Ap med kjempevekst på ny gallup

Med 3,8 prosentpoeng vekst fra januar, har Arbeiderpartiet størst vekst av samtlige partier i en fersk gallup. Senterpartiet kjøler ned, men størst fall har Frp. Siv Jensens parti går tilbake med hele 4,7 prosentpoeng og nå måles Frp helt nede på 6-tallet.

FRAMGANG: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre kan glede seg over sterk framgang på ny gallup. Her sammen med stabssjef Siri Hytten og Arbeiderpartiets kommunikasjonssjef Ingrid Langerud. Foto: Morten Quist, Arbeiderpartiet

Med 3,8 prosentpoeng vekst fra januar, har Arbeiderpartiet størst vekst av samtlige partier i en fersk gallup. Senterpartiet kjøler ned, men størst fall har Frp. Siv Jensens parti går tilbake med hele 4,7 prosentpoeng og nå måles Frp helt nede på 6-tallet.

Målingen er gjort av Norfakta for avisene Nationen og Klassekampen, og tatt opp 2. og 3. februar. For flere av partiene er det store endringer fra januar.

Ap vokser mest
Arbeiderpartiets framgang er på hele 3,8 prosentpoeng. Dermed vokser Arbeiderpartiet mest av alle, og er igjen Norges nest største parti. I januar ble partiet målt til lave 17,5 %, men gjør altså nå et kraftig byks. Med en oppslutning på 21,3 % ligger partiet fremdeles et stykke bak 2017-resultatet, men målingen fra Norfakta er den tredje på kort tid som forteller om økende oppslutning om Arbeiderpartiet.

Det er fortsatt Høyre som er størst. Partiet måles til 27,3 % oppslutning, og opplever nå i stor grad «kriseeffekten» som regjeringspartier pleier å oppleve når landet er i krise; det ledende regjeringspartiets velgere mobiliseres og samler seg rundt lederne sine, og også andre velgere slutter i større grad opp om landets ledere når det er krise. Høyre vokser med tre prosentpoeng fra januar.

Katastrofetall for Frp
Høyres vekst skjer på bekostning av Frp. Siv Jensens parti opplever nå katastrofetall og gjør sin dårligste måling siden 1995. Med kun 6,4 % oppslutning er partiet passert av SV, og avstanden ned til både MDG og Venstre er innenfor feilmarginen.

Ikke på 26 år har Frp sett svakere meningsmålingstall for Norfakta enn de gjør nå. Den gang var partiet i full oppløsning etter landsmøtet på Bolkesjø (også kalt «Dolkesjø» etter de bitre personkonfliktene der), avskallingen av den liberale fløyen, Fremskrittspartiets Ungdoms nedleggelse av seg selv og flere eksklusjoner.

Senterpartiet kjøler ned
Målingen viser også at Senterpartiets vekst stanser opp. Partileder Trygve Magnus Slagsvold Vedum må se seg passert av Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre som Norges nest største parti. Tilbakegangen for Senterpartiet er på 2,9 prosentpoeng fra januar. Partiet måles likevel til 19,7 % oppslutning, som er langt foran valgresultatet fra 2017.

Men om noen trodde at veksten Senterpartiet har hatt gjennom høsten og vinteren bare ville fortsette, må de nå konstatere at det skjer ikke. Februar-målingen er den første målingen fra Norfakta med tilbakegang for Senterpartiet siden tidlig i august 2020. Også andre målinger fra den senere tiden (VG 2. februar, TV2 1. februar, Vårt Land 28. januar og Dagbladet 28. januar) viser at det nå butter for Senterpartiet, og at velgerne i mindre grad enn tidligere vil stemme på partiet.

SV måles til 7,5 % oppslutning. Det er tilbake 0,7 prosentpoeng fra januar, men til tross for tilbakegangen er altså partiet større enn Fremskrittspartiet i denne målingen.

Ellers viser denne gallupen følgende oppslutning: MDG 5,0 (+ 0,5), Venstre 4,0 (+ 1,3), Rødt 3,8 (+ 0,7), Krf 2,7 (- 0,7), Andre 2,3 (- 0,4)

Solid rødgrønt flertall – uten Rødt og MDG
Målt i mandater, viser målingen et solid rødgrønt flertall for de tre tidligere rødgrønne regjeringspartiene Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV.

Både Arbeiderpartiet og Senterpartiet ville endt opp med 38 mandater hver dersom gallupen var valgresultatet (selv om Ap har høyere oppslutning enn Sp er valgordningen til gunst for Sp rent mandatmessig). SV ville fått 13 mandater. Dermed samler de tre partiene til sammen 89 stortingsmandater. 85 er tilstrekkelig for flertall, og 89 mandater er mer enn Stoltenberg-regjeringen hadde både i 2009-2013 (86 mandater) og 2005-2009 (87 mandater).

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Foto: Arbeiderpartiet, Flickr.com
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.