Frp-fall på første gallup etter valget. Framgang for Ap og SV.

Fremskrittspartiet faller markert på den første meningsmålingen etter stortingsvalget. Tilbakegangen er på hele 2,0 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet 9. september. Samtidig er det framgang for Ap og SV.

Fremskrittspartiet faller markert på den første meningsmålingen etter stortingsvalget. Tilbakegangen er på hele 2,0 prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet 9. september. Samtidig er det framgang for Ap og SV.

Det er Sentio som har gjennomført den første meningsmålingen etter stortingsvalget, på oppdrag fra avisa Dagens Næringsliv.

Frp-fall
Den mest merkbare endringen i oppslutningen, er Frps klare fall på hele 2,0 prosentpoeng. Frps valgresultat ble 16,3 % av stemmene. Nå måles de til 14,3 %.

På venstresida går Ap og SV fram. Ap måles til 31,5 % mot valgresultatet på 30,8 %. SV får støtte fra 4,6 % av velgerne, og øker dermed med 0,5 prosentpoeng siden valgnatta.

Liten valgvinner-effekt
På de første målingene etter stortingsvalg er det vanlig at valgvinnerne går merkbart fram, mens valgets tapere går merkbart tilbake. Det var Frp som hadde den kraftigste tilbakegangen fra valget i 2009 til valget i 2013, så dermd ser det ut til at valgtaper-effekten også gjør seg gjeldende i år.

Derimot får ikke Høyre noen merkbar valgvinner-effekt. Fra et valgresultat på 26,8 % går Høyre rett nok litt fram, til 27,6 %. Men farmgangen er mye mindre enn man kunne ventet for det som fremstod som valgets vinner, og for partiet som nå har lederrollen på høyresida i arbeidet med å etablere en ny regjering.

At Ap og SV gå fram, etter å ha mistet regjeringsmakt og blitt fremstilt som valgets tapere av presse og kommentatorer, er også utypisk for hva målinger etter stortingsvalg vanligvis viser.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.