Frp har forlatt «de store» i norsk politikk!

I den nye meningsmålingen fra Respons som Aftenposten presenterer i dag, er det tre spennende funn:

  1. Arbeiderpartiet fortsetter fremgangen som de har hatt de siste månedene.
  2. Frp har forlatt «de store» i norsk politikk.
  3. Flertallet for de to blå partiene er borte, men fortsatt innen rekkevdde.

La oss se nærmere på de tre hovedfunnene.

For det første har Arbeiderpartiet snudd fjorårets motgang til ny medgang. Hos Respons er dette tredje måling på rad med Ap-fremgang. Partiet hadde 26,4 % oppslutning i desember og økte til 27,3 % i januar. I begge målingene ble det spurt om partivalg ved stortingsvalg. Men i februar gikk Respons over til å spørre velgerne hva de vil stemme om det er kommunevalg i dag. Da noterte Ap seg for 26,8 % og dette har i mars økt til 28,4 %. Ap og Høyre er dermed jevnstore på denne kommunevalgmålingen. Aps fremgang bekreftes på målingene fra de aller fleste meningsmålingsbyråene.

Frp har derimot forlatt «de store» i norsk politikk. Med en oppslutning på bare 17,0 % ligger Frp allerede under valgresultatet fra kommunevalget i 2007. Husk at vi snakker om et parti som alltid gjør det bedre på målinger enn i valg, og som i mars-målingen for Respons tilbake i 2007 hadde 20,4 % oppslutning. Målingen nå gir dermed en pekepinn på at Frp kan gå på et kraftig valgnederlag i september.

Respons stiller også et kontrollspørsmål om hva folk ville stemt ved stortingsvalg. Svarene der, viser at de to blå partiene nå ikke lenger har tilslutning fra flertallet blant velgerne. Men det er ikke mye som mangler. Høyre får 28,9 % ved spørsmål om partivalg ved stortingsvalg, og Frp får 20,5 %. Med andre ord 49,4 %. Altfor høyt etter Sosialdemokraten.no sin smak. Men likevel under det absolutte flertallet i velgermassen som de to partiene i lengre tid har hatt på en rekke målinger. Og også her ligger Frp markert under valgresultatet ved forrige valg.

Så vil den observante leser legge merke til at det er et forhold ved dagens måling som Sosialdemokraten.no IKKE trekker frem som et vesentlig moment, selv om det ved første øyekast kan se ut til å være nettopp det; Høyres fremgang på 3,3 prosentpoeng. Isolert sett ser dette mye ut. Men målingen forrige måned viste en unormal kraftig nedgang for Høyre. Mye kan dermed tyde på at målingen sist gang var et «ekstremutslag» knyttet til utvalget, og at den ekstremiteten har blitt rettet opp i inneværende måneds måling. Høyre har i allefall på andre kommunevalgmålinger ligget på et nivå oppunder 30 %, og vært større enn Ap.

Det er de fortsatt. Men forspranget er så lite et det er godt innenfor feilmarginene.

Og med et Ap i valgform, et Frp i fall og et Høyre som virker å butte mot taket av sin potensielle oppslutning, kan høstens valgkamp bli uhyre spennende. Ikke bare for de av oss som syns stemmetall og prosenter er viktig – men i særdeleshet for de av oss som er helt avhengige av at det finnes gode offentlige tjenester for alle, der det ikke er lommeboka som bestemmer hva slags velferdstjenester man får.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Relatert medieomtale:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/norsk-politikk/artikkel.php?artid=10099368

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.