Ap-feber i Norge, ny gallup med oppslutning nær 40 %

Det er feberlignende galluptall for Arbeiderpartiet i oktober. I forrige uke kom Aftenposten og ANB med hver sine galluper der Ap ble målt til henholdsvis 38,4 % og 39,0 %. I dag er en rykende fersk måling klar hos Dagens Næringsliv. Og febertallene vedvarer - Arbeiderpartiet måles til 39,8 %!

AP-FEBER: Arbeiderpartiets oppslutning kryper nærmere 40 % på ny gallup fra Sentio for Dagens Næringsliv. Illustrasjon: Sentio.

AP-FEBER: Arbeiderpartiets oppslutning kryper nærmere 40 % på ny gallup fra Sentio for Dagens Næringsliv. Illustrasjon: Sentio.
AP-FEBER: Arbeiderpartiets oppslutning kryper nærmere 40 % på ny gallup fra Sentio for Dagens Næringsliv. Illustrasjon: Sentio.

Det er feberlignende galluptall for Arbeiderpartiet i oktober. I forrige uke kom Aftenposten og ANB med hver sine galluper der Ap ble målt til henholdsvis 38,4 % og 39,0 %. I dag er en rykende fersk måling klar hos Dagens Næringsliv. Og febertallene vedvarer – Arbeiderpartiet måles til 39,8 %! 

Det er Sentio som har levert gallupen på oppdrag fra Dagens Næringsliv.

Solid rødgrønt flertall
Tallenes tale er klar: Arbeiderpartiet fyker til værs og øker med hele 5,8 prosentpoeng fra målingen forrige måned. Sammen med Senterpartiet og SV måles den rødgrønne blokken til 87 stortingsmandater. Høyre, Frp, Venstre og KrF får tilsammen 81 representanter i Stortinget.

Selv med SV under sperregrensa er det altså ikke snakk om saken: Velgerne vender tommelen opp for en Arbeiderparti-dominert regjering.

SV er forøvrig ikke det eneste partiet som havner under sperregrensa på målingen; både Miljøpartiet De Grønne og partiet med det villedende navnet Venstre slår følge med SV og måles til en oppslutning på 3-tallet. SV får støtte fra 3,1 % av velgerne, MDG oppnår 3,3 % oppslutning og Venstre 3,6 %.

Med unntak av Arbeiderpartiet går absolutt alle partier tilbake sammenlignet med gallupen i september.

Krise for Frp
Høyre går tilbake for andre måned på rad, men klarer likevel å klore seg fast over 25-tallet med en oppslutning på 25,5 %. Dermed er de 1,3 prosentpoeng under valgresultatet fra i fjor.

For Frp er tallene virkelig dårlige. Partiet som hadde gallupoppslutning på 36 % da Siv Jensen overtok som leder måles nå til kun 12,2 % hos Dagens Næringsliv. Dermed har Jensen mistet 2/3 av velgerne fra hun overtok som partileder etter Carl I. Hagen.

Samtidig er 12,2 % den laveste oppslutningen Sentio har målt for partiet siden 1997.

Frp kan neppe tåle lengre perioder med så lav oppslutning før den gryende interne uroen slår ut i fullt opprør og krav om enten uttreden fra regjeringen eller i skifte av partiledelse.

Ap større alene enn Frp og Høyre er til sammen
Med en oppslutning på 39,8 % er Arbeiderpartiet større alene enn de to regjeringspartiene er til sammen. Summen av Høyres og Frps oppslutning er 37,7 %.

Også målt i stortingsrepresentanter er Arbeiderpartiet nå markert større enn de to partiene i regjering. Hvis denne målingen var valgresultat ville Arbeiderpartiet hatt 76 stortingsrepresentanter, mot 55 i dag. Høyre og Frp ville til sammen hatt 71 representanter, mot 77 i dag.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.