Arbeiderpartiet fram på ny måling

GÅR FRAM: Arbeiderpartiet styrker seg på ny meningsmåling, og måles nå foran valgresultatet fra 2017-valget. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Til tross for at Senterpartiet og SV faller på en ny måling, er det klart flertall for regjeringsskifte blant velgerne. Arbeiderpartiet går fram, og måles nå foran valgresultatet fra stortingsvalget i 2017.

Målingen er gjort av Sentio for Amedia og Nettavisen, og er oppløftende lesning for Arbeiderpartiet. Partiet har slitt på meningsmålingene den siste måneden i kjølvannet av bråket rundt VGs sak om Trond Giskes besøk på Vulkan Bar, men ser nå ut til å ha lagt urolighetene bak seg.

Høyere enn valgresultatet

Med en oppslutning på 27,7 % er Arbeiderpartiet større nå enn ved stortingsvalget i 2017. Riktignok er det neppe særlig mange i Arbeiderpartiet som er fornøyd med en oppslutning på 27-tallet, men det er i allefall et oppsving etter noen uker der det har vært motvind for partiet.

Dersom målingen hadde vært valgresultat, ville Arbeiderpartiet fått 51 stortingsrepresentanter – to flere enn i dag.

For SV og Senterpartiet er målingen en nedtur sammenlignet med februar-tallene. SV måles til 7,3 % oppslutning, som er ned fra 8,0 % i februar. Partiet ligger likevel foran valgresultatet på 6,0 % fra 2017, og ville fått 13 stortingsrepresentanter ved et valg nå – to flere enn partiet har i dag.

Senterpartiet går tilbake med 1,1 prosentpoeng fra 15,6 % i februar til 14,5 % nå. Dermed ville partiet fått 27 stortingsrepresentanter ved et valg nå, som er hele 8 flere enn ved valget i 2017.

Til sammen ville Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet fått 91 stortingsrepresentanter og hadde hatt et solid flertall i Stortinget ved et valg nå.

Frp på 10-tallet

For Frp er galluptallene trist lesning. Kun 10,6 % av velgerne sier de ville stemt Frp ved et valg nå, mot 15,2 % ved valget i 2017.

At Høyre får et oppsving sammenlignet med februar, hjelper lite for regjeringsprosjektet. Med 24,7 % oppslutning er Høyre fortsatt under valgresultatet fra 2017, og de to største regjeringspartiene har henholdsvis 20 og 45 stortingsrepresentanter i målingen. Når både Venstre (2,3 %) og Krf (3,0 %) måles under sperregrensa og får kun én representant hver, blir det samlede antallet stortingsrepresentanter fra regjeringspartiene kun 67 i denne målingen.

Det trengs 85 representanter for å ha flertall i Stortinget.

MDG måles til 3,2 % oppslutning og Rødt til 5,4 %. Andre partier og lister har til sammen en oppslutning på 1,4 % i målingen.

Tekst og foto av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.