Høyre taper overalt

Det er liten entusiasme for Høyres prosjekt - hva nå enn det måtte være - blant velgerne for tida. En gjennomgang Sosialdemokraten.no har foretatt av de siste åtte riksdekkende meningsmålingene, viser at Høyre faller på samtlige. Samtidig fosser Arbeiderpartiet fram, og har nå tatt igjen Høyres forsprang hos flere av byråene!

LITE Å JUBLE FOR: Erna Solberg og Høyre har liten grunn til å juble. Etter at de fleste partiene er ferdige med landsmøtene sine, har Høyre tilbakegang hos samtlige gallupbyråer.

LITE Å JUBLE FOR: Erna Solberg og Høyre har liten grunn til å juble. Etter at de fleste partiene er ferdige med landsmøtene sine, har Høyre tilbakegang hos samtlige gallupbyråer.

Det er liten entusiasme for Høyres prosjekt – hva nå enn det måtte være – blant velgerne for tida. En gjennomgang Sosialdemokraten.no har foretatt av de siste åtte riksdekkende meningsmålingene, viser at Høyre faller på samtlige. Samtidig fosser Arbeiderpartiet fram, og har nå tatt igjen Høyres forsprang hos flere av byråene!

I januar meldte Sosialdemokraten.no at Høyre antagelig ville holde et høyt gallup-nivå gjennom vinteren, for deretter å falle når partienes landsmøter ble avviklet. Nå tyder mye på at vi får helt rett. For når de fleste partiene nå har avviklet landsmøtene sine, ser det dystert ut for Høyre.

Av de siste åtte landsdekkende meningsmålingene som er publisert, har Høyre tilbakegang på samtlige!

Klar Ap-framgang
Gjennomgangen vår viser at samtidig med at Høyre faller, har Ap markert framgang. På sju av de åtte gallupene går Ap fram. Og flere av byråene måler nå Ap jevnstore eller større enn Høyre.

Det er tydelig at når den politiske journalistikken har fått mer fokus på politikk enn på politisk arkeologi og høringer i kontroll- og konstitusjonskomitéen – da vinner Ap, mens Høyre taper. Folk vil rett og slett heller ha Arbeiderpartiets «alle skal med»-felleskap enn Høyres «mye vil ha mer»-egoisme.

Også Frp faller
Også for Høyres potensielle regjeringspartner Frp peker kurvene nedover.  Fem av åtte byråer måler tilbakegang for partiet. Og hos flerre av byråene er partiet nå halvert sammenlignet med valgresultatet i 2009.

For et parti som har tradisjon for å være best når det ikke gjelder, er dette svært dårlige nyheter. Frp scorer som regel langt bedre på gallup enn de gjør i valg, og når galluptallene allerede nå kryper ned mot 11-tallet hos flere byråer – da gir det et sterkt varselom at Frp er på vei mot et elendig valg i september.

Gode tall for Sp og SV
For Arbeiderpartiets regjeringspartnere SV og Senterpartiet, er galluptallene oppløftende. Begge partier har slitt med lav oppslutning en stund, og har vært målt under sperregrensa en rekke ganger i vinter.

Men slik er det ikke lenger. På samtlige åtte meningsmålinger er både SV og Senterpartiet over sperregrensa!

Høyre ned 5,5 og  Ap opp 1,3
I perioden fra oktober 2012 og fram til april 2013 har de fleste snittendringene for partiene vært på +/- 0,5 prosentpoeng eller lavere. Men nå endrer det seg mer betydelig.

Her kan du se hvordan gjennomsnittet har endret seg for de tre største partiene på de siste åtte gallupene som inngår i Sosialdemokraten.nos gjennomgang, nå som landsmøtesesongen snart er gjennomført:

Ap: Pluss 1,3 prosentpoeng
H: Minus 1,8 prosentpoeng
Frp: Minus 0,7 prosentpoeng

Arbeiderpartiet har med andre ord knappet inn 3,1 prosentpoeng av Høyres ledelse på bare én måned.

Stadig tydeligere alternativer
Jo mer fokus den politiske journalistikken har på politikk og på samfunnsretning fremover, jo mer vil forskjellen mellom alternative de to store partiene representerer bli tydelig for folk.

Og jo mer tydelig vil det også bli at det forutsigbare og stødige regjeringsprosjektet som har styrt landet trygt i åtte år gjennom finanskrise til ny vekst – faktisk utfordres av en fireparti-koallisjon som ikke vet hvor de vil, ikke aner hvordan de skal komme seg dit og overhodet ikke har noen felles tanke om hva de skal gjøre når de er framme.

Med andre ord mellom trygghet for arbeidsplasser, velferd og stadig bedre skoleresultater på den ene siden – og et komplett uforutsigbart prosjekt med uklar politikk, skattekutt til de rikeste, velferdskutt, masseprivatiseringer, eksperimentering og til dels ravende uansvarlige økonomiske løsninger på den andre siden.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.