Dalende oppslutning for mast-motstanderne

Er lufta i ferd med å gå ut av ballongen for motstanderne av kraftlinjer gjennom Hardanger? Veldig mye tyder på det.

Etter at beslutningen om å bygge master og kraftlinjer på snaufjellet over Hardanger ble fattet 2. juli, fikk motstanderne av vedtaket kjapt en masse sympati fra folk som slukte rått de skremslene som ble presentert. «Monstermaster», turistflukt, rasering av nasjonalskatter, demokratisk overtramp, svik mot fedrelandet – ja, det var ikke grenser for hvilke uhyrligheter denne beslutningen innebar.

Tilhengerne av beslutningen gjorde en svært miserabel jobb. Det eneste argumentet de klarte å klemme ut av seg var «Beslutningen er fattet, og kan ikke omgjøres». Og det er strengt tatt ikke et argument.

Ikke et ord om at man grundig hadde utredet saken i 4 år. Ikke et ord om at utallige rapporter var skrevet, avveininger var gjort og hensyn veid opp mot hverandre. Ikke et ord om alle de uavhengige tredjeparter som hadde uttalt seg om alle tenkelige forhold i saken. Ikke et ord om at mastene overhodet ikke ville berøre fjordlandskapet – men tvert om gå oppe på snaufjellet, langt utenfor synsfeltet til turistene nede i fjordlanskapet et sted. Ikke et ord om at det virkelige monster-inngrepet er hengebrua med navnet Hardangerbrua – som får et lengre hovedspenn enn Golden Gate-brua og som har brutårn dobelt så høye som Frihetsgudinnen utenfor New York. Ikke et ord om hvorfor sjøkabler med dagens teknologi ikke ville være gode nok til å sikre Bergen betryggende strømforsyning. Ikke et ord om alle de vindkraft- og småkraftprosjekter som blir rett ut ulønnsomme dersom det ikke finnes luftstrekk i nærheten å koble seg på, og at vi dermed sakker mer akterut i kampen mot klimautslippene. Ikke et ord om at sjøkabler i Hardanger vil gi presedens for sjøkabler en rekke andre steder, og dermed voldsomt mye dyrere strøm som hver enkelt abbonent må finansiere med tusenvis av kroner ekstra hvert eneste år. Ikke et ord om at SELV DERSOM sjøabler hadde gitt tilfredsstillende strømsikkerhet for Bergen ville naturinngrepene i fjordlandskapet blitt langt større enn det den valgte løsningen vil gi.

Ikke et ord om noe som helst.

Bare «Beslutningen er fattet, og kan ikke omgjøres».

Det er tydelig at politikken har mistet mange gode kommunikatorer til PR-bransjen… Hadde man klart å holde på noen flere av dem, ville folket fått fakta på bordet langt tidligere.

Men det fikk ikke folket. Og da lot de seg rive med av mast-motstandernes ensidige skremsler.

Men nå tyder mye på at pendelen er i ferd med å bremse opp, og kanskje snu den andre veien.

Facebook-gruppa «Bevar Hardanger» vokste kjapt til 70.000 medlemmer. Men så har veksten gått stadig tregere. Den teller i dag fortsatt noe under 90.000 medlemmer – og er dermed f.eks. mindre enn den Facebook-gruppa som vil nekte småbarn å gå med FN-flagget i 17. mai-toget.

Debattforumene på nettet ble i juli måned oversvømmet av folk som – oftest i full anonymitet, selvsagt – hamret løs på beslutningen om kraftmaster, og snakket om «voldtekt av naturen», «landssvik» og lignende. Nå er tilsynelatende tilhengerne av master i flertall, både hos Nettavisen, Dagbladet, Hegnar.no og en rekke andre steder.

Til og med i Bergen – Vestlandets hovedstad, der oppslutningen om Arbeiderpartiet har stupt (pga akkurat denne saken, sies det) – er det lett å få øye på et stemningsskifte. Byens største avis kjørte lørdag 14. august en skisse der de viste hvor små mastene vil være i forhold til den kolossen av en Hardangerbru som blir akkurat nå bygges – og der det ikke står en eneste demonstrant og roper slagord eller lenker seg fast. Også diskusjonsforumet til BT.no har nå en rekke skribenter som er svært kritiske til sjøkabel, og som ønsker seg master og luftstrekk istedet.

Og begrepet «monstermaster» har blitt mer og mer latterliggjort.

Samtidig med at stadig flere ytrer seg positive til luftstrekk, har også usaklighetsnivået fra mast-motstanderne blitt lavere. Det er lenger mellom hver gang man ser påstander om landssvk og voldtekt fra den siden. Nå er det også stadig sjeldnere de snakker om turistflukt og rasering av fjordlandskapet. Denne argumentasjonen er rett og slett gjennomskuet, og virker ikke lenger på folk.

I stedet er det hele i ferd med å koke ned til to argumenter:

1. Vi har blitt pålagt dette fra Oslo, og det vil vi ha oss frabedt.
2. Vi har ikke nytte av dette i Hardanger, så derfor vil vi ikke gå med på det.

Man kan veie disse argumentene i svært få sekunder, før man forstår at de veier altfor lett opp mot de tunge samfunnshensynene som taler FOR luftstrekk.

Og til slutt: Mast-motstanderne har selv valgt å vise oss hvor dalende oppslutningen om kravene deres er, ved å gjennomføre en marsj i fjellheimen ovenfor Hardager. Jeg kikket på TV da reportasjen fra marsjen ble sendt, og det var to ting som slo meg.

For det første hvor avsindig lite fjord det var å se. Når man fra det stedet der luftstrekket skal gå har problemer med å se en fjord som er en kilometer eller mer brei – hvordan skal det da være så voldsomt enkelt å få øye på kobberledninger med en diameter på 10 cm fra dekket på et cruiseskip laaaaangt der nede i dalbunnenet sted..?

Og for det andre at det av mast-motstandernes nær 90.000 erklærte støttespillere på Facebook kun var noen få hundre (noen medier melder om omlag 300, andre om fler – inntil 800 som VG opererer med)  som møtte opp i marsjen. Hvor var de 89.000 andre…? Er det kanskje slik at kun 0,5 % av de som sier de er mot disse mastene faktisk er villige til å ta seg en fjelltur i deilig sommersol for å vise at de mener alvor, mens 99,5 % kun har det i kjeften?

Eller rettere sagt, i tommelfingeren?

For alt som skal til for å regnes som mast-motstander er et enkelt klikk på datamusa. Mer forpliktende er det ikke. Det som forplikter er handling, og handling var det altså kun noen få hundre som var villige til å vise i dag.

I sol, varme og fine sommerforhold.

1. februar kommer den uavhengige rapporten som skal si noe om hvorvidt sjøkabel-teknologien har kommet lenger enn det Statnett kjenner til. 

Da blir det interessant å se hvor mange som møter opp 1. februar. I bitende vinterkulde, sno og vind på en forblåst fjelltopp langt over fjorden, for å lenke seg fast til hverandre og rope slagord…

Andre bloggposter fra Sosialdemokraten.no om samme tema:
13.08.2010: Så flott å ofre velbegrunnet politikk for meningsmålingshysteri
11.08.2010: Godt håndtert av Jens og Kristin, svakt av Terje, sjokkerende av Liv Signe
10.08.2010: Et stort flertall av Norges befolkning støtter kraftlinjer over Hardanger

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Relaterte nyheer:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035574
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035496
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035408
http://www.tv2.no/play/nyheter/innenriks?progId=448065
http://www.tv2nyhetene.no/magasinet/stoler-ikke-paa-stoltenberg-3265476.html
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/politikk/frykter-sjoekabel-vil-gi-sjokkpris-paa-stroem-3265531.html
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035618
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035699
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035718
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035798
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10044221

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.