Dagens gladmelding fra Høyre: – Stem på oss og få dyrere helsetjenester!

Nå får du og jeg endelig muligheten til å stå med lua i handa igjen. Neste felt ut for Høyre er helse, der de skal gjøre det dyrere å bli sjuk og lettere å kjøpe seg god behandling hvis du har penger nok. Høyres helseministerkandidat Bent Høie bekrefter at partiet vil øke egenandelene ved sykdom. I tillegg er det kjent fra før at du kan miste sykepenger dersom vi får regjeringsskifte. Men endringene går i allefall til en veldig god sak: Høyre vil kutte skattene med 25 milliarder kroner, og de aller største kuttene skal de aller rikeste blant oss få.

DYRRE: Høyre vil at det skal bli dyrere for hver og en av oss å bli syk. Men de vil vente til etter valget med å si hvilke pasientgrupper som skal betale mer, hvilke egenandeler som skal økes og hvilke nye avgifter/egenandeler de ønsker å innføre. Foto: Illustrasjonsbilde.

DYRRE: Høyre vil at det skal bli dyrere for hver og en av oss å bli syk. Men de vil vente til etter valget med å si hvilke pasientgrupper som skal betale mer, hvilke egenandeler som skal økes og hvilke nye avgifter/egenandeler de ønsker å innføre. Foto: Illustrasjonsbilde.

Nå får du og jeg endelig muligheten til å stå med lua i handa igjen. Neste felt ut for Høyre er helse, der de skal gjøre det dyrere å bli sjuk og lettere å kjøpe seg god behandling hvis du har penger nok. Høyres helseministerkandidat Bent Høie bekrefter at partiet vil øke egenandelene ved sykdom. I tillegg er det kjent fra før at du kan miste sykepenger dersom vi får regjeringsskifte. Men endringene går i allefall til en veldig god sak: Høyre vil kutte skattene med 25 milliarder kroner, og de aller største kuttene skal de aller rikeste blant oss få.

Det er Aftenposten som omtaler dagens gladsak fra Høyre.

Vil ikke svare før valget
Aftenposten får ikke svar fra Høyre på hvilke pasientgrupper som får gleden av å måtte betale mer for seg hvis Høyre vinner valget. – Vi må ha en grundig prosess, der alle forhold blir utredet, svarer Bent Høie kort.

Men han legger også til: – Vi vil ikke bruke egenandel som en moralsk pekefinger på at noe er selvforskyldt. Å gradere egenbetaling for livsstilsvalg vil bli helt feil, sier han. Dermed kan f.eks. røykere og andre med selvpåførte sykdomsbilder puste lettet ut. Det er først og fremst de som ikke selv kan lastes for sin sykdom som skal få betale mer. Har du selv forårsaket dårlig helse gjennom usunne vaner og livsstil, vil Høyre derimot at staten skal betale regningen.

Høie er helsepolitisk talsmann for Høyre, leder Stortingets helse- og omsorgskomité og er en het kandidat som helseminister i en eventuell ny borgerlig regjering.

Både økte egenandeler og nye egenandeler
Høyre har allerede programfestet at de vil se på graderte egenandeler i spesialisthelsetjenesten, altså på sykehus og hos praktiserende spesialister, minner Aftenposten om.

Det er ikke bare dagens egenandeler ved sykdom som skal økes. Dersom Høyre vinner valget kan du bli så heldig at du får betale helt NYE egenandeler som i dag er ukjent i norsk helsevesen: – Høyre varsler at de vil vurdere både økte egenandeler, nye egenandeler og graderte egenandeler som verktøy for å prioritere mellom ulike grupper pasienter som venter på helsehjelp, melder Aftenposten.

– Vi synes det er ryddigere å si dette høyt, og la pasientene betale mer selv, sier Høie. Han tror det er helt nødvendig å nedprioritere behandling av enkle lidelser for å kunne prioritere opp pasientene som trenger det mest.

Har du penger kan du få…
Husker du barnevisa med omkvedet «Har du penger kan du få, har du ikke må du gå…!»? Den virker å ha vært modell for helsepolitikken Høyre ønsker å føre etter valget:

- Viljen til å bruke egne penger på helse er nesten ubegrenset. Blant dem som har økonomi til det og som ikke får et godt nok offentlig tilbud, ser vi at mange er villige til betale selv. Det har vi ikke noe imot, fastslår Høie.

Så her er det bare å glede seg…

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.