Sp-velgerne: – Går Sp til Høyre/Frp, mister vi lysten på å stemme Sp

Trygve Slagsvold Vedum

VELGERBEKYMRINGER: Ny undersøkelse viser at Senterpartiet er i utakt med egne velgere i spørsmålet om hvem partiet skal samarbeide med i kommuner og fylker. Tallene kan gi grunnlag for bekymringer for partileder Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiets lokalpolitikere som planlegger et samarbeid med Høyre og Frp.

Senterpartiets egne velgere sender nå en helt klar melding til partileder Trygve Slagsvold Vedum og lokale Sp-politikere som vurderer et samarbeid med Høyre og Frp. Hele 64 % av Sp-velgerne sier at sjansen minker for å stemme Senterpartiet dersom partiet samarbeider med de blå. Da vil mange Sp-velgere heller stemme Arbeiderpartiet.

Tallene fremkommer i en ny undersøkelse, som nettstedet FriFagbevegelse.no har presentert hovedfunnene i. Sosialdemokraten.no har innsyn i tallene, og kan dermed som første nettsted publisere oppsiktsvekkende tilbakemeldinger fra Senterpartiets egne velgere om hva en eventuell høyresving i partiet vil føre til.

80 % krever avklaring fra eget parti
Det første undersøkelsen viser, og som FriFagbevegelse også omtaler, er at hele 8 av 10 Sp-velgere mener at Senterpartiet må avklare før valget om partiet tenker å samarbeide med Arbeiderpartiet eller med Høyre og Frp. Partiets velgere mener dette spiller stor rolle å få avklart før velgerne går til stemmeurnene.

Dette er bekymringsfullt for Senterpartiet, fordi partiet svært få steder er villige til å gi denne avklaringen. Både nasjonalt og i fylker som Trøndelag, Nordland, Vestland, Innlandet og Viken har Senterpartiet vært utydelige på samarbeidsretningen etter valget. Nå sier partiets egne velgere klart fra at de mener dette må avklares før valgdagen.

Hele 85 % av kvinnene som sier de skal stemme Senterpartiet, mener partiet må gi denne avklaringen før valget. Tilsvarende tall for de mannlige Senterparti-velgerne er 77 %.

64 % av Sp-velgerne sier lysten til å stemme Sp minker
FriFagbevegelse publiserer imidlertid ikke resten av undersøkelsen. Men her er det krutt som kan være eksplosivt for Senterpartiet om de velger blått retningsvalg i kommuner og fylker.

For tallene viser at nesten 2/3 av Senterpartiets velgere vender tommelen ned for et samarbeid mellom Senterpartiet og Høyre/Frp.

På spørsmålet «Øker eller minsker det sjansen for at du vil stemme Senterpartiet, dersom Senterpartiet vil styre sammen med Høyre og Fremskrittspartiet framover?» er Sp-velgernes tilbakemelding tindrende klar:

 • Hele 64 % svarer «Minsker».
 • Kun 14 % svarer «Øker».
 • Og 23 % svarer «Usikker/vet ikke»

Vil heller stemme Arbeiderpartiet
En manglende avklaring før valget – eller et samarbeid med Høyre/Frp – kan gi problemer for Senterpartiet, rett og slett fordi partiet er i kraftig utakt med velgermassen sin. Dette gjelder både på spørsmålet OM en avklaring bør komme, men også på HVEM partiet skal samarbeide med.

For når Senterpartiets velgere blir spurt «Hvilket parti ville i såfall vært alternativet ditt?», viser undersøkelsen at partiet står i fare for å miste svært mange velgere til Arbeiderpartiet.

 • Hele 52 % av Sp-velgerne svarer «Arbeiderpartiet»
 • 7 % svarer «SV»
 • 7 % svarer «MDG»
 • 6 % svarer «Krf»
 • 6 % svarer «Rødt»
 • Høyre og Venstre får 1 % hver
 • 2 % svarer at de i såfall ikke vil stemme
 • 17 % svarer «Vet ikke/ikke sikker»

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.