Fremgang for Ap, fall for Høyre

Arbeiderpartiet øker og Høyre faller på en ny partimåling som Opinion Perduco har gjort for A-pressen. Og Venstres velgere forlater nå partiet sitt - og går over til Ap!

AP ØKER: På den første gallupen Opinion Perduco har tatt opp etter Høyres landsmøte, faller partiet markert. Samtidig øker Arbeiderpartiet. Bilde: Arbeiderpartiet.no og Hoyre.no

AP ØKER: På den første gallupen Opinion Perduco har tatt opp etter Høyres landsmøte, faller partiet markert. Samtidig øker Arbeiderpartiet. Bilde: Arbeiderpartiet.no og Hoyre.no

Arbeiderpartiet går fram med 1,2 prosentpoeng på en ny meningsmåling som Opinion Perduco har gjort for A-pressen i mai måned. Samtidig faller Høyre med 1,6 prosentpoeng. Forskjellen mellom de to partiene øker dermed fra 1,0 prosentpoeng i april til 3,8 prosentpoeng i mai.

Dette er den første gallupen fra Opinion Perduco etter Høyres landsmøte, og den understreker tendensen vi så i de to andre gallupene etter partilandsmøtet: Landsmøtet har ikke gitt Høyre noe løft, til tross for massiv medieomtale av partiets politikk og av statsministerkandidat Erna Solberg.

Ap fram til 31,8
Arbeiderpartiet måles til 31,8 % på målingen. Dermed er partiet klart størst. Regjeringspartnerne SV og Sp sliter imidlertid, og får henholdsvis 4,3 % og 4,7 % i målingen.

På høyresida går Frp fram med 1,9 prosentpoeng, og kompenserer dermed godt for Høyres tilbakegang. De to partiene vil likevel mangle 5 mandater for å kunne danne regjering alene, og er avhengig av støtte fra Venstre eller Krf. Venstre har allerede satt døra på vidt gap for å slippe Frp inn i regjering, mens Krf heller i samme retning – og skal ta endelig stilling til spørsmålet i september.

Venstre-velgere flykter til Ap
Beslutningen om å støtte Frps inntreden i regjeringskontorene, ser imidlertid ut til å koste Venstre dyrt. Bakgrunnstallene fra Opinion Perduco viser at Venstre mister velgere til både Høyre og Arbeiderpartiet, men flest til Arbeiderpartiet. Avklaringen på Venstres landsmøte kan ha bidratt til dette; mange av Venstres velgere vil absolutt ikke ha Frp i regjering – og ser Ap som garantisten mot noe slikt. Andre av Venstres velgere vil ha en borgerlig regjering, og ser at måten partileder Trine Skei Grande kjefter og smeller i alle mulige himmelretninger samtidig ikke er attraktivt for dem. Da velger de i stedet Høyre, i mangel på noe bedre alternativ.

Her er tallene i målingen:

Ap … 31,8 prosent (pluss 1,2)
SV … 4,3 prosent (minus 0,6)
Sp … 4,7 prosent (minus 0,2)
Høyre … 28,0 prosent (minus 1,6)
Frp … 18,6 prosent (pluss 1,9)
KrF … 5,3 prosent (pluss 0,3)
Venstre … 4,9 prosent (minus 0,5)
Rødt … 1,4 prosent (som sist)
Andre … 1,1 prosent (minus 0,4)

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.