Fersk desembergallup: Senterpartiet stuper, Ap går markert fram

VOKSER: Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre kan glede seg over en gallupvekst på 1,5 prosentpoeng i ny måling. Her fra et besøk partilederen har hatt nylig på Svalbard. Foto: Arbeiderpartiet

Ny meningsmåling viser at Senterpartiet faller hele 4,4 prosentpoeng fra november til desember. Samtidig går Arbeiderpartiet fram.

Det er på Sentios desember-måling for Amedia og Nettavisen de nye tallene fremkommer. Og det er tydelige endringer for flere partier, størst er endringen for Senterpartiet.

Ned 4,4 prosentpoeng
Trygve Slagsvold Vedums parti går på en gallupsmell, og måles 4,4 prosentpoeng lavere i desember enn hva som var tilfellet i november. Partiet måles til 15,6 % oppslutning, mot 20,0 % i november.

Selv om november-målingen var en rekordmåling for Senterpartiet, er de nye tallene også svakere enn partiets oppslutning i oktober og september. Men partiet ligger fortsatt godt foran resultatet fra stortingsvalget i 2017, da Senterpartiet fikk 10,3 % oppslutning.

Ap, Rødt og Frp fram
Foruten Senterpartiet, er det kun Venstre som går tilbake. Partiet hadde støtte fra 3,9 % av velgerne i november, men støttes nå av lave 2,4 % av velgerne.

For partiene Arbeiderpartiet, Rødt og Fremskrittspartiet er situasjonen lysere. Arbeiderpartiet får et etterlengtet gallupløft i målingen, og vokser til 24,2 % oppslutning, fram 1,5 prosentpoeng fra november. Partiet er dermed klart størst, ettersom Høyre står stille med 20,8 % oppslutning.

For Rødt er også desember-gallupen oppløftende. Partiet øker fra 3,9 % i november, til 5,6 % nå. Også Frp vokser, og går fra en oppslutning på 9,2 % i november til 11,1 % nå.

For de andre partiene er det små endringer. SV øker 0,6 prosentpoeng til 8,3 %. MDG går opp fra 6,3 % i november til 6,9 % nå. Krf er stabilt under sperregrensa, og måles til 3,5 % nå mot 3,1 % i november.

Stortingsflertall for Ap, Sp og SV
De tre rødgrønne partiene fra Stoltenberg-regjeringens tid har flertall på Stortinget i denne målingen, uten å være avhengig av Rødt eller MDG.

Størst er Arbeiderpartiet med 44 mandater (5 færre enn i dag), Senterpartiet ville fått 30 mandater ved et valgresultat i tråd med målingen, noe som er 11 flere enn de har nå – men 10 færre enn ved gallupen i november. SV måles til 14 mandater, 3 flere enn i dag.

Dermed ville de tre rødgrønne partiene til sammen hatt 88 mandater, og flertall i Stortinget.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det er nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.