Ingen landsmøteeffekt for Høyre

Høyre får ingen ekstra drahjelp fra landsmøtet sist helg på to galluper som presenteres i dag. Partiet står omtrent helt stille begge steder, stikk i strid med hva mange ville trodd. Samtidig faller Venstre kraftig på den ene - og er under sperregrensa på den andre.

Høyre har hatt stor oppmerksomhet i mediene den siste uka, ikke minst på grunn av partiets landsmøte sist helg. Utfra oppmerksomheten partiet har fått, skulle man forvente økt oppslutning på meningsmålingene. Men i dag presenteres det to målinger – som begge viser at oppmerksomheten rundt Høyre ikke bidrar til noe løft for partiet.

På stedet hvil
I målingen som Norfakta har gjort for de to avisene Nationen og Klassekampen, er endringen helt marginale 0,4 prosentpoeng. Og i målingen Respons Analyse har gjort for Aftenposten, må man også se på promillene; en bitteliten fremgang på 0,9 prosentpoeng.

Høyre står altså på stedet hvil til tross for all medieoppmerksomheten partiet har fått den siste uka. Målingene er forøvrig tatt opp i perioden 7. – 9. mai, og har dermed fanget opp både partilandsmøtet og reaksjonene på forslagene derfra.

Dermed kan det tenkes at Høyres forslag om å sette inn politiet mot fattige tiggere som sitter i en krok med pappbegeret sitt var mindre egnet til å vinne nye velgere enn hva partiet først trodde.

Det samme kan sies om partiprofilen flere tok til orde for, der Høyre skulle ikle seg en slags «sosialdemokrat light»-drakt for å lokke lyseblå velgere og Ap-folk over til Høyre. Heller ikke dette har bidratt til noen velgerovergang til Høyre som er synlig i disse to målingene.

Sprikende Frp-tall
For Frp spriker de to målingene i helt forskjellige retninger. Hos Respons Analyse får Frp 12,0 % oppslutning, og ligger på et katastrofenivå. Partiet er i dag nest størst på Stortinget og har 41 stortingsmandater etter et valgresultat på 22,9 % i 2009. Men på denne målingen mister de over halvparten av mandatene sine, og sitter igjen med kun 20.

Men på målingen fra Norfakta får Frp 18,6 %, og 34 mandater! Sammen med Høyres 59 mandater er dette nok til at de to blå partiene får flertall i Stortinget, og kan sette i verk nedbyggingen av velferdsordninger, fjerne viktige bestemmelser innenfor arbeidsmiljøloven, privatisere skoleverket og kutte i skattene for de rikeste i landet.

Vanskelig for Venstre
Tidligere i uka kom det en nyhet om hvordan norske journalister stemmer. Den viste at partiet Venstre var kraftig overrepresentert hos de som dekker nyheter i lokale medier, regionale medier og riksmedier. Hele 13 % av journalistene stemmer Venstre, viser målingen.

Dagens to galluper viser at partiet sliter langt mer med tilliten hos den jevne velger, til tross for at partiet får medieoppmerksomhet i bøtter og spann; Hos Respons Analyse faller Venstre med hele 2,5 prosentpoeng og får en oppslutning på 5,3 %. Mens de på målingen fra Norfakta ender opp på 3,7 % for andre måned på rad, og er under sperregrensa.

At journalister setter mer pris på Venstre enn velgerne ellers, er kanskje ikke så underlig. Det er vanskelig å finne et parti med mer oppblåst virkelighetsoppfatning og med mindre kontakt med virkeligheten rundt seg. Partileder Trine Skei Grande kjefter og smeller i hytt og pine, og oppfører seg som om statsminister Jens Stoltenberg skulle være butleren hennes. Slikt gir gode nyhetsoppslag i journalistens hode! Men for den jevne velger er Venstre et uinteressant parti – mer å betrakte som norsk politikks innpåslitne husflue, som man enten kan vifte vekk eller bare akseptere at surrer rundt uten å oppnå noe.

Tallenes tale
Her er oppslutningen om partiene i de to målingene.

Respons Analyse for Aftenposten
Arbeiderpartiet 32,4 (+ 0,8) 57 mandater (- 7)
Frp 12,0 % (+ 1,0) 20 mandater (- 21)
Høyre 33,8 % (+ 0,9) 61 mandater (+ 31)
Krf 4,6 % (+ 0,6) 7 mandater (- 3)
Senterpartiet 4,4 % (- 0,8) 7 mandater (- 4)
SV 4,2 % (+ 0,5) 7 mandater (- 4)
Venstre 5,3 % (- 2,5) 9 mandater (+ 7)
Rødt 1,8 % (+ 0,5) 1 mandat (+ 1)

Norfakta for Nationen og Klassekampen
Arbeiderpartiet 29,5 (- 1,3) 55 mandater (- 9)
Frp 18,6 % (+ 1,8) 34 mandater (- 7)
Høyre 32,1 % (+ 0,4) 59 mandater (+ 29)
Krf 4,5 % (+ 0,2) 8 mandater (- 2)
Senterpartiet 4,8 % (-) 9 mandater (- 2)
SV 3,9 % (- 0,9) 1 mandat (- 10)
Venstre 3,7 % (-) 3 mandater (+ 1)
Rødt 1,0 % (+ 0,3) 0 mandater (-)

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.