Så flott å ofre velbegrunnet politikk for meningsmålingshysteri

Som jeg skrev i en tidligere bloggpost om kraftlinjer gjennom Hardanger, var det velbegrunnede standpunkter og kunnskapsbasert politikk som lå til grunn for regjeringens beslutning om kraftspenn oer Hardanger. Da regjeringen justerte noe på kursen, understreket jeg at vedtaket ble enda bedre.

I dag melder VG at sjøkabler vil koste hver og en av oss 3000 kroner i året, fordi sjøkabler blir 92 milliarder kroner dyrere enn «monstermastene» (som altså er helt ordinære kraftlinjer av samme type som det finnes tusenvis av over hele landet, men som er gitt dette navnet av mast-motstandere og pressen for å kunne legitimere et hylekor mot linja regjeringen har lagt seg på).

Beregningen er forøvrig laget av nettopp et «uavhengig ekspertmiljø«, som mast-motstanderne har vært så opptatt av at skulle se nærmere på sjøkabel-alternativet. Men det er ikke dét uavhengige ekspertmiljøet som regjeringen har varslet at skal se på saken, for hvilket miljø som skal få oppdraget er foreløpig ikke bekjentgjort. Men det har alerede blitt kjent at mast-mostanderne forlanger at de uavhengige ekspertene absolutt ikke skal være uavhengige – men partiske og forutinntatte på mast-motstandernes vegne. Også flere av ordførerne i Hardanger mener at ekspertene skal ha geografisk slagside til fordel for Hardanger.

Da vet vi at upartiskhet ikke var viktig. Kun upartiskhet i forhold til de som har jobbet med saken i fire år og vurdert alle faglige sider, innspill fra organisasjoner og lokalbefolkning, miljøorganisasjoner osv. At man kan mye er underordnet hvor man kommer fra, må vite.

At det har vært  gjort dårlig «folkelig grunnplansarbeid» fra både regjeringen, Arbeiderpartiets, NVEs og Statnetts side i denne saken er helt åpenbart. Hovedgrunnen til dét må være at et av de tre partiene i regjeringen – SV – bl.a. førte valgkamp mot mastløsninga UTEN at man hadde utredninger og kunnskap på plass.

Å konkludere før man har utredet grundig – dét er arrogant. Og SV-arrogansen har ødelagt mye av «oppkjøringen» til denne saken.

At både SV og Sp ønsker å gjøre det samme igjen i spørsmålet om olje- og gassutvinning i Lofoten og Vesterålen skal jeg vente med å gjøre et hovedpoeng av til Hardanger-saken har lagt seg og pressen igjen kan drive kampanjejournalistikk på Lofoten-saken.

Men felles for begge sakene – og andre politiske saker – er: Det blir rett og slett ganske ansvarsløst OG arrogant å drive politikk basert på myter, fordommer og kunnskapsmangel. Og når de som driver politikk etter slike ledetråder har frekkhet nok til å angripe Ap for å være arrogante – enda Ap har en helt annen og kunnskapsbasert tilnærming til politikken – da er det ikke rart det blir gnisninger i regjeringen.

I flere saker har regjeringen valgt å gi etter for meningsmålingshysteri, og justert sin politiske retning ut fra hva de som roper høyest og skremmer mest har klart å dra med seg folk på. Dette er nok ikke så helgalt om man driver politikk basert på kunnskapsløshet, myter, fordommer og misunnelse.

Men å danse til meningsmålingenes evig skiftende toner når man egentlig ønsker å ha en kunnskapsbasert og forutsigbar politikk, se dét er en langt mer halsbrekkende øvelse. Gjør man knefall for meningsmålingshysteriet må man forberede seg på å OPPFATTES AV ANDRE på en annen måte enn man OPPFATTER SEG SELV.

Man kan fort skape et inntrykk av at man gjennomfører politikk for å få makt – ikke at man søker makt for å gjennomføre politikk.

Og de som ikke forstår forskjellen burde hverken drive med politikk eller ha makt.

Etter alt å dømme var regjeringens kursjustering ikke et resultat av et ønske intent i kollegiet om å ta en ekstarunde. Men snarere at man takket ja til en ny svingom da meningsmålingshysteriet ropte stadig høyere og høyere.

Og i dag ser vi resultatet: En måling som er tatt opp ETTER regjeringens kursjustering viser full katastrofe for partiene, og især for Arbeiderpartiet. Arbeiderpartiet faller med smått utrolige 9,8 prosentpoeng i Hordaland. Senterpartiet faller med 1,6 prosentpoeng. Mens SV holder seg stabilt.

Altså helt i tråd med forventningene om at jo mindre seriøst forhold et parti har til grundighet i politisk arbeid, jo færre velgere mister man når man danser gallupvalsen.

Partiet som tjener på dette, er Høyre. Partiet som ville gått for NØYAKTIG samme politikk som dagens regjering gjorde 2. juli i år, hvis de selv hadde sittet i regjering. Men som har holdt kjeft om sin egen politikk i denne saken, akkurat som de har gjort i nær sagt alle brennbare saker etter valget i fjor høst.

Vi har nok bare sett begynnelsen på hvilke «herligheter» som åpenbarer seg når regjeringen ofrer velbegrunnet og kunnskapsbasert politikk til fordel for meningsmålingshysteri.

Hvor lenge kan Arbeiderpartiet akseptere at SV-arrgansen tar knekken på både politikk og velgeroppslutning?

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle

Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Relatert medieomtale:
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/politikk/ap-til-bunns-paa-vestlandet-3265003.html
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/politikk/navarsete-alle-maa-ta-selvkritikk-3265001.html
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/gasskraft-redder-bergen-3264990.html
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035426
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035375
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/tegner-hardangerkontrakter-i-september-3265262.html
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035489
http://www.tv2nyhetene.no/innenriks/politikk/frykter-sjoekabel-vil-gi-sjokkpris-paa-stroem-3265531.html
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10035496

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.