Frp kliner til mot 6-åringene: Vil ta fra dem retten til å gå i 2. klasse!

Tror du at det ikke spiller noen større rolle hvem som styrer landet og hvilken politikk som føres?

Du tar feil. Se f.eks. på Frps skolepolitikk, som Frps stortingskandidat Mazyar Keshvari er ute og snakker varmt om:

Frp vil innføre opptaksprøver for å komme inn i 2. klasse på barneskolen. Elever som ikke består prøvern får ikke begynne i 2. klasse!

Med andre ord: Frp vil ta fra dem retten til å gå i 2. klasse!

Slik skal landets 6-åringer få oppleve prestasjonspress fra første skoledag, og skolesvake elever siles ut svært tidlig – ikkefor å hjelpe dem eller tilrettelegge for bedre læring, men for å dumpe dem så de må gå om igjen i førsteklasse.

Tenk deg for et nederlag for en 6 år gammel gutt eller jente! Ikke nok med at de sliter med å skrive bokstaven Æ eller å uttale R-lyden og SKJ-lyden riktig, nå skal de jammen i meg få svi ekstra. Det skal Frp sørge for.

–  Denne automatikken du har i dag med at du starter i første og avslutter i 10. klasse skaper tapere, sier Keshvari.

Eehh…nei. Sik er det ikke. Det at samfunnet gir ALLE et minimum av grunnutdannelse, skaper ikke tapere. Men det at Frp står klar som en politik bøddel og vil svinge øksa over alle som sakker litt akterut i pugg-og-gulp-opp-skolen som de ivrer for, DET skaper skoletapere. Å overfokusere på prestasjoner og faktakunnskap allerede fra første skoledag på barneskolen, DET skaper skoletapere. Og å dumpe 6 åringer som etter Frps oppfatning har lært for lite, DET skaper skoletapere.

Og det skaper utrygghet, reduserer selvtilliten og gjør det enda bare enda verre for de elevene som sliter.

Alternativet er å gjøre som i dag: Ha en inkluderende fellesskole for alle, følge oppelever som henger etter i ulike fag, sette inn spesialtiltak der det trengs og i større grad individualisere opplæringen.

Frps politikk bygger på at mennesker skal være nyttige produsenter og konsumenter i et marked. De som sakker litt akterut, de er unyttige i en slik markedslogikk. Og Frp vil rydde vekk de unyttige helt fra starten.

Derfor begynner de med skolesvake 6-åringer.

Selv har jeg store problemer med å slå fast om en 6-åring er skolesvak, eller om hun/han bare er litt umoden for alderen – eller kanskje har en annen ballast en mange av de andre på grunn av f.eks. manglende barnehageplass før skolealder. For Frp spiller ÅRSAKEN liten rolle. – Bestå prøven, eller hold deg unna klasseopprykk, er den klare beskjeden fra Frp til landets småunger og deres foreldre.

Ta en liten tenkepause, og forsøk å sette deg inn i situasjonen til en 1. klassing som får beskjed om at hun må gå om igjen.

Vi vet jo at ikke alle lærer seg å lese like fort. Noen har ulike lærevansker som ikke oppdages førde begynner i skolen, f.eks. dysleksi. Noen 6-åringer leser allerede når de begynner på skolen, eller har i allefall lært seg mange tall og bokstaver før de har fått seg skoleransel. Andre kan hverken tall eller bokstaver, og knekker ikek koden med å gjøre om tallene og bokstavene til flytende lesing 2., 3. eller 4. klasse.

Sliker det. Vi er forskjellige, allesammen. Frps politikk går ut på å behandle ulike mennesker likt, og å hoppe glatt over de ulike forutsetningene som elevene har med seg den første dagen de går til skolen sammen med mamma og/eller pappa.

Frps skolepolitikk vil straffe de elevene som enten har litt tyngre for ålese/skrive/regne enn resten, eller som har litt spinklere grunnlag før skolestart enn det mange andre elever har. Med andre ord: 6-åringene skal personlig bære ansvaret for et skole- og læringsmiljø som ennå har sine utilstrekkeligheter.

Dete syns jeg er en voldsom og unødvendig brutal måte å kline tilmot landets 6-åringer på.

Selv mener jeg det kunne vært greit å rydde opp i ubrukelige politiske partier. Mazyar Keshvari og Frp kan være et brukbart sted å starte. Hvis velgerne vender tommelen ned for partiet ved høstens valg – og i stedet stemmer Arbeiderpartiet – slipper vi slike lettvinte markedsløsninger for de aller minste skoleelevene, og i stedet en seriøs skolepolitikk med mål om å sikre alle mennesker i landet et minimum av grunnutdannelse før voksenlivet.

I stedet for å gjøre skolen til en fabrikk som skaper tapere av undrende, nysgjerrige og glade 6-åringer.

Dessverre er det få av riksmediene som dekker denne saken. VG skriver heller om Frp i forbindelse med at en stortingsrepresentant hetset innvandrere i forbindelse med et trafikkuhell, samt om at Trond Giske mener at å sette en Frp’er inn i kulturrådet er som å sette en pyroman inn i brannvernstyret (noe han har 100 % rett i, selvsagt). Hos Dagbladet finner jeg heller ingenting (derimot noe Frp-greier om å fjerne statens subsidiering av Troms og Finnmark). Ikke hos TV2 heller (de har noe om den samme Frp-trafikkulykken, men ikke noe om denne skolepolitiske brannfakkelen). Og ikke noe hos Nettavisen eller Aftenposten. Men går du til ABCNyheter får du se Frps skolepolitikk i fri dressur.

Jeg er usikker på om jeg skal le eller grine av at folk stemmer på et slikt parti. Men på vegne av landets 6-åringer mener jeg opplagt at dette ikke er spesielt morsomt. Når Frp nå står snublende nær regjeringsmakt og kan gjennomføre denne hårreisende politikken, velger jeg heller å hverken le eller grine, men å rope ut en advarsel til alle potensielle Frp-velgere:

Tenk deg jævlig nøye om! 15. september er det for seint!

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.