Landsmøtet i Høyre peker vei rett mot stupet

Å be Norge se til Sverige for å lære skikkelig økonomisk politikk, er som å be Real Madrid sitte på tribunen under HamKams hjemmekamper for å se hvordan skikkelig fotball skal spilles.

Høyres landsmøte viser dyp splittelse i partiet. det er minst tre fløyer som løper rundt i salen – og i avisspaltene – og har sine egne bombastiske tanker om veien videre for partiet.

Taktikk-Høyre…
Den ene fløyen er taktikerne, representert ved bl.a. Torbjørn Røe Isaksen.

Denne fløyen har forstått at store deler av Høyres politikk er uspiselig for store deler av den norske velgermassen. Dermed er det avgjørende for Høyres sjanser til regjeringsmakt at velgerne IKKE kjenner igjen Høyre. For vi så både i 2009 og 2005 hva som skjer når velgerne kjenner igjen Høyre; da stemmer de på noe annet i stedet.

Taktikerne går derfor inn for å endre retorikken, endre profilen og endre noe av innholdet. Håpet er å fremstå som et parti som lyseblå velgere og sosialdemokrater med SV-/Sp-skrekk kan stemme på. Sosialdemokraten.no har tidligere omtalt villedingstaktikken Høyre har lagt seg på i denne artikkelen.

…Kalkulator-Høyre…
Den andre fløyen er kjernen av hardcore Høyre-folk som vil peise på med skattekutt, velferdskutt, privatiseringer og innstramminger. Ropet på å gjenreise det gamle Kalkulator-Høyre er størst blant de yngre landsmøtedelegatene, slik VG også beskriver det i en artikkel denne uka.

Denne gruppen har stor støtte i Høyres kjernevelgergrupper, og blant partiets rike onkler – som vil ha valuta for pengene hvis de skal støtte partiets valgkamp økonomisk. Da forlanger de store skattekutt, antagelig minst like store som de skattekuttene Høyre gikk til valg på og ikke var i stand til å gjennomføre da de sist hadde regjeringsmakt i Norge.

…og Spagat-Høyre…
Den tredje fløyen er de som er villige til å gå med stø kurs i alle mulige retninger – samtidig. Her befinner tilsynelatende partileder og statsministerkandidat Erna Solberg seg. Denne fløyen ser at Taktikk-Høyre har noen gode poenger, og vet allerede at Høyres søsterpartier i Sverige og UK vant valget ved å late som om de var sosialdemokrater fram til valget – for deretter å peise på med hardcore Høyre-politikk etter valget.

Samtidig ser denne fløyen ut til å være ute etter makt for maktens skyld. Drømmen om en firepartiregjering som styrer sammen i flertall er nå underordnet spørsmålet om å få Erna Solberg som statsminister. Kan det oppnås gjennom et partnerskap med Frp – fint. Kan det oppnås med sentrumspartiene Krf og Venstre – fint.

Denne fløyen vil la velgerne leve i uvisshet helt fram til valgdagen om hvilken regjering de får hvis Erna Solberg blir statsminister. De vil fortsette på sitt mantra om at et borgerlig flertall vil gi en borgerlig regjering, og sjanse på at velgerne er fornøyde med et slikt svar.

De tar feil.

For velgerne er det viktig å vite om de får en mørkeblå Høyre/Frp-regjering eller en trepartiregjering med Høyre/Frp/Krf som lever på Frps nåde i viktige spørsmål.

At Spagat-Høyre vil gå inn i en avgjørende valgkamp uten å avklare dette, er oppsiktsvekkende. De vil fort kunne oppleve at å stå med et bein i hver leir er en sikker oppskrift på å falle overende.

…vil alle se til Sverige
På landsmøtet har alle disse fløyene samlet seg i hyllest av Sveriges finansminister Anders Borg. «Europas beste finansminister» lyder jubelropene fra Høyre. Og Erna Solberg var allerede i januar i år ute og flagget at Norge bør lære mer av Sverige når det gjelder økonomisk politikk.

Hva er så fasiten i Sverige etter at «Europas beste finansminister» har fått kjørt på med Høyre-politikken sin i årevis? Jo, det er i allefall:

  • Arbeidsløshet på 7,8 %
  • Hver fjerde ungdom står uten arbeid eller utdanningstilbud
  • 500.000 mennesker står uten rett til arbeidsledighet fordi denne tjenesten har blitt privatisert
  • Omfattende privatisering av skolevesenet, som gir økende forskjeller i tilgangen til utdanning utfra hvilket sosialt lag i samfunnet du tilhører
  • Mellom 80.000 og 100.000 svensker har flyktet fra Sverige til Norge for å få seg jobb. Universitetsutdannede svensker jobber nå med å skjenke nordmenn på utstedene på Østlandet og i Trøndelag.
  • Volvo har havnet hos kineserne.
  • SAAB er konkurs.
  • Ericsson er det nesten ingen som tør si at man ringer med lenger.
  • Mens Norge har økt sysselsettingen med rundt 50.000 mennesker siste år, har den gått NED i Sverige.

Ja, dette er fantastiske resultater… «Europas beste finansminister» leverer svakere på nær sagt hvert eneste område enn det Norge gjør.

Bra for Sverige at de i det minste har harryhandlerne som trofast møter opp i Svinesund, Töcksfors og Charlottenberg…

Å be Norge se til Sverige for å lære skikkelig økonomisk politikk, er som å be Real Madrid sitte på tribunen under HamKams hjemmekamper for å se hvordan SKIKKELIG fotball skal spilles.

Det skremmende med dette, er at Høyre mener alvor. Det eneste de tre fløyene ser ut til å kunne enes om, er at de vil bytte ut dagens økonomiske politikk i Norge med den som føres i Sverige.

Det er bare å stålsette seg.

Eller eventuelt å bruke stemmen sin på noe annet enn blå-suppa til Erna Solberg i september 2013.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.