Arbeiderpartiet nær 40 % i Oslo

Arbeiderpartiet gjør en knallmåling og får hele 39,4 % oppslutning på en kommunevalgmåling for Oslo som offentliggjøres i dag. Vi må helt tilbake til 1971 for å finne et kommunevalg med bedre resultat for Arbeiderpartiet i Oslo. Målingen er samtidig full katastrofe for Frp.

VIL HA LAVUTSLIPPSBILER: Byregjeringsleder Raymond Johansen i Oslo (bildet) vil at lavutslippsbiler skal erstatte den bilparken som Oslo-politikerne i dag bruker, og som ble leaset under Høyres styre i byen. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

NÆR 40 %: Arbeiderpartiet måles til nær 40 % oppslutning i Oslo, og Raymond Johansen (bildet) er dermed velgernes favoritt til å bli byrådsleder i Oslo etter valget i høst. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
NÆR 40 %: Arbeiderpartiet måles til nær 40 % oppslutning i Oslo, og Raymond Johansen (bildet) er dermed velgernes favoritt til å bli byrådsleder i Oslo etter valget i høst. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

Arbeiderpartiet gjør en knallmåling og får hele 39,4 % oppslutning på en kommunevalgmåling for Oslo som offentliggjøres i dag. Vi må helt tilbake til 1971 for å finne et kommunevalg med bedre resultat for Arbeiderpartiet i Oslo. Målingen er samtidig full katastrofe for Frp.

Oslo-målingen er tatt opp av Sentio og publiseres i avisa Klassekampen i dag.

Ap nær 40 %
Med 39,4 % ligger Arbeiderpartiet svært høyt på gallupen, hele 6,3 prosentpoeng over valgresultatet fra kommunevalget i 2011. Vi må helt tilbake til 1971 for å finne et kommunevalg der Areiderpartiet gjorde det bedre enn denne målingen tilsier. Den gang stemte 40,2 % av Oslos innbyggere på Arbeiderpartiet.

– Jeg ser på dette som en mulighet til å få til en endring, og at Oslos innbyggere også kanskje ønsker en endring, sier Arbeiderpartiets byrådslederkandidat Raymond Johansen (bildet) til Klassekampen.

Målingen viser at Arbeiderpartiet ligger an til å øke fra 20 til 24 bystyrerepresentanter.

SV måles til 5,7 % oppslutning og tre representanter, mens Rødt måles til 2,6 % og to representanter.

Miljøpartiet De Grønne har én representant i Oslo Bystyre i dag, men i følge målingen ligger de an til å få fire representanter slik velgerne oppgir partipreferansene sine akkurat nå.

Ap + SV + Rødt + MDG utgjør dermed totalt 33 bystyrerepresentanter i følge målingen. Totalt er det 59 representanter i Oslo Bystyre.

Katastrofetall for Frp
På den borgerlige siden er det langt svakere tall. Høyre – som har styrt Oslo sammenhengende i 19 år – måles til 29,9 %. Dette er en tilbakegang på hele 5,8 prosentpoeng sammenlignet med kommunevalget i 2011. Partiet ligger an til å miste fire representanter og komme tilbake med 18 i det nye bystyret.

Men om tallene er dårlige for Høyre, er de rett ut katastrofale for Frp.

I målingen sier bare 4,7 % av Oslos velgere at de vil stemme Frp ved valget i år. Dermed er Frp mindre enn både SV, Venstre og Miljøpartiet De Grønne i Oslo. Partiet er bare 0,1 prosentpoeng over sitt svakeste valg noensinne i Oslo; ved valget i 1979 fikk partiet 4,6 % oppslutning.

Venstre måles til 7,3 % oppslutning mot 8,2 % ved valget i 2011. Krf måles til 2,3 % mot 2,4 % ved valget i 2011.

Og for andre partier og lister er det små endringer – ingen andre partier enn de nevnte er i nærheten av å kjempe om plass i Oslo Bystyre de kommende fire årene.

 

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.