– Privatiseringen blir enda verre enn jeg fryktet

Ap-topp Trond Giske mener regjeringsplattformen fra Høyre og Frp baner vei for en voldsom privatiseringsbølge i norsk skole. - Dette er en enda tydeligere privatisering av skolen enn det jeg fryktet. Det vil føre til langt flere privatskoler enn i dag, og disse skal finansieres med offentlige kroner i tillegg til de offentlige skolene, advarer Giske.

VERRE ENN FRYKTET: Ap-topp Trond Giske sier at regjeringsplattformen fra Høyre og Frp legger opp til en enda mer omfattende privatisering av skolen enn han fryktet og advarte mot i valgkampen. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen, Sosialdemokraten.no

VERRE ENN FRYKTET: Ap-topp Trond Giske sier at regjeringsplattformen fra Høyre og Frp legger opp til en enda mer omfattende privatisering av skolen enn han fryktet og advarte mot i valgkampen. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen, Sosialdemokraten.no

Ap-topp Trond Giske mener regjeringsplattformen fra Høyre og Frp baner vei for en voldsom privatiseringsbølge i norsk skole. – Dette er en enda tydeligere privatisering av skolen enn det jeg fryktet. Det vil føre til langt flere privatskoler enn i dag, og disse skal finansieres med offentlige kroner i tillegg til de offentlige skolene, advarer Giske.

Giske var utdanningsminister i Jens Stoltenbergs første regjering fra 2000 til 2001. I valgkampen i år advarte han mot masseprivatisering av norsk skole, og ble møtt med påstander fra Høyre og Frp om at han drev med skremsler og svartmaling.

Nå ligger privatiseringen an til å bli enda mer omfattende enn det Giske og Arbeiderpartiet advarte mot.

Statsstøtte for oppgradering av private skolebygg
I erklæringen fra Høyre og Frp etter forhandlingene på Sundvollen, heter det at de vil innføre statsstøtte også til oppgradering av private skolebygg. Dette er nytt, og er en ordning som hverken dagens regjering eller tidligere regjeringer har benyttet.

Støtten vil komme på toppen av den allerede eksisterende offentlige finansieringen, som tilsvarer 85 % av kostnadene i offentlig skole.

– Jeg vil  vil advare mot at en ny regjering innfører en veldig vond sirkel bestående av enda flere privatskoler, rangeringslister om skoleresultater og fritt skolevalg på tvers av både kommune- og fylkesgrenser, sier Trond Giske.

Frykter mer sentralisering
En av konsekvensene Giske er spesielt bekymret for, er at offentlig støtte til private skoler i kommersielt atraktive områder i de større byene, vil føre til en massiv sentralisering av videregående skoler. Dette vil i såfall skje på bekostning av skoler i nærliggende kommuner, og vil svekke den desentraliserte skolestrukturen i Norge.

Sosialdemokraten.no har flere ganger tidligere skrevet om private skoler. Bl.a. fortalte vi i februar i år om hvordan det er drevet omfattende karakterjuks i privatskolekjeder i Sverige – et land og et skolesystem som Høyre ved gjentatte anledninger har holdt fram som et forbilde for det samfunnet de vil skape i Norge.

Vi har også vist hvordan svensk skole er i fritt fall, og at det er privatiseringen av skoleverket som er den kraftigste drivkraften i denne utviklingen. Eksempelvis klarte hver femte elev ikke å bestå terminprøven i matematikk i 2011. Det er den høyeste andelen i Sverige noensinne (de nasjonale prøvene ble innført i 2003). Resultatene er klart dårligere under den borgerlige alliansens regjeringstid enn de var før Høyre-politikken ble sluppet løs på skoler, elever og lærere.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.