Et skritt nærmere mistillit mot Per Sandberg (Frp)

- Hvis det er riktig at han har oppgitt en annen adresse fordi han ikke ville ha det offentlig, er det alvorlig. Da mener jeg at han må gå, sier Ingrid Heggø, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

ERNA MÅ FORKLARE SEG: Per Sandbergs stadig skiftende forklaringer om epostskandalen, gjør at Erna Solberg nå må forklare seg om saken. Foto: Troms Arbeiderparti/Flickr.com

ERNA MÅ FORKLARE SEG: Per Sandbergs stadig skiftende forklaringer om epostskandalen, gjør at Erna Solberg nå må forklare seg om saken.
Foto: Troms Arbeiderparti/Flickr.com

– Hvis det er riktig at han har oppgitt en annen adresse fordi han ikke ville ha det offentlig, er det alvorlig. Da mener jeg at han må gå, sier Ingrid Heggø, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet.

Epostskandalen Per Sandberg har viklet seg inn i blir bare verre. Nå må statsminister Erna Solberg forklare seg i saken.

Et skritt nærmere mistillit
Overfor Dagbladet understreker Arbeiderpartiets erfarne stortingspolitiker Ingrid Heggø alvoret. – Da dette ble tema i valgkampen sa vi at Erna måtte ordne opp med en gang. Når hun tydeligvis ikke har gjort det, må vi lage en sak på det i kontroll- og konstitusjonskomiteen. Vi må komme til bunns i dette, for hvis det er riktig at han har oppgitt en annen adresse fordi han ikke ville ha det offentlig, er det alvorlig. Da mener jeg at han må gå, sier Heggø til Dagbladet.

Heggø har nå tatt saken opp med statsminister Erna Solberg, og statsministeren må svare skriftlig.

Sandberg har på spørsmål fra Fiskeribladet i begynnelsen av september nektet for at han har gitt sin private epostadresse til Frode Reppe i NSL. Men i svar på spørsmål fra fire SV-representanter på Stortinget skriver Sandberg at han ikke kan garantere for ikke å ha gitt Reppe sin private epostadresse.

– Først nekter han for det i pressen. Så kommer det fram i hans svar til SV at det likevel er mulig at han ga sin private epostadresse til Reppe. Jeg er forundret over den måten Sandberg opptrer på. Han burde jo ha husket det første gang han ble spurt, sier Heggø til Fiskeribladet.

Solberg må svare
Heggø har sendt et skriftlig spørsmål til statsminister Erna Solberg, som etter reglene for slike spørsmål er pålagt å svare i løpet av en uke.

Spørsmålet lyder:

«Fiskeriministeren vart skulda for å ha gjeve frå seg si private e-potstadresse til Frode Reppe i NSL, noko han først nekta for. I ettertid har Sandberg fått hugsen attende og seier at han ikkje kan garantere for at han ikkje har levert ut privatadressa si, noko som medførde at henvendelsar ikkje vart jouralførde før pressa tok tak i dette. Kva er statsministeren sitt syn på saka, og kan statsministeren garantera at ministarane fyl offentlighetslova og journalfører alle henvendalser?»

Kan trappes opp
Heggø var i forrige periode fiskeripolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, og er dermed blant de som tettest har fulgt saken rundt Per Sandbergs epostskandale. Hun varsler at saken kan trappes ytterligere opp, og mener altså i ytterste konsekvens at Per Sandberg kan måtte gå av som statsråd.

Statsråders avganger skjer enten ved at statsministeren bytter ut statsråden, eller ved at vedkommende felles ved et mistillitsforslag i Stortinget.

Men det er flere andre trinn i en eventuell opptrapping før det er snakk om mistillitsforslag.

Til Fiskeribladet sier Heggø at hun og Arbeiderpartiet nå vil avvente svaret fra statsminister Erna Solberg. men hun har også vært i kontakt med påtroppende leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, tidligere stortingspresident Dag Terje Andersen.

– Saker vi ønsker inn for komiteen bruker vi å behandle i vår gruppe først. Der kan jeg argumentere for at dette blir en sak for komiteen. Men vi avventer svaret til Solberg først, sier hun.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.