Kraftig Ap-hopp på høstens første partimåling

Arbeiderpartiet gjør et kraftig byks på høstens første meningsmåling. Med en oppslutning på 36,2 % har Arbeiderpartiet økt med hele 5,8 prosentpoeng sammenlignet med juli-oppslutningen. Samtidig faller Frp betydelig.

AP FOSSER FRAM: Arbeiderpartiet vokser med hele 5,8 prosentpoeng på høstens første partibarometer.

AP FOSSER FRAM: Arbeiderpartiet vokser med hele 5,8 prosentpoeng på høstens første partibarometer.
AP FOSSER FRAM: Arbeiderpartiet vokser med hele 5,8 prosentpoeng på høstens første partibarometer. Samtidig mister Frp hver femte velger siden forrige måned.

Arbeiderpartiet gjør et kraftig byks på høstens første meningsmåling. Med en oppslutning på 36,2 % har Arbeiderpartiet økt med hele 5,8 prosentpoeng sammenlignet med juli-oppslutningen. Samtidig faller Frp betydelig.

Det er Norfakta som har utført målingen på oppdrag fra Nationen og Klassekampen.

Beste Ap-valg siden 1993
Arbeiderpartiet måles dermed til en oppslutning som er hele 5,4 prosentpoeng bedre enn stortingsvalget i 2013. Hadde målingen vært valgresultat ville Arbeiderpartiet fått 68 stortingsrepresentanter, hele 13 flere enn partiet har i dag.

Faktisk vil et valgresultat i tråd med gallupen være det beste valgresultatet for Arbeiderpartiet siden 1993, da 37 % av velgerne stemte på partiet.

Betydelig Frp-fall
For Fremsklrittspartiet er målingen dyster lesning. Partiet måles nå til 12,2 % oppslutning, mens de forrige måned ble målt til 15,1 %. Partiet mister dermed nesten 3 prosentpoeng oppslutning på én liten måned – eller sagt på en annen måte: Hver femte av partiets juli-velgere oppgir i august at de ikke ønsker å stemme på Frp lenger.

Høyre måles til 26,4 % oppslutning, og de to regjeringspartiene til sammen er dermed bare marginalt større enn det Arbeiderpartiet er alene (38,6 % mot 36,2 %). Målt i stortingsrepresentanter ville Høyre og Frp til sammen fått 72 stortingsmandater dersom dette var valg, kun fire flere enn det Arbeiderpartiet ville fått alene.

Fire partier under sperregrensa
Målingen viser at både Venstre, Miljøpartiet De Grønne og SV har så lav oppslutning at de ikke ville kommet over sperregrensa på 4 prosent. Partiene ville dermed ikke kunnet få noen av utjevningsmandatene, og må nøye seg med to distriktsmandater hver i denen målingen. SV er nærmest sperregrensa, og mangler i følge målingen bare noen få hundre velgere på å klare sperregrensa. Mens Venstre og MDG er lenger unna.

Også partiet Rødt er under sperregrensa, og såpass langt under at de ikke kan gjøre seg reelle forhåpninger om å klare denne grensa ved valget neste høst. Partiet ligger derimot an til å klare en stortingsplass i form av et distriktsmandat fra Oslo.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.