Høyres tiggerbrev møter kraftig kritikk fra Forbrukerombudet og fra sinte velgere

Folk raser etter å ha fått tiggerbrev fra Høyre. Nå viser det seg at Høyres utsendelse av tiggerbrev rett og slett kan være brudd på norsk lov. – Grenser til ulovlig, sier Forbrukerombudet, som nå vil granske Høyres metoder. Også en stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet bekrefter nå å ha fått tiggerbrevet fra politisk hovedrival Høyre.

Folk raser etter å ha fått tiggerbrev fra Høyre. Nå viser det seg at Høyres utsendelse av tiggerbrev rett og slett kan være brudd på norsk lov. – Grenser til ulovlig, sier Forbrukerombudet, som nå vil granske Høyres metoder. Også en stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet bekrefter nå å ha fått tiggerbrevet fra politisk hovedrival Høyre.

Det viser seg at Høyre har satt i gang en massiv tiggerferd til folk over hele landet, der de ber om penger for å vinne valgkampen.

Giro i posten til Ap-ansatte, LO-ansatte og Ap-politikere
Sosialdemokraten.no meldte for kort tid siden at en av Arbeiderpartiets egne ansatte har fått tiggerbrev fra Høyre, med oppfordring om å delta i en økonomisk dugnad for å få Ap ut og Høyre inn.

Etter at vi skrev artikkelen, har vi blitt kontaktet av flere som har fått samme brev og innbetalingsgiro fra Høyre. Her er det både Ap-medlemmer, Ap-ansatte, LO-ansatte og til og med en stortingsrepresentant fra Ap som skal ha fått tiggerbrevet fra Høyre.

FIKK TIGGERBREV: Aps stortingsrepresentant Lise Christoffersen fikk brev fra Høyre med oppfordring om å være med på økonomisk dugnad for å få regjeringsskifte.

– Det stemmer. Jeg har fått dette brevet med oppfordring om å betale inn penger til Høyres valgkampfond, sier Arbeiderpartiets stortingsrepresentant Lise Christoffersen til Sosialdemokraten.no. Christoffersen har vært stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet siden 2005, og var før det mangeårig ordfører i Drammen.

– Jeg har spart på brevet som en kuriositet, i hvert fall så lenge valgkampen varer. Litt rart at den var ferdig utfylt med beløp, sier Christoffersen til Sosialdemokraten.no.

– Jeg er glad for at Ap bare sender til sine medlemmer, for jeg ble egentlig litt flau på Høyres vegne, legger hun til.

De fleste trekker på smilebåndet eller ler av Høyres stunt, og en mener at det «minner om AKP-MLs metoder fra 1970-tallet med å bruke telefonkatalogen for å fylle opp valglistene».

Raser mot Høyre
Men fra  vanlige velgere er ikke reaksjonen like lattermild.

Pensjonist Tore Christiansen (71) trodde knapt sine egne øyne da han lørdag fikk brevet som fremstod som en personlig hilsen fra høyrelder Erna Solberg.

– En del eldre betaler regninger de får i posten uten å tenke så mye over hva som står på disse, så dette er utrolig frekt, sier Christiansen til NRK.

I likhet med de ansatte i Ap og LO som har fått giroen i posten, har Christiansen har aldri stemt eller vært medlem av Høyre. Han mener det er frekt å sende en ferdig utfylt regning på 200 kroner fra et parti han aldri vil stemme på.

– Mangler evnen til å styre landet
Christiansen mener det er et paradoks at Høyre vil forby gatetigging, men samtidig sender ut slike tiggerbrev

– Denne saken viser nok en gang at Erna Solberg og Høyre har dårlig dømmekraft, og mangler evnen til å styre landet, hevder 71-åringen til NRK.

– Grenser til ulovlig
Forbrukerombudet vurderer nå om brevet med giroen bryter med lovverket.

– Ettersom skrivet har ferdig utfylt navn, beløp og KID-nummer ligger det i grenselandet, sier forbrukerombud, Gry Nergård til NRK.

Ombudet har allerede fått inn flere klager på utsendelsen, som skal ha gått ut til så mye som 30.000 mennesker over hele landet.

– Slike brev iritererer mange, og i verste fall kan folk betale regningen uten å tenke nærmere over hva de gjør, sier Nergård.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.