Erna bør be Heikki om unnskyldning

Påtroppende statsminister Erna Solberg har brukt store deler av fredagen på å oppfordre Heikki Holmås til å be Siv Jensen om unnskyldning. Lørdagen bør hun bruke til selv å be Heikki Holmås om unnskyldning.

Påtroppende statsminister Erna Solberg har brukt store deler av fredagen på å oppfordre Heikki Holmås til å be Siv Jensen om unnskyldning. Lørdagen bør Erna Solberg bruke til selv å be Heikki Holmås om unnskyldning.

Bakgrunnen for Solbergs oppfordring fredag, er at Heikki Holmås har sendt ut en melding på Twitter der han omtaler Frp som et høyrepopulistisk parti.

Erna i alle kanaler
Erna Solberg har et åpenbart behov for å bidra til å svekke inntrykket av Frp som ytterliggående. Hun skal tross alt ha dem inn i regjeringen som hun selv skal lede. Og i dag har hun vært i alle mulige kanaler; TV, radio, riksaviser, lokalaviser, NTB.

– Jeg tenker at Heikki burde holdt seg for god for det. Heikki er en liten friskus, men han passer av og til ikke munnen sin for å si det rett ut. Han burde vite mye bedre enn dette, har vært gjengangeren i alle medier.

– Heikki Holmås burde unnskylde seg, har vært Solbergs krav.

Det er bare ett problem for Erna  Solberg:

Heikki Holmås har helt rett.

– Stolt over å lede et populistisk parti
For Fremskrittspartiet ER et høyrepopulistisk parti.

Siv Jensen har jo selv sagt at hun er stolt over å lede et populistisk parti.

Og i Store Norske Leksikon omtales Fremskrittspartiet slik:

«Fremskrittspartiets ideologi er en blanding av høyrepopulisme og mer tradisjonell økonomisk liberalisme.»

Store Norske leksikon er en anerkjent og faglig verifisert kilde til kunnskap – i motsetning til f.eks. Wikipedia.

– Moderat høyrepopulistiske
Samfunnsdebattanten og skribenten Jan Arild Snoen ledet i mange år Fremskrittspartiets Utredningsinstitutt. Han er i dag tilknyttet det konservative tidsskriftet Minerva, der Høyres stortingsrepresentant Torbjørn Røe Isaksen er samfunnsredaktør og der Høyres Studenterforbund er utgiver og partiet Høyre en viktig økonomisk bidragsyter (deler forøvrig kontorfellesskap med høyresidas tenketank Civita der tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet er leder).

– FrP er et moderat høyrepopulistisk parti. Hvorfor skulle noen bli så veldig fornærmet av en slik beskrivelse? skriver Snoen i dag på sin Twitter-profil.

Og selv om jeg som regel hater å gi folk fra Minerva/Civita rett, så har han det.

Frp er høyrepopulistiske.

I mer moderat grad enn en del andre høyrepopulistiske partier.

Og i mindre moderat grad enn andre.

Men like fullt høyrepopulistiske.

Ingen kjeft til Per Kristian Foss
Heikki Holmås bringer egentlig ikke noe hverken nytt eller oppsiktsvekkende til torgs når han kaller Frp for et høyrepopulistisk parti.

Likevel får han kjeft av Erna Solberg. Og oppfordring om å be om unnskyldning.

Men hvorfor i alle dager skulle han gjøre det…?

Det er like urimelig som om noen hadde bedt Per Kristian Foss om å beklage da han omtalte Frp på tilsvarende måte. – Vi kommer ikke til å bli noe fløyparti som kan konkurrere med Frp i populisme. Vi er et sentrum-høyre-orientert parti, som ikke vil glemme at sentrum eksisterer, har Foss tidligere sagt.

Og ikke til Lars Sponheim…
Og det er flere enn Store Norske Leksikon, Siv Jensen, Jan Arild Snoen og Per Kristian Foss som har omtalt frp som høyrepopulister – uten å få irettesettende refs fra Erna Solberg.

– Jeg er uenig i premisset om at Frp er et borgerlig parti. Det er et høyrepopulistisk parti, sa tidligere Venstre-leder Lars Sponheim til NTB i mai 2009, under opptakten til forrige stortingsvalg.

…eller Jonas Gahr Støre…
Også Ap-topp Jonas Gahr Støre har omtalt Frp som høyrepopulister.

– Historisk og ideologisk skriver Frp seg inn i en europeisk tradisjon av høyrepopulistiske partier. Det er forskjell på partiene etter nasjonal ramme og historisk kontekst, men det er også noen veldig tydelige fellestrekk, sa Støre til Dagsavisen.

Uten at Erna Solberg eller noen andre protesterte.

Fordi det er sant.

…eller Jens Stoltenberg…
Og statsminister Jens Stoltenberg har omtalt Frp på nøyaktig samme måte.

– Vi har en særnorsk utfordring. Som et av ytterst få land i Europa vil vi kunne få et høyrepopulistisk parti i regjering, sa Stoltenberg da han talte under et møte i Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité på Sørmarka utenfor Oslo 31. januar 2011.

Etter talen fortsatte Stoltenberg å betegne Frp som høyrepopulister.

– Frp har vært et høyrepopulistisk parti og har klare islett av å være det fremdeles. Det ser vi ikke minst på den uansvarlige pengebruken partiet legger opp til, sa han til NTB ved den anledning.

Erna Solberg bør be Heikki Holmås om unnskyldning
Nå har Erna Solberg en annen rolle enn for få dager siden. Den gang var hun partileder i Stortingets nest største opposisjonsparti.

Nå er hun påtroppende statsminister.

Da holder det ikke å bruke mediene til å gi andre partiets politikere tirader om at de snakker mot bedre vitende, at de er «små friskuser» og at de burde passe munnen sin.

Og i allefall ikke når de sier noe som alle vet er sant.

At sannheten er ubehagelig for Høyre – det er jeg ikke det minste i tvil om. Men det er Høyre selv som har valgt å inngå politisk ekteskap med høyrepopulistene i Frp.

Heikki Holmås peker bare på de enkle fakta i saken; Frp er et høyrepopulistisk parti, og det er derfor ikke spesielt overraskende at internasjonal presse omtaler dem som nettopp dét.

Ali Esbati i Manifest senter for samfunnsanalyse har et poeng når han i dag tvitrer om Erna Solbergs utfall mot Heikki Holmås: – Høyre har alltså kommit fram till att Frp inte kan vara högerpopulistiskt, eftersom ett så fint parti som Høyre är berett att regera med det.

Og der er egentlig essensen.

Dette er bare nok et desperat forsøk på å legitimere at det er helt greit å gå i regjering med FrP.

Erna Solberg har brukt fredagen på å oppfordre Heikki Holmås til å be om unsskyldning.

Lørdagen bør hun bruke til å selv be Heikki Holmås om unnskyldning.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.