Omfattende karakterjuks i Høyres drømmeskoler

Høyre og Erna Solberg går til valg på en omfattende privatisering av norsk skole, og sier at Norge har mye å lære av Sverige. Men i Sverige rulles det nå opp en privatskoleskandale av dimensjoner, der privatskolene benytter omfattende karakterjuks for å skaffe seg et konkurransefortrinn i kampen om elevene. - Dette er et problem med et skolesystem som er så sterkt basert på konkurranse, sier Arbeiderpartiets skolepolitiske talsperson Marianne Aasen.

KARAKTERJUKS: Svensk avsløring viser at private skoler systematisk gir elevene for høye karakterer, for å skaffe seg et ekstra konkurransemoment. Arbeiderpartiet advarer mot den privatiseringsbølgen som venter hvis Høyre får gjennomslag for sin privatskolepolitikk.

KARAKTERJUKS: I Sverige har elevene blitt til kunder, karakterer til vare og skolene til finansielle melkekuer. Nå rulles det opp hvordan privatskolene systematisk jukser med karakterene for å få flest mulig "kunder". Ap advarer sterkt mot en slik utvikling også i Norge, mens Høyre vil ha mer privatisering og mer svenske tilstander i norsk skole.

Høyre og Erna Solberg går til valg på en omfattende privatisering av norsk skole, og sier at Norge har mye å lære av Sverige. Men i Sverige rulles det nå opp en privatskoleskandale av dimensjoner, der privatskolene benytter omfattende karakterjuks for å skaffe seg et konkurransefortrinn i kampen om elevene. – Dette er et problem med et skolesystem som er så sterkt basert på konkurranse, sier Arbeiderpartiets skolepolitiske talsperson Marianne Aasen. 

Det er den svenske avisa Dagens Nyheter som ruller opp karakterskandalen som nå herjer svensk skole.

Avisa avdekker at det er systematisk høyere karaktergiving på private skoler enn hva elevene på de samme skolene oppnår ved nasjonale prøver. I offentlige skoler er avviket helt ubetydelig.

– Ikke overrasket
Den svenske skoleforskeren Jonas Vlachos uttaler til avisen at avisas funn ikke overrasker ham. – Jeg er ikke overrasket over at man ser et slikt mønster. Skoler kan konkurrere med andre midler enn god utdannelse – for eksempel gjennom generøs karaktersetting, sier han.

Som eksempel viser Dagens Nyheter til to skoler som ligger få kilometer fra hverandre, den ene privat og den andre offentlig:

«Två gymnasier, de ligger ett par kilometer från varandra i Jönköping. Det ena är en friskola, John Bauer-gymnasiet. På kursen i Ma2C förra året fick 64 procent av eleverna högre betyg än vad provresultatet motiverade. På kommunala Per Brahe-gymnaiset var det däremot bara 4 procent av eleverna som fick högre betyg.»

– Dette er et mønster som går igjen i Dagens Nyheters gransking av skolenes karaktersetting, skriver avisa videre.

Ap advarer mot nye forskjeller i skole-Norge
De svenske avsløringene får Arbeiderpartiets skolepolitiske talsperson Marianne Aasen til å reagere, og advare mot nye forskjeller i skole-Norge hvis Høyres ønsker om masseprivatisering av norsk skole blir gjennomført.

Marianne Aasen sier til Aftenposten at hun frykter samme karakterinflasjon også i Norge dersom høyresiden får gjennomslag for sin privatiseringsiver. – Dette er et problem med et skolesystem som er så sterkt basert på konkurranse. Når du skal handle klær, ser du på pris og kvalitet. Når du skal velge skole, ser du på hvor du kan få gode karakterer. Det er ikke et system som bidrar til å gjøre skolen bedre, mener Aasen.

På spørsmål fra Aftenposten om ikke det allerede er konkurranse mellom norske skoler, utdyper hun:

– Jeg skal ikke være kategorisk og si at dette ikke også kan forekomme i Norge. Men i Sverige blir det så ekstremt, fordi de private skolene drives av konserner som får ta utbytte. Dermed får de sterke økonomiske motiver for å få inn flere elever. Hvis det samme skjer i Norge, må prestisje være drivkraften. Det skal vi være på vakt for, sier Arbeiderpartiets skolepolitiske talsperson Marianne Aasen.

 

Postet av
Bjørn Jarle Røberg-Larsen – www.twitter.com/BjornJarle
Få varsling om nyheter fra Sosialdemokraten.no

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.