Klar tilbakegang for regjeringspartiene i ny gallup

Mens Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet styrker seg, går Høyre og Frp markert tilbake på en ny meningsmåling. Tilbakegangen er størst for Frp, som faller 2,9 prosentpoeng sammenlignet med forrige måned og nå er nede på 14-tallet i oppslutning.

FALLER MEST: Frp har størst tilbakegang av alle partier på de første meningsmålingen etter stortingsvalget. Bildefaksimile. VG.no

FALLER MEST: Frp har størst tilbakegang av alle partier på de første meningsmålingen etter stortingsvalget. Bildefaksimile. VG.no
FALLER MEST: Frp har størst tilbakegang av alle partier på en ny meningsmåling fra Dagens Næringsliv. Bildefaksimile. VG.no

Mens Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet styrker seg, går Høyre og Frp markert tilbake på en ny meningsmåling. Tilbakegangen er størst for Frp, som faller 2,9 prosentpoeng sammenlignet med forrige måned og nå er nede på 14-tallet i oppslutning.

Det er Sentio som har utført målingen på oppdrag fra Dagens Næringsliv.

Arbeiderpartiet klart størst
I målingen er Arbeiderpartiet Norges klart største parti. Med en oppslutning på 33,4 % er partiet nå nesten 10 prosentpoeng større enn Høyre. Arbeiderpartiets framgang siden mars-målingen fra samme byrå er på 1,1 prosentpoeng. Målt mot forrige stortingsvalg er framgangen på 2,6 prosentpoeng.

Også Senterpartiet øker med 1,1 prosentpoeng siden forrige måned, og måles nå til 6,9 % oppslutning. Samtidig vokser SV med 1,0 prosentpoeng til 4,4 %, og ville dersom dette var valgresultatet endt opp over sperregrensa for distriktsmandater.

Frmgangen for de tre tidligere rødgrønne regjeringspartnerne er dermed amlet på 3,2 prosentpoeng fra forrige måned. Alle de tre partiene måles nå høyere enn oppslutningen ved forrige stortingsvalg, da Arbeiderpartiet fikk 30,8 % av stemmene, Senterpartiet 5,5 % og SV 4,1 %.

Fall for regjeringspartiene
Høyre måles til 23,5 %, og har dermed falt med 0,8 prosentpoeng siden mars. Partiet ligger nå 3,3 prosentpoeng under valgresultatet fra 2013.

For Fremskrittspartiet er denne målingen sørgelig lesning. Partiet er nå nede på 14-tallet igjen, etter en tilbakegang på 2,9 prosentpoeng sammenlignet med mars måned. Med 14,7 % oppslutning er partiet 1,6 prosentpoeng under valgresultatet fra 2013 – som var et dårlig resultat for partiet.

Dersom målingen hadde vært valgresultat, ville dette vært Frps dårligste valgresultat siden 2001.

Oppslutningen om de andre partiene: Venstre 5,2 % (+ 0,5), Krf 6,1 % (+ 0,5), Rødt 1,7 % (+ 0,1), MDG 2,3 % (- 1,5), Andre 1,8 % (+ 0,7)

 

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.