Frp-statsråd nekter å innfri valgløfte, skylder på Arbeiderpartiet

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener Arbeiderpartiet må ta ansvar for å innfri hans eget valgløfte fra september i år om bompengereduksjon. - Politisk lavmål, sier Ap-politiker Anette Trettebergstuen (bildet). Hun mener Frp avslører seg selv i valgbløff.

POLITISK LAVMÅL: - Samferdselsministeren må selv ta ansvaret for å innfri sine egne valgløfter. Å påstå at det er Arbeiderpartiets ansvar er useriøst. Politisk lavmål, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen. Foto: Arbeiderpartiet

POLITISK LAVMÅL: – Samferdselsministeren må selv ta ansvaret for å innfri sine egne valgløfter. Å påstå at det er Arbeiderpartiets ansvar er useriøst. Politisk lavmål, sier stortingsrepresentant Anette Trettebergstuen.
Foto: Arbeiderpartiet

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen mener Arbeiderpartiet må ta ansvar for å innfri hans eget valgløfte fra september i år om bompengereduksjon. – Politisk lavmål, sier Ap-politiker Anette Trettebergstuen (bildet). Hun mener Frp avslører seg selv i valgbløff.

Det var helt i innspurten av årets valgkamp at Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen rykket ut i avisa Østlendingen med et klart valgløfte til innbyggerne i Hedmark: Det burde bli gratis eller «veldig billig» å kjøre på dagens riksvei 3/25-trasé i framtida.

Innfører bompenger etter forslag fra Frp

Det er ikke bompenger på veien i dag, men skal være det i framtida. Grunnen er at ny firefelts riksvei 3/25 skal bygges de nærmeste årene, der bompenger skal finansiere store deler av veiutbyggingen.

– Da finansieringen for denne veiutbyggingen ble behandlet av Stortinget våren 2017, var det med FrPs representant Tor Andre Johnsen som saksordfører. Det var Frp som foreslo bompengene, både på den nye traseen og den gamle traseen, slår Trettebergstuen fast.

– Når Frps egen samferdselsminister rykker ut under en uke før valget og lover gratis eller veldig billig kjøring på dagens trasé, må vi regne med at han følger opp etter valget også. Men det gjør han jo slett ikke, sier hun.

I et skriftlig spørsmål til samferdelsministeren tidligere i november, spør Trettebergstuen om hva som skjer med valgløftet. – Hva vil statsråden gjøre for å sørge for at gamleveien rv3/25 blir bomfri slik statsråden selv har uttalt den bør bli, evt. sørge for en lempe for brukerne på annen måte?

Nå foreligger svaret.

Skylder på Arbeiderpartiet

I stedet for å svare på hvordan Frp planlegger å gjennomføre sitt eget valgløfte, skyver samferdelsministeren ansvaret for dette over på Arbeiderpartiet.

– Svaret hans er ikke til å tro. Det er en ansvarsfraskrivelse av en annen verden, sier Trettebergstuen.

For svaret fra Ketil Solvik-Olsen er virkelig oppsiktsvekkende.

– Jeg har merket meg at Arbeiderpartiet har stemt imot regjeringens foreslått tilskudd til bomkutt. Senest i APs alternative statsbudsjett foreslår AP å fjerne hele tilskuddet, noe som ville hindret ethvert forsøk på å redusere takster eller fjerne bomstasjoner på rv3/25. Politikken som representanten Trettebergstuen stiller seg bak betyr med andre ord økte bompenger på bilistene uten at pengene går til veiformål. Det er det motsatte av det representanten utfordrer regjeringen til å gjennomføre av politikken, skriver samferdelsminister Ketil Solvik-Olsen.

– Jeg er glad for engasjement for å fjerne bompenger, men minner om at man da også må støtte opp om forslag som finansierer bomkutt, fortsetter han.

– Aps ansvar å gjennomføre Frps valgløfter?

Trettebergstuen sier det ikke er Arbeiderpartiets oppgave å gjennomføre Frps valgløfter. – Frp må huske på at det var de som vant valget. Det er de som sitter i regjering. Da blir det politisk lavmål å gi opposisjonspartiet Arbeiderpartiet skylda for at de ikke gjennomfører løftene de ga velgerne rett før valget, konstaterer hun.

– Hvis Frp mener alvor med at de vil ha gratis eller «veldig billig» trafikk på gamleveien, får de foreslå det. Nå har både Stortinget, fylkestinget og kommunestyrene støttet bompenger som finansiering fordi Frps folk har foreslått det. Forslaget kom fra Ketil Solvik-Olsens eget departement, og det var hans partifelle Tor André Johnsen fra Hedmark som var saksordfører i Stortinget, minner Trettebergstuen om.

– De får legge fram et forslag som både Stortinget, fylkestinget og kommunestyrene kan ta stilling til hvis de mener alvor med løftene sine. Noe annet blir bare useriøst, mener hun.

– Arbeiderpartiet har støttet forslagene fra Frp i denne saken, og nå kritiserer de oss for at vi ikke i stedet har foreslått noe de ikke selv er i stand til å foreslå. Det er helt utrolig. Frp må ta ansvar. Det er de som må komme med forslag til hvordan de skal innfri valgløftene sine, dette kan de ikke overlate til oss, sier Trettebergstuen oppgitt.

– De avslører jo seg selv i valgbløff. Dette bør de som stemte Frp i Hedmark merke seg. Partiet er ikke til å stole på, og løftene er ingenting verdt, mener hun.

Underskriftskampanje lokalt

I Løten og Elverum driver lokale Frp’ere nå underskriftskampanjer for å få nedsatte bomsatser eller bompengefritak på gamleveien.

– Det må de gjerne holde på med. Men at lokale Frp’ere må drive på slik på grunn av et valgløfte fra deres eget parti, sier egentlig mest om Frp. Det er en smal sak for Frp å gjennomføre valgløftet. For det første må det legges penger på bordet fra Frps samferdselsminister og Frps finansminister. Men vi så jo ikke antydning til dette i statsbudsjettet, og heller ikke i forhandlingene som regjeringspartiene har hatt med Venstre og Krf. De har i stedet valgt å bruke pengene på helt andre områder. sier Trettebergstuen.

– Og for det andre må de som har vedtatt Frps forrige forslag altså få et nytt forslag å ta stilling til. Dette vet statsråden utmerket godt. Å late som om det er Arbeiderpartiets skyld at ikke Frp gjør det som skal til, kler ham dårlig, mener hun.

– Valgløftene til Hedmark hadde tydeligvis kun varighet fram til valgnatta. Deretter skulle de legges bort – og kanskje dras fram igjen neste gang det er valgkamp, sier Anette Trettebergstuen.

 

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.