Her er den nye regjeringen

Erna Solbergs regjering presenteres onsdag 16. oktober. Men allerede i lang tid har enkelte av statsrådpostene vært klare. I det siste har mer og mer lekket ut, og Sosialdemokraten.no kan nå presentere en praktisk talt komplett regjeringssammensetting. Slik blir den nye regjeringen:

Erna Solbergs regjering presenteres onsdag 16. oktober. Men allerede i lang tid har enkelte av statsrådpostene vært klare. I det siste har mer og mer lekket ut, og Sosialdemokraten.no kan nå presentere en praktisk talt komplett regjeringssammensetting. Slik blir den nye regjeringen:

Det har lenge vært kjent at Erna Solberg blir statsminister, og relativt tidlig ble det også klart at Siv Jensen skal være finansminister. Videre har det vært bekjentgjort at regjeringen skal bestå av 7 Frp-statsråder og 11 Høyre-statsråder. Her er sammensettingen av den nye «7-Eleven regjeringen»:

Statsminister: Erna Solberg (H)

Finansminister: Siv Jensen (Frp)

Familie- og likestillingsminister: Solveig Horne (Frp)

Kulturminister: Thorhild Widwey (H)

Olje- og energiminister: Tord Lien (Frp)

Utenriksminister: Børge Brende (H)

Landbruksminister: Hans Frode Asmyhr (Frp) og Sylvi Listhaug (Frp) *)

Forsvarsminister: Ine Marie Søreide (H)

Kunnskaps-/utdanningsminister: Torbjørn Røe Isaksen (H)

Arbeidsminister: Robert Eriksson (Frp)

Samferdsels-/transportminister: Ketil Solvik-Olsen (Frp)

Helseminister: Bent Høie (H)

Statsråd ved statsministerens kontor: Vidar Helgesen (H)

Fiskeriminister: Elisabeth Aspaker (H)

Kommunal- og moderniseringsminister: Jan Tore Sanner (H)

Justisminister: Anders Anundsen (Frp)

Dermed ser det ut til at kjønnsbalansen er langt svakere enn ved de aller fleste regjeringer i nyere tid. De store områdene i Innlandet (Hedmark og Oppland) som har snakket om at en blå regjering vil ta denne landsdelen «ut av oljeskyggen» ser foreløpig ikke ut til å få noen statsråd i den nye regjeringen overhodet, mot tre statsråder og stor tyngde i den avgående Stoltenberg-regjeringen. Og det ser videre ut til at profilerte Frp-topper som Per Sandberg og Bård Hoksrud ikke vil ta plass i regjeringen.

Ettersom oversikten hos Sosialdemokraten.no tar utgangspunkt i de lekkasjene som har blitt gjort kjent gjennom riksmedier og regionale medier, er det fortsatt noen poster i den nye regjeringen som ikke er offentliggjort. Men utfra en opptelling, er nå 16 av de totalt 18 postene fordelt.

Da gjenstår kun to.

Og når man tar en kikk på ansvarsoppgavene som ikke er fordelt og måler opp mot de signalene som allerede er gitt omkring endring av departementsstruktur, gjenstår miljøvernminister og handels-/næringsminister.

Utfra kjønnsbalansen som til nå er klar, er det underdekning av kvinner. Mye tilsier dermed at minst en av de to postene som gjenstår skal besettes av en kvinne. Monica Mæland (H) fra Bergen har vært nevnt av mange som en «opplagt» kandidat til statsrådoppgaver. Og fra Høyres fylkespartier i Innlandet har Gunnar Gundersen (H) fra Åsnes lenge vært utpekt som like selvskreven.

Kan det være at Mæland blir ny næringsminister mens Gunnar Gundersen blir miljøvernminister?

Eventuelt  har Nikolai Astrup vært nevnt av mange som en mulig kandidat til å bli miljøvernminister. Han er fra Oslo, og Oslo er det ikke veldig mange fra blant de navnene som til nå er kjent.

*) Både Gudbrandsdølen og Trønder-Avisa vet etter eget utsagn hvem som blir landbruksminister. Problemet er bare at de vet om forskjellige personer…

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.