Folks tillit til norsk politi er betydelig svekket

Så fikk jeg rett. Dessverre.

Er det ett eneste tilfelle der jeg skulle ønske spådommen min slo feil, så er det akkurat her. Men dengang ei. I to bloggposter (denne og denne) advarte jeg mot at de aksjonsformene og den argumentasjonen som Politiets Fellesforbund benyttet i politikonflikten, ville føre til svekket tillit til politiet fra mannen i gata. Hauger av politifolk var inne på bloggen min og kommenterte, og påstod at jeg tok feil. Det samme gjorde tillitsvalgte fra høyrepartiene. Ordbruken var temmelig hard og uforsonlig, akkurat som under konflikten. Det var helt åpenbart at politifolkene mente å eie sannheten, og de som var uenige hadde de svært mye nedsettende å si om (måtte slette flere innlegg fordi de rett og slett var så fulle av eder og gale at de ikke kunne stå her – og med tanke på hvor mye rart jeg faktisk lar passere, så sier det ganske mye om innholdet…).Og folkene fra Høyre og Frp var inne og forsøkte å fiske i opprørt vann – som vanlig.

Nå foreligger en rykende fersk måling av publikums tillit til politiet. Og den viser at jeg tok så altfor rett.

I følge målingen har nærmere EN TREDJEDEL av det norske folk fått svekket tillit til politiet etter konflikte. En tredjedel! Fy pokker, det er MYE! 

Målingen underbygger at mine konklusjoner var korrekte. Politiets Fellesforbund krevde for mye, svartmalte og overdrev, fremstod usympatisk, brukte uredelige argumenter og skremsler, aksjonerte på måter folk mente var uriktig – kort sagt: De gikk frem på en måte somvar egnet til å svekke tilliten til hele politietaten.

Og desverre var det altså akkurat det de gjorde.

All mulig ros til justisminister Knut Storberget for at han holdt en stø linje overfor PF i konflikten, og til slutt fikk landet en avtale som avsluttet konfliktperioden. Nå håper jeg at PF ser hva de har gjort – og jobber for å gjenoppbygge den tapte tilliten hos publikum. Nye aksjoner eller ny svartmaling de nærmeste årene vil være det politiet og samfunnet trenger minst av alt!

Og jeg tviler også påat det hjelpernoe særlig når PF-leder ArneJohannessen i dag sier ret ut at politiet vil jobbe med viktigere saker enn å oppklare forbrytelser! Oppklaringsrosenten henger nøye sammen med folks tillit til politiet.

Heldigvis er det lite boliginnbrudd om sommeren. Men for de som opplever denne typen kriminalitet, er det neppe særlig hyggelig lesning å se at den fremste tillitsvalgte for Politiets Fellesforbund ikke er nevneverdig opptatt av å oppklare flere saker!

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

16 thoughts on “Folks tillit til norsk politi er betydelig svekket

  1. Hei.
    Jeg har lurt på en stund nå om det er noe mellom Helga Hjetland og Arne Johannessen. De bruker samme taktikk og den er utidig.
    Syting og klaging.
    Tenk hvis vi i helsevesenet hadde brukt samme taktikk? Da ville det vært ramaskrik og vi hadde ikke fått noe medhold.
    De fleste i helsevesenet er i samme situasjon som i politiet. Jobber langt mer enn det AML mener er forsvarlig. Men sånn må det dessverre være.
    Felles for både helseansatte og politi er at de visste jobben innebar turnusarbeid med alt det medfører.

    Min tillit til politiet er på frysepunktet etter dette. Politiets fellesforbund er like uspiselige som lærerforbundet som skal ha og skal ha uten å yte tilstrekkelig.
    Og jeg er sikkert ikke den eneste som føler det sånn.

    Det er vel ikke så lenge til neste utspill fra den kanten….

  2. Det er opplagt at noe har gått deg hus forbi, Bjørn Jarle. Arne Johannessen har gjort en fremragende jobb for politiet og de kom sterkere ut av konflikten enn noen kunne tenkt seg – aller minst Storberget. Du skryter av Storberget, men det var vitterlig Johannessen og Killengreen som gjorde jobben. Bra at politiet har gode forhandlere i sitt forbund, ellers kunne det jo gå som Storberget ønsket det.
    Si meg, ønsker du deg et sterkt og synlig politi, eller er du fornøyd med dagens krimimalstatistikk?

  3. D. Sverre Jensen: Er det dårlige betingelser hos politiet som er årsak i dagens dårlige kriminalstatistikk?

    Det synes jeg er et særdeles dårlig argument. Først og fremst må det jobbes med holdningene til de som jobber innen dette.

  4. Herregud Eli…

    Svaret på spørsmålet ditt er selvfølgelig JA! Selvsagt hører dårlige betingelser hos politiet sammen med dårlig kriminalstatistikk.

    En etat som ikke føler seg verdsatt, og møter en kraftig underbemannet hverdag på jobben vil selvsagt ikke yte like godt som om situasjonen var omvendt. For en som hevder å jobbe i helsevesenet synes jeg du virker å ha lite innsikt.

    Til informasjon så marsjerte norsk sykepleierforbund sammen med oss med fanen sin, og jeg kan garantere deg at vi vil støtte dem dersom en regjering vil ta fra dem grunnleggende fagforeningsrettigheter og vern fra AML.

    Kanskje det skulle kjøres en lignende undersøkelse om tilliten til Storberget har blitt svekket etter denne saken? Om han hadde noe fra før da, med unntak av «fanatikere» som BJ.

  5. Hei D. Sverre Jensen!

    Tallenes tale er klar: Nesten en tredjedel av publikum har fått svekket tillit til politiet. Kun noen små prosenter har fått økt tillit.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  6. Ja, det er helt klart at folkets tillit til lovens høyre hånd er svekket som bare FY!

    Det er rett å slett helt fælt! Her i byen ligger politiet enten i buskene og fanger fartssyndere eller ligger på sjøen i patruljebåten og trekker opp ulovlige krabbeteiner..

    Vi hadde en episode just, da en 30-35 år gammel tysk turist stjal masse tøy og lignende ifra en butikk. Da han ble fakket og kjørt til stasjonen hadde de ikke mulighet til å avhøre han pga manglende tolk. Er nå TYSK av alle ting så vanskelig å forstå eller mestre for en politimann med utdannelse (Herregud). Isåfall, er det null problem å anskaffe en tolk.

    Den tyske tyven fikk 6000kr i bot og ble satt fri iløpet av ettpar timer, ikke det engang.

    Politiet krever og krever. Men gjør de jobben sin? NEI.

    Her i byen tar folk problemene i egene hender nå. Så ille har det blitt. Ringer man politiet ang overfall, ran osv, får man beskjed om at man ikke har bil ledig og at det vil ta over 1time før de er på plass. Da er det allerede for sent!!! Og en ting til, politistasjonen her i byen stenger 23.00. Da er det ikke politi på vakt engang. Alle hennvendelser blir overført til nabobyen. Jeg oppfordrer folk med vett i hodet til å ta saken i egne hender om ting er alt for galt. Å vente på politiet er IDAG mer dødlig en å sette nevene inn selv! Hjelp de som trenger det! Ikke stå og se på eller ring!

    Beklager, men slik føler mere en 1\3 av NORGES befolkning om politiet idag.

    Ta saken i egne hender!

  7. Hei Bjørn Jarle.

    Skal si du er en mester i overdrivelser.

    Hvis man leser tallene i undersøkelsen så ser man at det er ca 30% som har fått svekket sin tillit og ca 10% som har fått den styrket. Resten er uforandret. Hvis man holder disse tallene opp mot hverandre blir jo det en samlet reduksjon på 20% i tillit…

    Det står ingen ting om hvor mye den er redusert. Vi vet fra tidligere undersøkelser at politiet er blant de som har hatt høyest tillit i dette landet. At man da har fått redusert tilit betyr ikke at de ikke lenger har tillit.

    Jeg tror nok den største faren her er at poltiet har mistet sin tillit til sin arbeidsgiver. Det ble hele tiden sagt at det ikke var mulig å få til en løsning «utenom tur». Det ble laget en forskrift som skulle tres ned over hodene våre. Hva ble så resultatet..

    Jo. En særavtale mellom partene «utenom tur». En avtale arbeidsgiver i nesten et år sa var umulig. Jeg lurer da på hvem det er som sitter igjen med troverdighet?

    Den store skammen i dette var at dette faktisk kunne ha vært løst for et år siden.

  8. Hei Marius!

    Du tar helt feil. 30 % har fått redusert tilliten. At 10 % har fått styrket tilliten betyr ikke at du kan «se bort fra» en tredjepart av de som sier tilliten er svekket. Totalt er det 30 % som har dårligere tillit til politiet nå enn de hadde før konflikten.

    Dvs rundt 1,4 millioner nordmenn.

    Da hjelper det ikke at 470.000 nordmenn har fått styrket tilliten til politiet. Det er fortsatt 1,4 millioner som har fått svekket tillit til dem. Og det syns jeg er svært alvorlig – og dessverre helt i tråd med det jeg advarte mot i flere blogginnlegg.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  9. Skylden ligger på:

    Killengreen – for å ha skakkjørt norsk politi gjennom ni år.

    Storberget – for å kløne til en forlengelse av Killengreens åremål, fordi han er av den naive oppfatning at hun gjør en god jobb.

    Norske medier – med VG i spissen.

    Skylden ligger faktisk hos ledelsen i norsk politi, ikke fotfolket. Og HVERTFALL ikke PF.

    Den vet best hvor skoen trykker den som har den på…

    Forunderlig at ingen stiller spørsmål ved ledelsen i politiet, når så godt som hver eneste ansatt ikke har verken tillitt eller lojalitet oppover i systemet.

    Og for deg som er så glad i statistikk BJ – 9/10 tillitsvalgte (som snakker på vegne av sine medlemmer) ønsket ikke at Killengreen skulle fortsette i sin stilling som politidirektør. Likevel forandrer Storberget en lov for å tilpasse den til én person. Er det rart det blir bråk?

    Krisen er ikke over… Denne konflikten har skapt dype sår i etaten, og de blir fort dypere med mindre det kommer inn friskt blod i ledelsen.

  10. Hei Paul!

    Det eneste problemet ditt, er at folket er uenig med deg.

    Oppslutningen om politiet faller, og grunnen er bl.a. PFs håndtering av politikonflikten.

    Oppslutningen om Ap stiger, og grunnen kan fort bl.a. være at de har vist en fast holdning under politikonflikten.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  11. Jaja…om folks tillit er svekket..så er ikke det min fritid og helse sitt ansvar.. jeg jobber langt over 40 timer i snitt hver eneste uke hele året da jeg må pga beordret overtid…og jeg jobber virkelig når jeg er på jobb,,med flere sett i uka uten spisepause blant annet. Ansvaret for at politiet måtte sette ned foten nå ligger på toppledelsen som har skakkjørt etaten i årevis.. Så jeg kunne strengt tatt ikke bry meg mindre om folks tillit er svekket. Politiet leverer de varer man kan forvente, og ingen kan forvente å selge helse og fritid bare på grunn av Killengrens totale fraværenhet, totalt feilslåtte reformasjon og manglende fokus på rekruttering siste 9 år. Jeg gjør det jeg skal..er ingen supermann,, så får folk mene akkurat hva de vil. SKulle vært morsomt å sett en undersøkelse som skilte mellom politiledelsen og folket på gulvet…

  12. Hei Politimann Østlandet!

    Den arbeidstida er i allefallmye mer enn det kollegaene dine jobber i snitt. De fleste har 37,5 timers arbeidsuke, men politifolk i operativ tjeneste har 33 timer. I tillegg går de av med full pensjon som 57-åringer.

    Jeg syns det er synd du ikke bryr deg om at politiets tillit i befolkningen er i nærmest fritt fall,men dette er du ikke alene om – du har åpenbart store deler av PFs ledelse med deg i dette, ellers ville de selvsagt valgt helt andre metoder under konflikten.

    Mvh
    Bjørn Jarle

  13. Jeg bryr meg selvsagt om at tilliten svekkes, og jeg synes det er synd.

    Men det er ikke mitt ansvar. Det er Regjeringen og politiledelsen sitt. Og det er jo fullstendig høl i huet at du forsøker å skylde dette på de tillitsvalgte i politiet som har sagt fra i stedet for å sakte se på at etaten kjøres i dass.

  14. 33 timer?? Vi har etter reglene 37,5 timers arbeidsuke som alle andre som jobber turnus.Du må jo ta de ordinære turnusreglene i betraktning som alle andre som jobber i staten og i store deler av privat næringsliv også følger. Og i tillegg så har vi stor helge og helligdagsbelastning, faktisk større enn mange andre statlige og private organisasjoner som vanligvis kan trappe ned i helger og helligdagsperioder ,1. mai, 17, mai, nyttårsaften osv…

    Hva angår pensjon..så vet du like godt som meg at den står for fall…Men hva med dine partikollegaer som går av med gullpensjon og særrettigheter etter 12 år på tinget…

    Jeg har hatt ca 80 timer beordret overtid siste to måneder. Og det er akkurat det som er tema… De reglene som nå innføres med unntak..vil ramme den gruppa som allerede har den største belastningen, de som jobber turnus og allerede må ta mye helligdagstjeneste, kveld, natt og helg… De som jobber 8-16 forblir garantert urørt.. Man ender med en sånn personalpolitikk med en ordensstyrke ute som består av unge single og man vil mangle kanskje den livserfaringen og pondusen i tjenesten man i mange år har sett har vært et problem..at de erfarne forsvinner fra gata..

    Og ja…jeg bryr meg ikke om tilliten for min egen del.. jeg gjør jobben min.,..100% og med høy moral…at topplederne har kjørt etaten utfor stupet kan ikke jeg la gå innover meg.

  15. Hei

    Jeg ble pågrepet når jeg satt i en bil sammen med en kamerat å tok en røyk , ble omringet av politi med —>>jernstenger klar til å knuse frontruta på bilen , dei var helt vill som tatt ut fra en film.

    Vi gikk rolig ut av bilen å spurte hva som skjer? Dere er mistenkt for å¨ha stjålet 20-40 liter diesel fra en lastebil.

    Det endte med at vi ble satt i håndjern , å kjørt rett i glattcelle.

    Jeg har hatt kraftige phsykiske plager siden jeg har vært 7 år , nå er jeg 43.

    Jeg har ble klaustrofobi med mye mer , en liste lang som evigheten med fobier og angst.
    Da vi ble brakt inn fortalte jeg om min sykdom , å dei sa dei var klar over det, pga bla. at jeg var på kANTEN til å ta mitt eget liv for noen mnd siden.

    Jeg ba og tryglet om å ikke bli satt på celle og jeg må få tilsyn av lege. Dette ble blankt avvist.
    Jeg fortalte videre at jeg kom til å skade meg selv om dei satte meg inn på cellen.
    Men dei gjorde det uansett, jeg skallet meg selv ca 30-40 ganger hardt i betongkanten på cellen å blødde fra hodet.
    Det endte med at jeg ble lagt i reimer.Flere andre var i arresten og såg dette selv da flere ble sluppet ut.

    Etter en liten stund tok politifolka seg pause å forsvant fra arresten , antar dei var borte 15-20 min. Mens jeg ropte på
    hjelp pga smerter i brystet og ville kaste opp.jeg hadde da tatt 2-3 morfin tabbeletter etter vi hadde kommet inn på politihuset.

    Når dei da kom tilbake spurte dei meg om div ting, jeg husker ikke så mye av det , da jeg hadde fått hjernerystelse å var i panikk.
    Jeg sa vel noe sånt som jeg tilstår alt bare jeg får slippe løs….

    Politiet hadde endevendt bilen til min mor , slik at ting var bare kaos.. flere ting var tatt bort,men fikk ikke bekreftelse på dette.

    Hvorfor fikk jeg ikke legetilsyn ? Hvorfor ble jeg brakt på glattcelle ? Jeg skal si som sant er, en ung lyshåret politimann ringte opp til vaktsjeg Peder Kongshaug å ba om at jeg ble brakt tillege, noe han blankt nektet for og jeg hørte Peder lo på tlf til politimannen , politimannen sa ifra at da fikk det være på hans ansvar og la på røret.

    Når jeg leser desse linjene under blir jeg redd….. (Sunnmøre politidistrikt)

    De nye retningslinjene fra Politidirektoratet innebærer at det er innført en obligatorisk fremstillingsplikt for lege når det gjelder innsatte i politiets arrester. Retningslinjene nedenfor gjelder for alle innsatte, enten de er innbragt etter politiloven eller pågrepet etter straffeprosessuelle regler:

    1. Berusede og syke personer.

    Dersom den innbragte, på grunn av beruselsen, er ute av stand til å ta vare på seg selv eller gjøre rede for seg, skal politiet vurdere umiddelbar overføring til sykehus, legevakt eller avrusningsinstitusjon. Det samme gjelder syke personer som ikke er i stand til å ta vare på seg selv, jf. politiloven § 12. Dersom slik overføring ikke finner sted, skal vedkommende alltid ha legetilsyn ved innsettelse i arresten.

    2. Skadetilfeller.

    I de tilfeller der den innbragte har eller det er grunn til å tro at han/hun har en betydelig kroppsskade, herunder hodeskade, eller indre skade, eller helsetilstanden for øvrig er slik at helsetilsyn anses nødvendig, skal politiet straks kontakte lege eller annet helsepersonell.

    3. Psykisk syke.

    Det vises til politiloven § 12 om plikten til øyeblikkelig varsling av lege. I den grad politiet midlertidig må ta seg av den innbragte inntil lege ankommer, påhviler en særskilt aktsomhetsplikt på politiet, se direktoratets rundskriv 2002/023.

    I påvente av overføring til sykehus m.v. eller gjennomføring av lege- eller helsetilsyn, skal den innbragte ha skjerpet tilsyn av politiet.

    Med ”skjerpet tilsyn” menes at politiet må ha den innbragte under kontinuerlig overvåking, enten ved fysisk tilstedeværelse i selve arrestlokalet eller ved elektronisk overvåking. Skjerpet tilsyn innebærer at politiet skal være i stand til å gripe inn umiddelbart dersom den innbragtes tilstand forverrer seg eller det av andre grunner er behov for kontroll av vedkommende. Nærmere retningslinjer om den praktiske gjennomføringen av skjerpet tilsyn må tilpasses det som vil være mest hensiktsmessig i det enkelte arrestlokalet. Det understrekes likevel at det er politimesterens ansvar å sikre at det er etablert rutiner som forhindrer at det inntreffer avbrudd i det kontinuerlige tilsynet.

    Det presiseres at retningslinjene også gjelder tilstander som oppstår mens personene oppholder seg i arresten.

    Følgende kommentarer/synspunkter har etterpå kommet fra helsehold:

    Georg Morland, kommuneoverlege/helsesjef i Hamar: Rundskrivet henviser bare til kommunehelsetjenestelovens bestemmelser, det ser ikke ut til at saken har vært drøftet med sentrale helsemyndigheter. Saken reiser flere interessante problemstillinger: Politiets nylige omorganisering gjør at noen kommuner/legevakter får en betydelig større belastning enn andre. Den raske ikrafttreden gjør at det ikke er mulig å planlegge og drøfte seg frem til en god løsning. Men den største utfordringen blir hvordan legen skal være i stand til å foreta en sikker vurdering av en beruset pasient og kunne forutsi utviklingen. Man vil ikke vite om vedkommende er på stigende rus, om det er blandingsmisbruk, om vedkommende har sykdommer som gjør situasjonen ustabil o.s.v. . Det er all grunn til at vi kommer på banen med faglige synspunkter på dette.

    Finn Nilsson, allmennpraktiserende lege, Gressvik: Dette er å føre ansvaret for dødsfall i cellene fra politiet til vaktlegen. Dette er et umulig ansvar å påta seg, og ingen lege, uansett kvalifikasjoner, kan gjennomføre en tilstrekkelig undersøkelse i politiets glattceller.

    Den eneste sikre måten er at man har muligheten til observasjon over tid, at man har laboratoriefasiliteter og at man har kort vei til kvalifisert hjerte/lungeredning etc. hvis noe skjer, f. eks. 12 timer etter arrestasjonen. Løsning: tilpassede rom på nærliggende sykehus med mulighet for ekstra politivakt i tilstrekkelig tid for observasjon og adekvat utredning.

    Ole Reza Drønen, tillitsvalgt for Aplf, Parken legekontor, Ålesund, understreker at dette dreier seg om en sakkyndig vurdering for politiet og at noe system for dette ikke eksisterer. Når det henvises til kommunehelsetjenesteloven, vil arrestantene komme inn under samme system og prioriteringer som alle andre. Det innebærer at det kan bli aktuelt med nærmere undersøkelser, f. eks. på intox og behandling eller overvåking på sykehus. At dette vil binde opp politiressurser, er ikke noe å gjøre noe med. Det er urealistisk å tro at slike vurderinger er noe som raskt kan gjøres på legevakten.

    I tillegg kommer den sikkerhetsrisiko som slike, ofte utagerende, pasienter representerer. Det er også rimelig å påregne at mange arrestanter vil synes det er mer behagelig å være på sykehuset enn i arresten og at mange derfor vil spille dårligere enn de er. Særlig gjengangere vil nok fort lære seg dette.

    Bjørnar Nyen, allmennlege i Skien: Det verste som kan skje nå, er at ”tilfeldige” legevaktleger skal se på disse berusede personene og ikke ha faste rutiner og retningslinjer for vurderingene og tiltak og uten gode samhandlingsrutiner med andre aktører. Vi må sammen definere de ulike aktørers plass i dette: kommunens helsetjeneste/legevakt, akuttklinikken på somatisk sykehus, psykiatrisk avdeling, avrusningsavdeling og politi. Oslo legevakt har et observasjonsrom for pasienter i rus. Det er skrevet noe fra Oslo legevakt om dette i en artikkel av Anne Kathrine Nore, Ole Eigil Ommundsen og Siri Steine i Tidsskrift for Den norske lægeforening 2000: 212: 1055-8 med tittel: Hvordan skille mellom sykdom, skade og rus på Legevakten? De avslutter sin artikkel slik:

    ”Hovedmålet med observasjonen av pasienter i akutt rus er å oppdage skader og sykdom. Vi trener vårt personale opp til å undersøke og observere pasientene slik at disse målene kan nås. Etter mange års arbeid i dette klinisk krevende og menneskelig utfordrende arbeidet er vi kommet frem til følgende retningslinjer som også kan benyttes i andre sammenhenger:

    * Det er viktig med bruk av et standardskjema
    * Det er en klar fordel om samme lege/sykepleier observerer pasienten over tid
    * En medisinsk beslutning om hva som skal skje videre med pasienten, bør tas innen fire timer
    * Hvis legen er i tvil om pasientens tilstand, skal pasienten legges inn i sykehus
    * Hvis legen mistenker sykdom og ikke bare ruspåvirkning, skal pasienten flyttes til et annet undersøkelsesrom (da flyttes fokus fra rus).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.