Velgernes dom: – Jens er vinneren!

Velgerne er tindrende klare på hvem de mener er vinneren av partilederdebatten på NRK i går. Hele 46 % sier at Jens Stoltenberg var best. Hovedutfordrer Erna Solberg må nøye seg med støtte fra 25 % av velgerne. Debatten viste bl.a. at de borgerlige spriker i alle mulige retninger, og at det venter politisk usikkerhet og kaos ved et eventuelt regjeringsskifte.

JENS ER VINNEREN: Hele 46 % av velgerne mener at Jens Stoltenberg er vinneren av NRKs partilederdebatt. Kommentatorene i rikspressen er enige. Faksimile: Dagbladet.no

JENS ER VINNEREN: Hele 46 % av velgerne mener at Jens Stoltenberg er vinneren av NRKs partilederdebatt. Kommentatorene i rikspressen er enige. Faksimile: Dagbladet.no

Velgerne er tindrende klare på hvem de mener er vinneren av partilederdebatten på NRK i går. Hele 46 % sier at Jens  Stoltenberg var best. Hovedutfordrer Erna Solberg må nøye seg med støtte fra 25 % av velgerne. Debatten viste bl.a. at de borgerlige spriker i alle mulige retninger, og at det venter politisk usikkerhet og kaos ved et eventuelt regjeringsskifte.

Det er Dagbladet som har spurt sine nettlesere om hvem som gjorde det best i partilederdebatten. I skrivende stund har hele 43.180 avgitt stemme, og 46 % av dem har stemt på Jens Stoltenberg.

Imponerende sterke tall
Støtten til Jens Stoltenberg er imponerende sterk. I de aller fleste nettpolls er det en betydelig overvekt med støtte til høyresidens kandidater og standpunkter. Men Jens Stoltenberg vinner likevel.

I tillegg har Erna Solberg i lengre tid scoret bedre på popularitetsbarometerne enn Jens Stoltenberg, og Høyre ligger høyere på gallupene enn det Arbeiderpartiet gjør. Dermed er Jens Stoltenbergs debattseier mer oppsiktsvekkende og imponerende enn om situasjonen på galluper og popularitetsbarometre hadde vært motsatt.

Siv Jensen blir utropt til debattvinner av 16 %, et særdeles svakt resultat av Frps partileder tatt i betraktning at TV-debatter er regnet som et av hennes aller sterkeste felt,, og ikke minst tatt i betraktning den sterke støtten Frp har blant anonyme skribenter i Dagbladets og andre nettavisers debattspalter.

Kommentatorene enige
De etablerte kommentatorene  i riksmediene er enige med velgerne. Jens Stoltenberg vant.

– Stoltenberg var best, skriver VG.no på forsiden sin i dag, og bringer et videointervju med VGs kommentator Hanne Skartveit der hun utdyper synspunktet.

– Styrte debatten. Er i valgkampform, offensiv, aggressiv, humørfylt. Får opp temperatur i helseduellen med Erna og får inn flere venstrehooker. Får fram forskjellen mellom de rødgrønne og de blå, skriver Dagbladet om Jens Stoltenbergs debattinnsats, og gir ham terningkast 5.

– Han brukte anledningen godt. Skattedebatten vant han overlegent og han gikk kraftig til angrep på Høyres helsemodell. Raljerte nærmest over borgerlig kaos i siste bolk på et vis som nærmet seg arroganse. Blir lite utfordret på hva han ikke har fått til etter åtte år med flertallsmakt og enda mindre på hva han vil med makten i fire nye år. Opptrer nærmest som en opposisjonsleder som hamrer løs på Høyre og de borgerlige. Denne gangen lyktes han med det, skriver Aftenpostens kommentator Thomas Boe Hornburg.

Usikkerhet og kaos venter om det blir skifte
Og poenget fra Boe Hornburg blir stående igjen som et av de større bidragene fra debatten: De borgerlige bidro overhodet ikke til å avklare hverken HVEM som skal i regjering ved en borgerlig valgseier, HVA en slik regjering vil føre av politikk, eller HVORDAN de tre partiene skal klare å forene totalt ulike standpunkter innenfor viktige politikkområder som helse, skole, samferdsel, skatt, bistand, alkohol, kultur, distrikt, olje, forskning, miljø, sysselsetting, arbeid – you name it!

Det spriker minst like mye som i 2009.

Og den gang var uenighet, splid og kaos på borgerlig side hovedgrunnen til at velgerne ikke ville ta en sjanse på risikoprosjektet.

Det eneste som er avklart denne gang, er at ingenting er avklart. De borgerlige har brukt åtte år på å bygge enighet om ingenting.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.