Ny måling: Ap fram 1,3 prosentpoeng

Arbeiderpartiets tilbakegang kan ha stanset opp, viser en ny måling gjort for avisa Vårt Land. I følge målingen øker Arbeiderpartiet med 1,3 prosentpoeng fra oktober til november, og er nå nær stortingsflertall sammen med Senterpartiet. Om også SV inkluderes, er flertallet solid.

KAN SMILE: Endelig har Ap-leder Jonas Gahr Støre grunn til å smile over galluptallene igjen, etter en framgang hos Norfakta på 1,3 prosentpoeng siden oktober. Her sammen med Oslos byrådsleder Raymond Johansen.

Arbeiderpartiets tilbakegang kan ha stanset opp, viser en ny måling gjort for avisa Vårt Land. I følge målingen øker Arbeiderpartiet med 1,3 prosentpoeng fra oktober til november, og er nå nær stortingsflertall sammen med Senterpartiet. Om også SV inkluderes, er flertallet solid.

Det er i Norstats november-måling for Vårt Land Arbeiderpartiet går fram. Målingen er tatt opp fra 12. til 18. november, altså i tiden etter at Arbeiderpartiet la fram sitt alternative statsbudsjett der de bl.a. prioriterer velferd i kommunene, et sterkere forsvar, kamp for et anstendig arbeidsliv og en mer rettferdig omfordelingspolitikk langt høyere enn det regjeringspartiene gjør.

Frp mest ned, krise for Krf og Venstre
Målingen viser at Frp er partiet som har tapt mest opslutning den siste måneden. Partiet går tilbake fra 11,7 % oppslutning i oktober til kun 9,0 % nå. Partiet er dermed kun marginalt større enn SV, som måles til 8,1 % oppslutning – fram 0,4 siden oktober.

For regjeringspartnerne i Krf og Venstre er det full krise. Venstre måles til kun 2,0 % oppslutning, og Krf til 2,9 %. Dermed ville begge partier endt opp med kun én stortingsrepresentant hver hvis det hadde vært valg nå. Tilbakegangen kommer etter at Krf-leder Kjell Ingolf Ropstad har hatt et kraftig ordskifte med Miljøpartiet De Grønne (MDG) om miljø- og klimapolitikk, og ikke minst om kristent menneskesyn og miljøbevegelsen. MDG går på sin side fram fra 6,2 % i oktober til 6,9 % nå.

Ap og Sp nær flertall
Arbeiderpartiet og Senterpartiet er de to største gallupvinnerne i målingen. Senterpartiet går fram fra 18,1 % i oktober til 20,0 % nå. De to partiene ville dermed til sammen fått 82 stortingsrepresentanter ved et valg nå, og ville kun manglet tre representanter på å ha flertall i Stortinget. Dette selv om Arbeiderpartiets oppslutning fortsatt er under valgresultatet, med 22,9 %.

SV ville i tillegg fått inn 14 representanter om denne gallupen var valgresultatet, og dermed er det et solid flertall for de tre rødgrønne partiene fra Stoltenberg-perioden. Ap, SV og Sp ville totalt hatt 96 stortingsrepresentanter ved et valg nå – hele 11 flere enn det som trengs for å ha flertall i Stortinget.

MDG ville fått 12 representanter og Rødt 7 representanter, slik at dagens opposisjonspartier ville hatt hele 115 representanter ved et valg nå.

Regjeringspartiene ville sittet igjen med kun 54 representanter. Foruten Krfs ene og Venstres ene, ville Frp hatt 16 representanter og Høyre 36 representanter. Høyre er det eneste av regjeringspartiene som kan notere seg for en fremgang fra oktober – Erna Solbergs parti går fram fra 20,1 % i oktober til 20,8 % i november.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det er nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.