Thorvald Stoltenberg er død

THORVALD STOLTENBERG ER DØD: Tidligere utenriksminister og forsvarsminister Thorvald Stoltenberg er død. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Thorvald Stoltenberg er død, 87 år gammel. – For mange i og utenfor Norge er det i dag som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald. Det er mange i dag som vil kjenne på en personlig sorg ved nyheten om Thorvalds bortgang, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Den tidligere forsvars- og utenriksministeren døde i sitt hjem 13. juli, etter et kort sykeleie.

Thorvald Stoltenberg har vært en av Arbeiderpartiets mest ruvende politikere i flere tiår. Han var forsvarsminister i Odvar Nordlis regjering og i Gro Harlem Brundtlands første regjering. I Gro Harlem Brundtlands andre og tredje regjering var han utenriksminister. Stoltenberg hadde også en rekke andre politiske verv, og ble så sent som ved kommunevalget i 2015 valgt inn i Oslo Bystyre.

– Vi mottar budskapet med dyp sorg og minnes Thorvald med en stor takknemlighet, sier Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre, som i en lengre minnekommentar på Facebook beskriver Thorvald Stoltenbergs betydning for både norsk og internasjonal politikk.

Vi gjengir Jonas Gahr Støres minnekommentar i sin helhet her:

Det gode mennesket Thorvald Stoltenberg er ikke lenger blant oss. Vi mottar budskapet med dyp sorg og minnes Thorvald med en stor takknemlighet.

For mange i og utenfor Norge er det i dag som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald. Det er mange i dag som vil kjenne på en personlig sorg ved nyheten om Thorvalds bortgang.

For humanisten, diplomaten, medmennesket og fortelleren Thorvald var dette det viktigste; det enkelte menneskets krav på verdighet – om det var i krig eller fred, ute eller hjemme. Thorvald selv var hjemme overalt. Han hadde en enestående evne til å komme i kontakt med folk, få dem til å føle seg verdsatt og sett.

Som politiker og diplomat så han etter løsninger som kunne gi mennesker og samfunn muligheter til å komme videre etter en krise eller konflikt. Derfor var det så viktig for ham å se alle, og la alle bli hørt. Det var Thorvalds metode som diplomat, politiker, utenriksminister, FN-forhandler og Røde Kors-president.

Gjennom hele sitt voksne liv var Thorvald en levende ambassadør for solidaritet og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger sammen. Like til det siste reiste han rundt og inspirerte unge og eldre med sine fortellinger og sin tro på hva mennesker kan få til sammen.

Vi som arbeidet sammen med Thorvald husker den trente diplomaten. Men kanskje husker vi enda bedre det utålmodige mennesket som ikke gikk av veien for å prøve noe nytt og ukjent. Som da han åpnet opp for Barents-samarbeidet i nord etter den kalde krigens slutt. Eller som da han viste mot til å forslå nye tilnærminger i narkotika-politikken.

Jeg hadde den store gleden av å være generalsekretær i Røde Kors da Thorvald var president. Jeg fikk erfare den tilliten han ga til mennesker rundt ham. Og den store inspirasjonen han var for de som sto på for felles sak.

Så tenker jeg dette på denne vakre juli-ettermiddagen, dagen som ble Thorvalds siste, fem dager etter at han fylte 87 år: Nå følger vi nye toner og takter i internasjonalt diplomati med sterke menn på flere kontinenter som sier «mitt land først». Som ser forhandlinger som null-sum-spill der noen må tape for at andre skal vinne.

Thorvald Stoltenberg var den komplette motsatsen til denne linjen. Han forsto at vår tids store utfordringer krever at flere enn den som kjenner seg sterkest blir inkludert, får eierskap og medansvar. Han viste i praksis at en annen vei er mulig.

Det er en arv vi kjenner forpliktelse til å bære videre.

Våre tanker går til Anja, Camilla og Jens og hele familien. Vi er med dere i sorgen – og takknemligheten.

Tekst og bilde av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.