Arbeiderpartiet knuser alle på Oslo-måling

Dagens ferske meningsmåling som InFact har gjort for VG, viser knallsterke tall for Arbeiderpartiet i Oslo. Ap er nå byens suverent største parti, mens Høyre lekker velgere som en sil.
STØRST I OSLO: Arbeiderpartiet og førstekandidat Jens Stoltenberg måles til mer enn 35 % oppslutning i Oslo. Høyre faller, akkurat som de gjør i veldig mange andre fylker.

Dagens ferske meningsmåling som InFact har gjort for VG, viser knallsterke tall for Arbeiderpartiet i Oslo. Ap er nå byens suverent største parti, mens Høyre lekker velgere som en sil.

InFact og VG.no presenterer daglig nye galluper fram til valgdagen. Det er i bakgrunnstallene for denne målingen at Arbeiderpartiets sterke grep om Oslo-velgerne nå kommer til syne.

35,2 % i Oslo
Arbeiderpartiets oppslutning i Oslo er ifølge InFacts tall på smått utrolige 35,2 %. Dette er et nivå som er marginalt OVER partiets gode Oslo-resultat fra 2009.

Og hvis dette blir valgresultatet om drøyt to uker, vil Oslo-benken ha 7 stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet de neste fire årene.

Sammenligner vi med den ferskeste målingen som ellers er publisert for Oslo (Respons Analyse for Aftenposten 21. juni), er framgangen formidabel.

Arbeiderpartiet ble den gang målt til 30,0 %.

Framgangen er på 5,2 %.

Sosialdemokraten.no er kjent med at det foregår en formidabel grasrotmobilisering blant Arbeiderpartiets valgkampfrivillige i Oslo. Nettopp denne mobiliseringen kan være årsaken til at pilene nå peker kraftig oppover i hovedstaden.

Høyre-velgere på rømmen
Det andre store partiet i Oslo – Høyre – opplever stikk motsatt utvikling. Tallene fra InFact viser at kun 28,7 % av Oslos velgere vil stemme Høyre. Målingen hos Aftenposten i juni i år ga Høyre en oppslutning på 35,5 %. Velgertapet er dermed på nesten 7 prosentpoeng i løpet av sommeren og den første delen av valgkampen.

Høyre vil med et slikt valgresultat berge seks Oslo-mandater med et nødskrik. De holder etter disse tallene sistemandatet, og det skiller kun noen få tusen stemmer før de kan falle ned til fem mandater fra Oslo.

Begredelig for Frp
For Fremskrittspartiet er tallene begredelig lesning.  10,5 % i Oslo er neppe det partiet håper på og jobber for. Men er likevel 1,0 prosentpoeng høyere enn ved Respons Analyses gallup for Aftenposten i juni, og partiet vil med dette resultatet være representert med to mandater på Stortinget i neste periode (mot tre i inneværende periode).

I følge tallene er det SV (1), Venstre (1) og De Grønne (1) som stikker av med de øvrige distriktsmandatene fra Oslo.

Forbehold
Tallene fra Infact er hentet inn i forbindelse med de daglige gallupene som presenteres på VG.no hver dag, og der InFact har brutt ned på regionvis besvarelse med Oslo som egen region. Intervjuene er gjort kvelden 22. august og formiddagen 23. august.

Så vil Sosialdemokraten.no til slutt bemerke at man skal være varsom med å sammenligne utviklingen partiene imellom basert på ulike byråers tall, men i mangel av andre sammenlignbare tall velger vi denne gang å gjøre det. Vi gjør også oppmerksom på at feilmarginene kan være større når man kun ser på Oslo-respondentene blant et større utvalg respondenter. Men tallene er altså publisert av InFact/VG, og vi velger derfor å forholde oss til dem da vi antar ingen tall publiseres uten at de er faglig kvalitetssikret.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.