Dette er Norges sterkeste Arbeiderparti-bastion

Du trodde kanskje at Hedmark var Arbeiderpartiets fremste bastion? Slik var det lenge, men nå er det et område som er enda sterkere for Arbeiderpartiet enn selv "det røde fylket" er!

Du trodde kanskje at Hedmark var Arbeiderpartiets fremste bastion? Slik var det lenge, men nå er det et område som er enda sterkere for Arbeiderpartiet enn selv «det røde fylket» er!

Lokalavisa Akers Avis har regnet seg fram til at 47,1 % av stemmene i Groruddalen gikk til Arbeiderpartiet ved mandagens valg. Dermed står Ap bunnsolid blant de 135.000 innbyggerne i Groruddalen. En og annen kommune har bedre resultater for Arbeiderpartiet, men Ap-resultatet i Groruddalen er bedre enn i samtlige av landets fylker.

Hedmark sterkeste fylke
Hedmark er fremdeles det sterkeste Ap-fylket i landet. Her har Arbeiderpartiet en oppslutning på 43,2 %.

Også fylkene Nord-Trøndelag (41,9 %), Oppland (41,0 %) og Finnmark (39,8 %) holder stand som sterke Ap-bastioner ved årets valg.

Men ingen slår Groruddalen.

Framgang siden 2009-valget
Og mens Arbeiderpartiet må notere tilbakegang i alle fylker, er utviklingen stikk motsatt i Groruddalen. Her går partiet fram!

Og framgangen er ikke marginal. I valgkretsen Gran skole er Ap-framgang på utrolige 10,5 prosentpoeng, og en samlet oppslutning på 58,6 %. Dette er valgkretsen til Jan Bøhler, Oslo Arbeiderpartis leder og den eneste stortingsrepresentanten fra Groruddalen de neste fire årene.

Også i andre valgkretser i Groruddalen er framgangen betydelig. Se oversikt nederst i artikkelen.

– Overveldende
– Det er en Ap-framgang i Groruddalen siden 2009-valget, og en helt motsatt tendens enn landet for øvrig, sier Oslo Arbeiderpartis leder Jan Bøhler. Han konstaterer at Groruddalen nå har blitt landets sterkeste sosialdemokratiske område, sett bort fra spredte enkeltkommuner.

– Vi håpet at Groruddalen skulle begynne å røre på seg etter mye negativ omtale, særlig fra Frp. Og valgresultatet vitner om at så skjer, sier Bøhler, som altså er klar for fire nye år på Stortinget etter at velgerne ga Arbeiderpartiet seks stortingsmandater fra Oslo.

–  Det er helt overveldende. Jeg er lykkelig etter å ha fått tallene, og det viser at folk i dalen skjønner hva det handler om: Groruddals-satsing og tro på framtida. Disse tallene gjør at Groruddalen skiller seg helt fra resten av landet, sier Jan Bøhler.

Sosialdemokraten.no understreker at tallene er foreløpige, ettersom kontrolltelling fortsatt foregår i Oslo og valgstyrets behandling gjenstår. Det er derfor riktig å behandle tallene som en prognose. Men det er hevet over enhver tvil at Arbeiderpartiet har gjort et brakvalg i Groruddalen.

Over 50 % i flere valgkretser
Arbeiderpartiet har en oppslutning på over 50 % i flere av Groruddalens valgkretser. Aller best er nevnte Gran skole, men også velgerne ved Lindeberg skole, Linderud skole, Stovner videregående skole og Stig skole var flittige brukere av Arbeiderpartiets stemmeseddel. Ved alle disse valgkretsene var det rent flertall Ap-velgere.

Her er Arbeiderpartiets resultater i Groruddalen slik de nå foreligger. I parentes er endringen målt mot stortingsvalget i 2009:

Bydel Alna: Ap 46,9 %
Bryn skole: Ap 40,8 % (- 2,3)
Ellingsrudåsen skole: Ap 44,8 % (- 6,1)
Furuset skole: Ap 45,9 % (- 0,3)
Gran skole: Ap 58,5 % (+ 10,5)
Haukåsen skole: Ap 45,8 % (+ 1,0)
Hellerud vgs: Ap 40,8 (- 1,9)
Lindeberg skole: Ap 51,0 % (+ 3,7)

Bydel Grorud: Ap 45,8 %
Tiurleiken skole: Ap 49,3 % (- 1,8)
Ammerud skole: Ap 45,8 % (+ 0,3)
Nordtvet skole: Ap 46,0 % (- 2,7)
Rødtvet skole: Ap 40,3 % (- 3,1)

Bydel Bjerke: Ap 39,0 %
Tonsenhagen skole: Ap 37,7 % (- 2,8)
Veitvet skole: Ap 45,8 % (+ 2,8)
Linderud skole: Ap 50,1 % (+6,1)
Årvoll skole: Ap 36,6 % (- 3,6)
Løren skole: Ap 33,5 % (- 5,0)

Bydel Stovner: Ap 45,2 %
Stovner barneskole: Ap 43,6 % (+ 0,8)
Stovner vgs: Ap 52,2 % (+ 7,4)
Folkvang – Høybråten: Ap 36,3 % (- 3,2)
Stig skole: Ap 54,4 %(+ 1,6)
Tokerud skole: Ap 47,7 % (+ 1,7)

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.