Arbeiderpartiet passerer Høyre og er størst i Oslo

En fersk meningsmåling viser at Arbeiderpartiet nå er Oslos største parti, og at det akkurat nå er dødt løp mellom blokkene i Oslo-politikken. Det går mot en thriller i hovedstaden, der Arbeiderpartiet etter alt å dømme kommer til å stille med Raymond Johansen (bildet) som listetopp og byrådslederkandidat.

STØRST I OSLO: ARbeiderpartiet er Oslos største parti på ny gallup, og Raymond Johansen (bildet) kan bli Arbeiderpartiets første byrådsleder i byen siden 1996. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

STØRST I OSLO: ARbeiderpartiet er Oslos største parti på ny gallup, og Raymond Johansen (bildet) kan bli Arbeiderpartiets første byrådsleder i byen siden 1996. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
STØRST I OSLO: Arbeiderpartiet er Oslos største parti på ny gallup, og Raymond Johansen (bildet) kan bli Arbeiderpartiets første byrådsleder i byen siden 1996. Foto: Bjørn Jarle Røberg-Larsen

En fersk meningsmåling viser at Arbeiderpartiet nå er Oslos største parti, og at det akkurat nå er dødt løp mellom blokkene i Oslo-politikken. Det går mot en thriller i hovedstaden, der Arbeiderpartiet etter alt å dømme kommer til å stille med Raymond Johansen (bildet) som listetopp og byrådslederkandidat.

Det er Sentio som har utført Oslo-målingen på oppdrag fra avisa Klassekampen. Målingen viser at Arbeiderpartiet er på  vei mot et rekordvalg i hovedstaden. Målingen gir partiet en oppslutning på 33,9 %, og dersom dette skulle holde seg fram til valget om nøyaktig ett år vil det være Arbeiderpartiets beste kommunevalgresultat i Oslo siden 1983!

Borgerlig tilbakegang
Høyre ligger ikke langt bak, med en oppslutning på 33,4 % blant Oslos velgere. Men partiet var Oslos største ved forrige kommunevalg og oppnådde den gang 35,7 % av stemmene.

Høyres tilbakegang veies ikke opp av en tilsvarende framgang for de andre borgerlige partiene. For Frp står omtrent stille (7,6 % nå mot 7,0 % ved forrige valg), Venstre mister et halv prosentpoeng sammenlignet med valgresultatet (8,2 % i 2011 og 7,7 % nå), og Krf forblir et mikroparti i Oslo med 2,0 % oppslutning (2,4 % ved valget i 2011).

Samlet går de borgerlige partiene tilbake med 2,6 prosentpoeng sammenlignet med valget i 2011.

Dødt løp mellom blokkene
I Oslo er det Høyre, Krf og Venstre som utgjør byrådet. Disse partiene har imidlertid ikke flertall i bystyret med sine til sammen 28 representanter av de totalt 59 representantene i Oslo bystyre. Fremskrittspartiets fire bystyremedlemmer er i de aller fleste sakene støtteparti for byrådet – slik at de fire partiene Høyre, Krf, Venstre og Frp utgjør den borgerlige blokken i Oslo bystyre med totalt 33 av 59 bystyrerepresentanter.

I følge gallupen kan denne flertallsblokken nå stå for fall.

For hvis gallupen blir valgresultatet, får Arbeiderpartiet, SV, Rødt og Miljøpartiet De Grønne tilsammen 29 bystyrerepresentanter. Dagens flertallspartier berger 30 representanter med et nødskrik – og det skal altså bare velgerbevegelser store nok til å flytte én eneste representant før Oslo kan få byrådsskifte og skifte av politisk kurs etter valget neste høst.

Det blir i såfall første gang siden 1996 at Arbeiderpartiet har byrådslederen i Oslo – helt siden Rune Gerhardsens byråd gikk av i 1996 har hovedstaden vært styrt av Høyre i samarbeid med ulike borgerlige konstellasjoner.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.