Ny måling: Ap er større alene enn alle de borgerlige er til sammen

Arbeiderpartiet setter ny galluprekord 7. februar, og har ikke vært målt høyere noensinne enn akkurat nå. Nå er partiet alene større enn alle de fire borgerlige partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Krf er til sammen. Høyre og Frp har aldri hatt lavere samlet oppslutning enn de har på denne målingen.

VOKSER VIDERE: Arbeiderpartiet vokser til ny galluprekord på Norfaktas februar-måling, og ville vært større alene enn de borgerlige er til sammen ved et stortingsvalg nå. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

VOKSER VIDERE: Arbeiderpartiet vokser til ny galluprekord på Norfaktas februar-måling, og ville vært større alene enn de borgerlige er til sammen ved et stortingsvalg nå. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr
VOKSER VIDERE: Arbeiderpartiet vokser til ny galluprekord på Norfaktas februar-måling, og ville vært større alene enn de borgerlige er til sammen ved et stortingsvalg nå. Foto: Arbeiderpartiet/Flickr

Arbeiderpartiet setter ny galluprekord 7. februar, og har ikke vært målt høyere noensinne enn akkurat nå. Nå er partiet alene større enn alle de fire borgerlige partiene Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Krf er til sammen. Høyre og Frp har aldri hatt lavere samlet oppslutning enn de har på denne målingen.

Det er avisene Klassekampen og Nationen som presenterer den nye målingen, som er utført av Norfakta.

Ny galluprekord for Ap
Arbeiderpartiet ble i januar målt til 40,1 % oppslutning hos Norfakta. I februar er tallet 41,3 %, altså en vekst på 1,2 prosentpoeng. Et slikt valgresultat ville gitt Arbeiderpartiet 79 stortingsrepresentanter, 24 flere enn partiet har i dag.

Til sammenligning ville de fire borgerlige partiene til sammen fått 78 representanter, altdå én representant mindre enn det Arbeiderpartiet måles til alene.

Rekordlavt for regjeringspartiene
Sosialdemokraten.no har gått gjennom Norfaktas galluptall helt tilbake til byrået begynte med målinger på oppdrag fra Nationen/Klassekampen i desember 2008. Vi er ikke i stand til å finne høyere målt oppslutning om Arbeiderpartiet noensinne.

Samtidig har regjeringspartiene Høyre og Frp har ikke vært målt lavere hos Norfakta noen gang enn det de måles til akkurat nå. Høyres oppslutning på 21,9 % er en tilbakegang på 4,9 prosentpoeng sammenlignet med stortingsvalget i 2013. Mens Frps oppslutning på 12,4 % er 3,9 prosentpoeng lavere enn valgresultatet.

De to regjeringspartiene kan til sammen notere seg en oppslutning på svært svake 34,3 % i denne meningsmålingen. Og det er altså den laveste oppslutningen om disse partiene siden målingene begynte.

Støttepartiene Krf og Venstre måles helt nede på 4-tallet, og nærmer seg dermed sperregrensa for utjevningsmandater ti Stortinget. Krfs oppslutning på 4,5 % er den svakeste målingen partiet har hatt hos dette byrået i denne stortingsperioden, og heller ikke Venstres oppslutning på 4,9 % er egnet til å glede spesielt mange Venstre-tillitsvalgte – selv om partiet dermed kun er marginalt svekket sammenlignet med stortingsvalget i 2013.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.