Folket vil ha Jens, men tror Erna vinner

Jens Stoltenberg er den mest populære statsministerkandidaten hos velgerne, men de tror Erna Solberg vinner valget høsten 2013. Sosialdemokraten.no mener at velgerne selv vil sørge for å gjøre sine egne spådommer til skamme.

AP ØKER: På den første gallupen Opinion Perduco har tatt opp etter Høyres landsmøte, faller partiet markert. Samtidig øker Arbeiderpartiet. Bilde: Arbeiderpartiet.no og Hoyre.no

STATSMINISTERDUELLEN: Flest velgere ønsker Jens Stoltenberg som statsminister. Men de tror Erna Solberg vinner. Bilder: Arbeiderpartiet.no og Hoyre.no

Med i underkant av halvannet år igjen til stortingsvalget, begynner mediene allerede å fokusere på et av de store spørsmålene i den forestående valgkampen: Hvem er den beste kandidaten til å være statsminister i Norge?

De siste dagene har både NRK og TV2 presentert sine statsministermålinger, med hver sin vinkling.

Hos NRK har velgerne blitt spurt om hvem de VIL HA som statsminister i Norge. Og hos TV2 har velgerne blitt spurt om hvem de TROR BLIR statsminister i Norge.

Folket vil ha Jens…
Svarene røper at velgerne har en favoritt som de ikke tror vinner.

For hos NRK er Jens Stoltenberg den suverene vinneren. Hele 46,8 % av de spurte svarer at de ønsker Jens Stoltenberg som statsminister for fire nye år.

Erna Solberg får en oppslutning på 38,9 %.

Og noen sier også at de ønsker Siv Jensen som statsminister (7,2 %).

Dermed er Jens alene mer populær enn de to blå kandidatene til sammen.

NRK kommer til å måle populariteten hver måned framover, og har gjort det siden november 2011. I den målingen fikk Jens Stoltenberg en oppslutning på 48 %, Erna Solberg 35 % og Siv Jensen 8 %. Det er altså ikke store endringer som har skjedd på det halvåret som har gått med popularitetsmålinger hos NRK, og endringene er innenfor feilmarginene.

…men tror Erna vinner
Tallene fra TV2s måling viser at selv om de fleste ØNSKER seg Jens, tror de ikke det blir han som vinner valget i september 2014.

Her svarer 52,4 % av velgerne at de tror Erna Solberg blir statsminister etter valget.

46,2 % sier de tror Jens Stoltenberg fortsetter.

0,9 % oppgir at de tror Siv Jensen blir statsminister etter stortingsvalget i 2013.

Jens uten rødgrønt?
Interessant er det at hele 70 % av de spurte som har en mening, tror at Norge får en ny regjering etter neste valg. Bare 30 % tror den rødgrønne regjeringen fortsetter. Dette er interessant fordi det peker i retning av at en relativt stor andel av velgerne ser for seg at Jens Stoltenberg fortsetter som statsminister uten at den rødgrønne regjeringen fortsetter.

Det er i såfall tre scenarier som kan peke seg ut som tenkelige:

For det første at Jens Stoltenberg fortsetter som statsminister og leder en ren Arbeiderparti-regjering. Dette vil i såfall være en mindretallsregjering som må søke vekslende støtte i Stortinget fra sak til sak. Slike mindretallsregjeringer utgått fra Arbeiderpartiet har vist seg å være gode løsninger for landet tidligere, men Arbeiderpartiets ledelse har så langt avvist denne muligheten.

For det andre kan et eller flere av dagens regjeringspartier erstattes av et annet parti. Det mest nærliggende er nok i såfall å se for seg at SV faller under sperregrensen, og at Ap fortsetter samarbeidet med Sp – og at Krf i tillegg inkluderes. Krf har hittil ikke avklart hvilket regjeringsalternativ de går til valg på, men har vært tydelige på at SV er et parti de har stor politisk avstand til. I og med at Ap, SV og Sp med all sannsynlighet vil gå til valg på å fortsette samarbeidet i fire nye år, vil Krf ikke kunne gå til valg på et Krf+Ap+Sp-samarbeid. Dersom dette likevel er Krf-ledelsens primære ønske, må de for det første håpe på at velgerne gir et tvetydig signal gjennom valgresultatet høsten 2013. Og dernest må de passe på å ikke låse seg for tett opp til et blått regjeringsalternativ i tida fram mot valget. Dette vil være et høyt spill. Krf kan risikere å havne uten enhver innflytelse, uansett hvilken blokk som vinner. Samtidig kan de innkassere en høy gevinst hvis de sitter som det avgjørende vippepartiet etter valgnatta – og både Erna Solberg og Jens Stoltenberg er avhengige av partiet for å danne regjering.

Blå krangel innsetter Jens?
Det tredje scenariet er at det blir et borgerlig flertall på Stortinget, men at avstanden mellom partiene i realpolitikk er så stor at de ikke er i stand til å snekre sammen noe holdbart fundament for en regjering – eller at Frp/Venstre oppfatter Venstre/Frp som så arrogante i forhold til seg selv og sitt eget partiselvbilde at de på pur dævelskap nekter å støtte en regjering der det andre partiet deltar. Vi har sett det skje før, både fra Venstres side og fra Frps side. Og det kan fort skje igjen. Ved valget i 2013 har de rødgrønne åtte år med samarbeidserfaring bak seg. Samtidig har de blå åtte år med tildels høylydt krangling for åpen mikrofon som sin erfaringsbakgrunn.

Stemmer velgerne på den de ønsker vinner eller den de tror vinner?
Det er vel neppe tvil om at medienes dekning bidrar til å skape grunnlaget velgerne har å forholde seg til i spørsmålet om hvem de TROR blir statsminister. Stadige positive oppslag om Høyres galluptall og oppslutning, og underkommunikasjon av tilsvarende gode tall for Arbeiderpartiet kan helt klart skape et inntrykk av at Høyre er på vei mot valgseier.

Til en viss grad kan slike nyheter også skape en «snøballeffekt», altså at man trekker med seg stadig flere velgere ettersom nyhetene florerer om fremgangen hos Høyre.

Men når velgerne blir spurt om hvem de VIL HA som statsminister, da er altså svaret Jens Stoltenberg.

Konklusjonen på de to målingene må da bli: Hvis folk stemmer på den statsministerkandidaten de VIL ha i stedet for på den de TROR vinner, fortsetter Jens Stoltenberg i fire nye år. Stemmer de av en eller annen merkelig grunn på den de TROR vinner i stedet for den de VIL ha, blir Erna Solberg statsminister.

På den måten vil velgerne selv sørge for å gjøre sine egne spådommer til skamme. Når du først er såpass seriøs at du går til stemmeurnene for å gjøre din borgerplikt i september 2013, så gjør du det for å stemme på den som du VIL skal styre landet. Ikke på den du TROR vinner.

Og da peker det i retning av fire nye år med Jens Stoltenberg som statsminister.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.