Ny måling: Trine Skei Grande mister stortingsplassen

Venstres leder Trine Skei Grande (bildet) forsvinner ut av Stortinget, og regjeringspartiene har kraftig motvind i valgkampinnspurten. Dette kommer fram i en ny måling Sentio har gjort på oppdrag fra Klassekampen.

UTE: Venstres leder Trine Skei Grande er ute av Stortinget på en ny gallup. Foto: Stortinget/Terje Heiestad

UTE: Venstres leder Trine Skei Grande er ute av Stortinget på en ny gallup.
Foto: Stortinget/Terje Heiestad

Venstres leder Trine Skei Grande (bildet) forsvinner ut av Stortinget, og regjeringspartiene har kraftig motvind i valgkampinnspurten. Dette kommer fram i en ny måling Sentio har gjort på oppdrag fra Klassekampen.

I målingen har velgerne i Oslo blitt spurt om hva de vil stemme ved stortingsvalget i år. Og for partiet Venstre er resultatene dramatiske.

Venstre-lederen ute
Partileder Trine Skei Grande topper Venstres liste i Oslo. Og målingen viser at Venstre blir stående uten representanter fra Oslo. Med en oppslutning på bare 3,5 % mister Venstre begge de to representantene de i dag har fra Oslo. I følge målingen mister partiet nesten 60 % av velgerne de hadde i 2013.

Også Krf kan bli stående uten mandat fra Oslo. I målingen har partiet samme oppslutning som Venstre, altså 3,5 %. Det gir ingen distriktsmandater, og Krf må kjempe med Venstre og de andre partiene om å knipe utjevningsmandat.

For Krf, som har ligget over sperregrensa på 4 % på riksdekkende målinger, er dette en mulighet. Men Venstres partileder er i virkelig knipe; dersom Venstre havner under sperregrensa nasjonalt, vil hun ikke kunne få utjevningsmandat. Da må hun ha distriktsmandat fra Oslo for å være en del av norsk politikk de neste fire årene.

Og i øyeblikket er hun ute. Venstre mangler omtrent 600 stemmer i Oslo for å vinne distriktsmandat.

Motvind for regjeringspartiene
Regjeringspartiene Høyre og Frp har motvind i målingen, og måles begge lavere enn 2013-nivået sitt. For Høyre er forskjellen rett nok marginal (29,8 % i 2013 mot 29,5 % nå), men for Frp begynner det å se farlig ut for partiets andremandat i Oslo. Med en oppslutning på 8,5 % har Frp i øyeblikket to mandater inne fra Oslo, men stemmemarginen liten.

Det er bare drøyt 2.000 stemmer som er marginen for Frp nå, og om tilbakegangen fortsetter i de neste tre ukene kan Frp ende opp med bare én enslig stortingsrepresentant fra Oslo. Dette blir i såfall partileder Siv Jensen, mens profilerte kandidater som Christian Tybring-Gjedde (2. plass), Mazyar Keshvari (3. plass) og Carl I. hagen (4. plass) da ryker ut.

Venstresiden i framgang
Venstresiden går derimot klart fram på målingen, og særlig SV og Rødt har vind i seilene. Samlet har Ap, SV, Sp og Rødt en oppslutning i Oslo på 47,0 %. Ved stortingsvalget i 2013 hadde disse partiene 40,8 %.

Dermed er det en klar framgang for venstresiden i målingen, på 6,2 prosentpoeng.

Om MDG inkluderes i tallene blir det enda bedre. MDG fikk 5,6 % av stemmene i Oslo i 2013, og måles nå til 7,7 %. Sammen med de nevnte partiene, gir dette en samlet oppslutning i Oslo på 54,7 % mot 46,4 % i 2013.

SV måles til 9,8 % og er dermed større enn Frp i målingen. Rødt har også veldig gode galluptall, og måles til 7,9 %.

Arbeiderpartiet er med 26,7 % noe bak 2013-resultatet, men samtidig noe foran tilsvarende måling i forkant av valget i 2013, da partiet ble målt til 25,5 % oppslutning.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.