Frp vil at flomrammede skal betale mer selv

- Det er feil at alle skal betale for dette, sier Frps stortingspolitiker Gjermund Hagesæter. Flommen har på ny gjort skader for flere hundre millioner i Gudbrandsdalen, Østerdalen og andre områder på Østlandet. Fremskrittspartiet mener at det er feil at folk som bor på naturtrygge steder skal betale like mye som de som bor utsatt til.

DYRERE FOR FLOMOFRE: Hvis Frp får det som de vil, blir det dyrere å eie flomutsatte boliger og næringsbygg. Her bilde fra Elverum sentrum under flommen i Glomma i 2013.

DYRERE FOR FLOMOFRE: Hvis Frp får det som de vil, blir det dyrere å eie flomutsatte boliger og næringsbygg. Her bilde fra Elverum sentrum under flommen i Glomma i 2013.

– Det er feil at alle skal betale for dette, sier Frps stortingspolitiker Gjermund Hagesæter. Flommen har på ny gjort skader for flere hundre millioner i Gudbrandsdalen, Østerdalen og andre områder på Østlandet. Fremskrittspartiet mener at det er feil at folk som bor på naturtrygge steder skal betale like mye som de som bor utsatt til.

Partiets standpunkt ble inntatt etter forrige storflom på Østlandet, i 2011. Det var i den anledning Frps Gjermund Hagesæter utdypet partiets standpunkt overfor riksmediene.

Vil ha dyrere forsikring
Alle huseiere er i dag pålagt å ha naturskadeforsikring. Denne forsikringen er lik for alle, uansett hvor man bor i landet. Slik vil ikke Frp ha det. Partiet mener at det er urimelig at boligeiere som er bosatt i områder med liten risiko for naturskader subsidierer folk i mer utsatte områder, og mener i stedet at folk som bor flomutsatt til må ta større del av regningen selv hvis flommen kommer.

– Når folk har blitt utsatt for naturskade to ganger i løpet av de siste 20 årene, bør de betale for risikoen det er å bygge opp huset på samme sted igjen. Det er feil at andre i landet skal være med å ta regningen for den risikoen, sa Hagesæter til VG etter de enorme flomskadene i 2011. Nå er mange rammet på ny – for tredje gang på 20 år (1995, 2011, 2013).

Vil «oppdra» huseierne
Frp mener at flomskadene skyldes mangel på oppdragelse hos huseierne.

– Det skal bli litt dyrere å bo på utsatte steder. Forhåpentligvis kan det ha en litt oppdragende effekt, er et av Hagesæters gullkorn.

Hagesæter mener at en lovendring må innføres, gjerne over en periode på fem eller ti år.

Frp har i et brev til finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) bedt om at statsråden vurderer en lovendring slik at risiko i større grad gjenspeiler seg i forsikringspremien.

 

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.