Høyre snur – endrer ikke 200-kronersgrensa likevel

I hele den stortingsperioden som vi nettopp har lagt bak oss, har Høyre forlangt at 200-kronersgrensa for moms- og avgiftsfritak ved import av varer og tjenester skulle økes til 1.000 kroner. Bare tre dager etter den borgerlige valgseieren har pipa fått ei anna låt, og mange velgere har god grunn til å føle seg lurt trill rundt...

I hele den stortingsperioden som vi nettopp har lagt bak oss, har Høyre forlangt at 200-kronersgrensa for moms- og avgiftsfritak ved import av varer og tjenester skulle økes til 1.000 kroner. Bare tre dager etter den borgerlige valgseieren har pipa fått ei anna låt, og mange velgere har god grunn til å føle seg lurt trill rundt…

– Vi har sett at en dramatisk heving av grensen, for eksempel fra 200 til 1.000 kroner, vil forverre konkurranseevnen til norske bedrifter betydelig. En slik økning vil endre «tollfrigrensen» fra å være et forenklingstiltak til å bli en diskriminering av norske forretninger, eller et stort smutthull i momslovgivningen, skriver Høyres finanspolitiske rådgiver Tore Vamraak i e-post til DinSide.no.

Sluttet å ønske endring da de vant valget
DinSide.no har i lengre tid tett fulgt partiene på dette området og har skrevet spaltemeter på spaltemeter om hvordan Høyre vil endre dagens 200-kronersgrense.

Nå vil Høyre ikke endre grensa likevel.

Og endringen kom valgnatta.

– Vi hadde i forrige periode programfestet at Høyre ville «heve grensen for moms- og tollfritak fra 200 til 1.000 kroner». I det nye programmet er dette ikke omtalt, bekrefter Høyres talsmann overfor nettstedet.

– Hva mener dere helt konkret? Vil dere gjøre noe med 200-kronersgrensen?

– Nei. Vi har ikke gått til valg på å heve grensen de neste fire årene. Det er altså en reell politikkendring på dette området fra den forrige perioden, til den kommende stortingsperioden, slår Vamraak fast.

Holdt velgerne for narr
Dermed står vi igjen med en helt opplagt tilfelle av å holde velgerne for narr. Og det skjer på et politikkområde som det har vært sterkt fokus på og som mange velgere har engasjert seg i. For på Høyres nettsider står det klart og tydelig «For å få god og aktiv konkurranse i markedet vil Høyre heve grensen for moms- og tollfritak fra 200 kroner.»

Og ledende politikere fra Høyre har brukt mye tid og krefter på å kritisere Arbeiderpartiet for at det ikke har blitt endringer av denne grensa, til tross for at Arbeiderpartiet var tydelige ved valget i 2009 på at partiet ikke ville endre grensa.

Begrunnelsen var nettopp den begrunnelsen Høyre nå bringer til torgs; diskriminering av norske forretninger i forhold til utenlandske, og fare for å skape smutthull i momslovgivningen.

Men Høyre har holdt seg til helt andre argumenter når de har hamret løs på Arbeiderpartiet og regjeringen i stortingsperioden som nettopp er avsluttet. – Vi ønsker en gradvis opptrapping. Vi foreslo i utgangspunktet en fordobling i fjor til 400 kroner, og vi ønsker å trappe opp det til 1000 kroner, sa f.eks. Høyres nestleder Jan Tore Sanner til Nettavisen i 2010, etter at Arbeiderpartiet ikke hadde foreslått noen endring av grensen.

Blogg-støtte til Høyre pga grenseheving
Også i bloggosfæren har Høyres standpunkt om å øke 200-kronersgrensa til 1.000 kroner fått stor støtte. Bloggeren Mathilde Nerland skriver bl.a. følgende:

– Derfor er jeg veldig glad for at jeg skal stemme Høyre ved neste stortingsvalg. For de vil nemlig heve tollgrensen til 1000 kroner. Synes det er bra at noen har vett i hodet til å forstå at man ikke kan handle mye for 200 kroner!

Tilsvarende ytringer finner man i en rekke kommentarfelt, bloggposter og i sosiale medier.

Det er åpenbart at Høyre har villedet velgerne i denne saken, der de altså først finner det interessant å oppklare partiets syn etter at den borgerlige valgseieren er i boks.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.