Arbeiderpartiet over 35 %

Arbeiderpartiet fosser fram på meningsmålingene etter valget. I en rykende fersk måling i dag går Arbeiderpartiet fram med 3,4 prosentpoeng fra forrige måned, og har nå støtte fra over 35 % av velgerne.

SUVERENT STØRST: Jens Stoltenberg leder Norges suverent største politiske parti. På en rykende fersk meningsmåling oppnår Arbeiderpartiet over 35 % oppslutning. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

SUVERENT STØRST: Jens Stoltenberg leder Norges suverent største politiske parti. På en rykende fersk meningsmåling oppnår Arbeiderpartiet over 35 % oppslutning. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Arbeiderpartiet fosser fram på meningsmålingene etter valget. I en rykende fersk måling i dag går Arbeiderpartiet fram med 3,4 prosentpoeng fra forrige måned, og har nå støtte fra over 35 % av velgerne.

Det er i målingen som Respons  Analyse har gjort for Aftenposten at Arbeiderpartiets nye jubeltall fremkommer. Her måles Arbeiderpartiet til 35,1 % oppslutning.

– Hyggelige tall
Dersom denne gallupen hadde vært valgresultat, ville Arbiderpartiet endt opp med 64 stortingsmandater, ni flere enn i dag.

– Det var hyggelige tall. Jeg tror det henger sammen med Ap fremstår som et åpent og nysgjerrig parti, at regjeringen har vist en enestående gjennomføringskraft når det gjelder løftebrudd og gitt fra seg et statsbudsjett for økte forskjeller, sier partileder Jens Stoltenberg i en kommentar.

Bakgrunnstallene viser at Arbeiderpartiet særlig henter mange nye velgere blant dem som ikke deltok i valget i september. Mye kan tyde på at de som tenkte «det er vel ikke så viktig, det blir ingen endringer uansett» nå ser at regjeringsskiftet tar Norge i feil retning, og angrer på at de ikke brukte stemmeretten.

Stoltenberg sier Ap har opplevd dette tidligere.

– Sofavelgerne som oftest er Aps største hovedmotstander. Jeg tror nå mange har fått bekreftet at vi har fått en regjering til høyre for høyre, og ikke alle trodde på det før valget, sier Stoltenberg.

Venstre og Krf på vei mot sperregrensa
For den nye regjeringens fødselshjelpere i Krf og Venstre, er situasjonen begredelig.

Begge partiene går tilbake i gallupen. og begge partiene er på vei nedover mot sperregrensa. Krf måles til 4,6  oppslutning, mens Venstre bare har støtte fra 4,5 % av velgerne. Dermed er det tydelig at velgerne ikke akkurat lar jubelbrølene slippe løs av at Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande har sørget for å gi landet den mest høyrevridde regjeringen i norsk etterkrigshistorie.

Rekordsvakt for Høyre
Også i Høyre bør denne gallupen gi alvorlige bekymringsrynker hos partistrategene. partiet innledet 2013 med en oppslutning på 40,1 % hos Aftenposten. Nå er partiet nede i 26,2 % oppslutning. Dermed har fire av ti velgere som sa de skulle stemme på partiet ved årets begynnelse forlatt partiet i tida som har gått etterpå.

Sett bort fra den ekstraordinære situasjonen etter bombeangrepet på regjeringsbygningen og massedrapene på Utøya, har ikke Høyre vært målt så lavt siden tidlig i 2011.

Velgerne er i ferd med å oppdage likheten mellom Høyres retorikk de siste åtte årene og eventyret «Keiserens nye klær».

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.