Høyre går til valg på en utestengelsesskole med flere skoletapere

Høyre gjør i hver valgkamp skole til et av sine viktigste politikkområder, og har planer om å gjøre det i 2013 også. Egentlig litt rart – for partiet har elendig historikk å se tilbake på. Når de nå i tillegg lover oss en utestengelsesskole med kraftig produksjon av skoletapere, da er det bare å vente på valgkampen. Den satser de på å vinne sammen med et parti som vil nekte 6-åringer retten til å starte i 2. klasse på barneskolen!

HØYRES UMODERNE SKOLE: Høyres politikk er en tragedie for skolen, elevene og samfunnet. I fjor gikk f.eks. Høyre-topp og tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal inn for å gjeninnføre spanskrøret i norsk skole – en straffeform som ble avskaffet i 1936 – og la rektorene pryle skolebarna. Høyres skolepolitikk er umoderne og skaper flere langt problemer enn den løser.

Høyre gjør i hver valgkamp skole til et av sine viktigste politikkområder, og har planer om å gjøre det i 2013 også. Egentlig litt rart – for partiet har elendig historikk å se tilbake på. Når de nå i tillegg lover oss en utestengelsesskole med kraftig produksjon av skoletapere, da er det bare å vente på valgkampen. Dette kan bli riktig så artig.

Høyre har brukt de siste 100 årene på å motarbeide de store forbedringene

HØYRES UMODERNE SKOLE: Høyres politikk er en tragedie for skolen, elevene og samfunnet. I fjor gikk f.eks. Høyre-topp og tidligere stortingsrepresentant Ingvald Godal inn for å gjeninnføre spanskrøret i norsk skole – en straffeform som ble avskaffet i 1936 – og la rektorene pryle skolebarna. Høyres skolepolitikk er umoderne og skaper flere langt problemer enn den løser.

norsk skole har opplevd. Skal de bruke de neste 100 årene på å forsøke rasere det vi andre har bygd opp?

La oss ta historikken først:

 •  Da Høyre ble stiftet på 1880-tallet, var de opptatt av å kjempe mot folkeskolen. I stedet ville de beholde den gamle klassedelte skolen – med borgerskoler og allmueskoler.
 • I 1911 begynte Høyre sin kamp mot enhetsskolen, og den fortsetter de med den dag i dag. La meg kort legge til at enhetsskolen er et av de mest grunnleggende redskaper vi har hatt for å bygge det samfunnet vi har i Norge – med små forskjeller mellom folk og der alle har tilnærmelsesvis like muligheter innen både kunnskap og samfunnsliv.
 • I 1911 ville Høyre dele inn barneskolen i to linjer – en linje som forberedte til yrkesfag og en linje som forberedte til akademisk videreutdannelse. Tenk seg selv konsekvensene for mennesker og samfunn dersom yrkes- og livsvalgene skal tas når poden er 9 eller10 år gammel.
 • I 1920 gikk Høyre mot 7-årig grunnskole for alle. Begrunnelsen var at det ville innebære nivåsenking av skolen (!) dersom alle skulle gå der i 7 år.
 • Høyre gikk mot opprettelse av Statens Lånekasse for utdanning i 1947. Å sørge for at sønner og døtre fra alle klasser og alle lag av samfunnet skulle ha samme muligheter til utdannelse var ikke en statlig oppgave, i følge Høyre.
 • Da 9-årig grunnskole ble vedtatt, gikk Høyre imot. Begrunnelsen var den samme som ved innføringen av 7-årig skole: Nivåsenkingen truet.
 • I 1974 gikk Høyre mot reformen som skapte de videregående skolene.
 • I 1994 gikk Høyre mot at alle elever skulle ha en lovfestet rett til 3-årig videregående skole.
 • I 2005 innførte Ap/SV/Sp-regjeringen gratis skolebøker i videregående skole. Høyre gikk mot.
 • Når Ap har regjert, har stipendandelene økt. Når Høyre har regjert har de ikke økt.
 • Den kraftige opptrappingen av studieplasser på 1980- og 1990-tallet skjedde da Ap styrte. Under Høyres regjeringsår i de samme tiårene stod utviklingen stille.

Så til framtida. Den starter nå. Og Høyre sleper beina etter seg inn i den. Særlig i skolepolitikken.

Det er særlig tre bakstreverske forslag som Høyres har stilt seg i spissen for:

 • Det skal innføres opptaksprøver og opptakskrav til ungdomsskolen. Består du ikke prøvene, får du ikke begynne på ungdomsskolen. forslaget ble behandlet på Høyres landsmøte i 2009, og fikk ikke flertall der. Det kommer opp igjen i 2013.
 • Den lovfestede retten til videregående utdannelse skal kun gjelde de som har vært skoleflinke på ungdomsskolen. Har du ikke vært flink nok på ungdomsskolen skal du ikke få videregående utdanning. Når alle får rett til å utdanne seg får vi nemlig en nivåsenking i skolen, hevder forslagsstilleren (Oslo Høyre) som fikk dette gjennom på partiets landsmøte forrige gang.
 • Karakterpress og prestasjonspress skal innføres tidligere. Er du 10 år gammel skal du få karakterer, uansett om disse ikke kan brukes til noen verdens ting – hverken til å gi presis kunnskapsmåling, til senere yrkeskarriere eller til opptak til videre utdannelse (fortsatt noen år til de skal inn i ungdomsskolen og må gjennom Høyres opptakskrav for å komme inn).

Etter over 100 år driver Høyre fortsatt den samme kampen: De ønsker en skole for færre, de skaper skoletapere og stenger elever ute.

Joda, det er flott hvis skolepolitikk blir et hett tema i valgkampen. Da taper Høyre valget.

De eneste som har en skolepolitikk som i negativitet kan måle seg med Høyre, er Frp. Som Sosialdemokraten.no har skrevet tidligere, vil Frp ta fra 6-åringene retten til å begynne i 2. klasse!

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.