Borgerlige eks-ministre advarer mot borgerlig samlingsregjering

Erna Solbergs drøm om å bli statsminister for en borgerlig firepartiregjering blir nå angrepet fra flere av hennes tidligere regjeringskollegaer. - Ser vi på programmene til Venstre og Fremskrittspartiet, så er vel det lite sannsynlig, sier en av dem. - Livsfarlig for Høyre, sier valgforsker om at regjeringsoptimismen nå blir angrepet fra egne rekker.

Erna Solbergs drøm om å bli statsminister for en borgerlig firepartiregjering blir nå angrepet fra flere av hennes tidligere regjeringskollegaer. – Ser vi på programmene til Venstre og Fremskrittspartiet, så er vel det lite sannsynlig, sier en av dem. – Livsfarlig for Høyre, sier valgforsker om at regjeringsoptimismen nå blir angrepet fra egne rekker.

De borgerlige eks-ministerne tar dermed innover seg den virkeligheten som partilederne i Høyre, Venstre, Krf og Frp enn så lenge nekter å se i øynene: Den politiske avstanden mellom de borgerlige partiene er altfor stor til at en slik regjering vil være levedyktig.

– Glem det!
Meldingen fra de tidligere statsrådene Odd Einar Dørum, Einar Stensnæs og Guro Fjellanger er ikke til å ta feil av. – Glem en regjering med disse fire partiene, sier de til Dagsavisen i dag.

Og Frp-nestor Carl I. Hagen er helt enig. – Hvis jeg skal tolke signalene fra Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande, er mulighetene små, sier han.

For stor avstand
– Det er under ti prosent sjanse for at det blir en firepartisregjering, sier Guro Fjellanger. Hun var miljøvernminister i Bondevik I-regjeringen, og mener den politiske avstanden mellom de fire partiene er altfor stor.

Dermed går Fjellanger i møte med Erna Solbergs og de andre borgerlige partiledernes regjeringsoptimisme, og støtter i stedet opp om det som har vært budskapet fra Arbeiderpartiet og de rødgrønne og at en borgerlig firepartiregjering vil ha lite annet enn usikkerhet og kaos å by på.

– De er for uenige om for mange saker. Derfor ser jeg sjansene for en regjering der alle de fire partiene sitter sammen som helt minimale, sier Fjellanger.

Ikke bred enighet
Dagsavisen har snakket med flere sentrale politikere fra Bondevik II-regjeringen. De tror ikke på et bredt borgerlig regjeringssamarbeid. Odd Einar Dørum (V) var samferdselsminister i Bondevik I-regjeringen og justisminister i Bondevik II-regjeringen. Dørum er krystallklar på hvordan mulighetene for et firepartisamarbeid er:

– Det er det bare et ett enkelt svar på: Ser vi på programmene til Venstre og Fremskrittspartiet, så er vel det lite sannsynlig, sier Dørum.

Også Einar Stensnæs mener en borgerlig firepartiregjering er uten realisme. Stensnæs var kirke- og undervisningsminister og utdannings- og forskningsminister i Syse-regjeringen. I Bondevik II-regjeringen var han olje- og energiminister. Med erfaringen han har fra regjeringsforhandlinger sier han at det er lite trolig at partiene kan bli enige, og det er Frp som skaper problemer.

– Jeg ser ikke bort fra at alle de fire partiene kan samtale etter valget, men terskelen for å bli enig er svært høy.

– Livsfarlig for Høyre
Valgforsker Anders Todal Jensen ved NTNU i Trondheim, mener den brede alliansen Høyre markedsfører for fullt, er deres smarte trekk.

– De kommer til å holde fast ved bildet av en firepartisregjering helt fram til valgdagen. Det er livsfarlig for Høyre om det oppstår en krangel mellom disse mulige alliansepartnerne, sier Todal Jensen til Dagsavisen.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.