Boligbransjen raser mot bolig-løftebrudd fra Høyre og Frp

Høyre og Frp løper fra sine egne løfter om å senke kravet til egenkapital ved boligkjøp, mener en samlet boligbransje. - Dersom dette enstemmige løftet brytes, vil det være en hån mot alle de unge som har stemt borgerlig fordi de trenger et sted å bo, sier en samlet boligbransje i en felles uttalelse.

Høyre og Frp løper fra sine egne løfter om å senke kravet til egenkapital ved boligkjøp, mener en samlet boligbransje. – Dersom dette enstemmige løftet brytes, vil det være en hån mot alle de unge som har stemt borgerlig fordi de trenger et sted å bo, sier en samlet boligbransje i en felles uttalelse.

Under den rødgrønne regjeringen besluttet Finanstilsynet for relativt kort tid siden å øke kravet til egenkapital ved kjøp av bolig til 15 prosent. Høyre og Frp har helt siden beslutningen ble gjort, lovt at kravet ville bli slettet som noe av det aller første de ville gjøre i regjering.

Nekter å følge sine egne valgløfter
Men nå snur de. I regjeringsplattformen fra Sundvollen-forhandlingene er det fullt tilbaketog for løftene om senkede egenkapitalkrav.

Høyre og Frp nekter nå å gjennomføre valgløftene som de stod hardt på gjennom hele valgkampen.

Til E24.no sier de i dag følgende:  – Det er forskjell på en politisk ytring og det for en regjering å overprøve Finanstilsynet som uavhengig faglig myndighet, sier Sanner.

Altså akkurat det samme som Arbeiderpartiet sa da reglene ble endret, og som utløste en storm av kritikk fra Høyre og Frp. Kritikken gikk så langt at Høyre, Frp, Venstre og Krf samlet seg på stortingstrappa med et tindrende klart løfte: – Forutsatt at det blir et borgerlig flertall, skal egenkapitalkravet til norske boliglånskunder bli skrudd tilbake ned på 10 prosent, fra dagens 15 prosent, lød det i kor fra de fire partiene.

Nå sviker Høyre og Frp både valgløftet sitt og velgerne sine.

– Det er Finanstilsynet som fastsetter egenkapitalkravet. Vi vil ikke overprøve Finanstilsynet i en regjeringserklæring som gjelder for fire år, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner nå.

– Løftebrudd!
Det vitner om løftebrudd, ifølge uttalelsen som er signert Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), Boligprodusentenes Forening, Norske Boligbyggelags Landsforbund (NBBL) og Selvaag Bolig. Før valget kom organisasjonene med klare henstillinger til de mulige regjeringspartiene om å gjøre flere grep for å sette fortgang i boligbyggingen, de ønsket også at myndighetenes inngrep i markedet skulle svekkes.

Da valgutfallet var klart 10. september, var det til jublende reaksjoner fra boligmeglerne. De forventet vei i vellinga og innfrielse av løfter om blant annet å senke egenkapitalkravet.

Nå er jubelropene erstattet med raseri.

– Vi krever at regjeringen gjør som de har lovet sine velgere. Vi forventer også at regjeringen følger opp sine øvrige boligløfter, som er helt nødvendige for at det skal bygges nok boliger for å møte befolkningsveksten i Norge, heter det i uttalelsen.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.