Høyre-Høie: – Jeg er ikke inhabil

Høyres nestleder - og sannsynlig påtroppende helseminister - Bent Høie er i habilitetsklemme. Selv nekter han for å være inhabil i spørsmålet om å innføre en 48 timers garanti for utredning og kreftdiagnostikk i Norge, til tross for at hans ektefelle jobber for en organisasjon som har innføringen av dette som sin eneste kampsak og har lobbet for dette i tre år. - Jeg har vurdert min habilitet, og det er ikke en interessekonflikt her, sier Bent Høie.

VURDERTE SELV: Høyres helsepolitiske talsmann og sannsynlig påtroppende helseminister avviser at han er inhabil i spørsmålet om 48 timers frist for diagnostisering av kreft. - Jeg har selv vurdert habiliteten min og kommet til at det ikke er en interessekonflikt, sier han. Foto: Wikipedia.

VURDERTE SELV: Høyres helsepolitiske talsmann og sannsynlig påtroppende helseminister avviser at han er inhabil i spørsmålet om 48 timers frist for diagnostisering av kreft. - Jeg har vurdert min habilitet, og det er ikke en interessekonflikt her, sier han. Foto: Wikipedia.

Høyres nestleder – og sannsynlig påtroppende helseminister – Bent Høie er i habilitetsklemme. Selv nekter han for å være inhabil i spørsmålet om å innføre en 48 timers garanti for utredning og kreftdiagnostikk i Norge, til tross for at hans ektefelle jobber for en organisasjon som har innføringen av dette som sin eneste kampsak og har lobbet for dette i tre år. – Jeg har vurdert min habilitet, og det er ikke en interessekonflikt her, sier Bent Høie.

Høyre og de andre borgerlige partiene hadde i forrige stortingsperiode en voldsom oppmerksomhet rundt habilitet. Bl.a. måtte Tron Giske redegjøre for hvem han hadde vært på nachspiel på restauranten Lorry med, og Jonas Gahr Støre ble nødt til å forklare hvor lenge han hadde vært på en 17. mai-fest og hvor mange pølser han hadde spist der.

Nå ser det ut til at de blå har et langt mindre stramt syn på habilitet og inhabilitet når det gjelder deres egne partitopper.

Har vurdert habiliteten selv
Bent Høies ektefelle Dag Terje Solvang jobber for organisasjonen «INNEN 48 TIMER» – som har jobbet i tre år for å påvirke politikerne til å vedta en slik frist for diagnostisering etter at det oppstår mistanke om kreftsykdom. Dette er den eneste kampsaken for organisasjonen. Det er nettstedet DagensMedisin.no som melder om saken.

Høyre har tidligere kritisert bl.a. Giske og Støre for å SELV ha vurdert sin habilitet. Nå viser det seg at det er det samme som er tilfelle i saken med Bent Høie.

I helgen vedtok den kommende regjeringen og den antatt nye helseministeren Bent Høie, regjeringserklæringen som skal sikre 48 timers-fristen.

Høie sier til Dagens Medisin at han har vurdert sin habilitet når det gjelder ektemannens rolle i «INNEN 48 TIMER».

– Jeg har vurdert dette kontinuerlig og er kommet til at det ikke foreligger noen interessekonflikt. Dette er en god sak som vi begge har et felles engasjement for, sier Høie til Dagens Medisin.

Vært i møter sammen
Også Aftenposten har fattet interesse for saken, og rapporterer om at både Høie og Høies ektemann har deltatt i møter sammen der 48 timers-garantien har vært tema. I møtene har Høie sittet på den ene siden av boder som politiker, mens ektemannen Dag Terje Solvang har sittet på den andre siden av bordet som lobbyist for «INNEN 48 TIMER».

– Jeg har deltatt på noen politiske møter, men det er styrets ledelse som har tatt den politiske biten, sier Solvang.

– Vi har vært opptatt av å være ryddige, og ikke gjøre noe som kan skade saken, sier han.

 – Høie har vært politisk døråpner
Styreleder Halvor Wilberg i «INNEN 48 TIMER» bekrefter at bent Høie har vært en viktig person for dem..

– Det er ikke til å legge skjul på at Bent Høie har vært en god politisk døråpner, sier Wilberg til Aftenposten.

– Når den nye regjeringen kommer med diagnosegaranti, hvor mye skyldes arbeidet dere har gjort?

– Andre er nok mer objektive enn meg, men jeg tror arbeidet har hatt stor betydning, sier Wiberg.

Krevde tredjepartsvurdering fra Ap-statsråder
Høyres kritikk mot Ap-statsråder i forrige stortingsperiode, står i temmelig grell kontrast til vurderingene Høyre har akseptert for Bent Høie i denne saken. Varslingen om 48 timers frist for igangsetting av diagnostisering ved mistanke om kreft er en av de aller største sakene som den påtroppende regjeringen har sluppet til offentligheten, og overgår i viktighet langt saker som proffboksing, lakrispiper, snøscooterkjøring og opphevelse av Segway-forbud.

Men i Høies sak har ikke tredjepartsvurdering av habilitetsspørsmålet vært på bordet. – Høie avklarte sin habilitet i samråd med nestleder Jan Tore Sanner og kommunikasjonssjef Sigbjørn Aanes, melder Aftenposten, som også legger til at Jan Tore Sanner mener fremgangsmåten er uproblematisk for Høyre.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.