Økonomer tviler på Erna og Sivs gjennomføringsevne

I valgkampen lovte Erna Solberg velgerne en handlekraftig regjering. Nå rykker fremtredende økonomer ut og slår fast at er det noe en Høyre/Frp-regjering vil mangle, så er det nettopp handlekraft. Samtidig kan en ny regjering ende opp med å føre stikk motsatt økonomisk politikk av hva både Høyre og Frp lovte før valget.

I valgkampen lovte Erna Solberg velgerne en handlekraftig regjering. Nå rykker fremtredende økonomer ut og slår fast at er det noe en Høyre/Frp-regjering vil mangle, så er det nettopp handlekraft. Samtidig kan en ny regjering ende opp med å føre stikk motsatt økonomisk politikk av hva både Høyre og Frp lovte før valget.

Sjeføkonomene Erik Bruce i Nordea Markets og Frank Jullum i Danske Bank mener en ny regjering vil ha problemer med å finne nok penger til å gjennomføre alle prosjektene, skriver Dagens Næringsliv.

Dermed kan velgerne se langt etter den handlekraften og gjennomføringsevnen som Erna Solberg lovte i valgkampen.

– Økende oljepengebruk er ikke nok
Høyre har tidligere kritisert den rødgrønne regjeringen for å ha brukt for mye oljepenger. Nå kan de selv ende opp med å bruke enda mer.

– Jeg tror man kommer til å legge seg på en god økning i oljepengebruken, men det er nok ikke nok. I sum tror jeg det blir et problem å gjennomføre alle prosjektene, i alle fall på kort sikt. Det er inntrykket jeg har fått etter å ha sett på de borgerliges «smørbrødliste», sier sjeføkonom Erik Bruce i Nordea Markets til DN.no.

Blant prosjektene finner man blant annet lærerløft i skolen, mer penger til infrastruktur, flere behandlingsplasser til rusavhengige, økt satsing på kollektivtransport, økt engangsstønad, økt grunnbemanning i politiet, redusert formuesskatt og arveavgift og økt minstefradrag på lønnsinntekt.

Tidligere har politikere fra både Høyre og Frp gått ut med klare løfter om at mindre oljepenger skal brukes til velferd og offentlige oppgaver. Så sent som i august i år fortalte Frp-nestleder Ketil Solvik Olsen til økonominettstedet E24 at med Frp i regjering ville bruken av oljepenger til statlig forbruk gå ned. – Vi skal ikke skaffe oss et større handlingsrom for å kunne øke pengebruken på drift, lovte han.

Høyres påtroppende statsminister Erna Solberg har også kritisert oljepengebruken,både antallet milliarder som brukes og måten de blir brukt på. Et hovedbudskap i talen hennes til Høyres landsmøte var nettopp dette.

Nå kan en ny regjering ende opp med å gjøre det stikk motsatte av hva både Høyre og Frp lovte før valget.

«Tenk på et tall»
Sjeføkonom Frank Jullum sier til DN at det er tre ting som mangler i avtalen mellom de borgerlige partiene:

– Det er størrelsen på skattelettelsene, hvor mye som skal kuttes, og hva partiene mener med «innenfor handlingsregelen». Om det tolkes som innenfor fire prosents-grensen har du masse handlingsrom, men det betyr at budsjettet vil virke veldig ekspansivt. Det blir vanskelig å få plass til alle de prioriteringene som er signalisert, innenfor en ramme som nøytrale fagpersoner vil kalle ansvarlig.

Han mener det ikke kan kalles ansvarlig å bruke fire prosent av oljefondet.

– En del av Høyres og Frps beregninger for innsparing er litt «tenk på et tall». Du har konkrete skatteletter og økte offentlige utgifter, mens inndekningsforslagene er veldig mye mer usikre. Det er vanskelig å beregne hva de egentlig gir av innsparing.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.