Jens Stoltenberg: – Ap klar til å styre alene hvis vi blir store nok

Dersom flertallet glipper for de rødgrønne partiene og de borgerlige ikke klarer å samle noen flertallsallianse, er Arbeiderpartiet klare til å danne regjering alene. - Hvis borgerlig samarbeid fører til borgerlig sammenbrudd, er et stort Arbeiderparti alltid beredt til å ta ansvar, sier Jens Stoltenberg til pressen nå som valgkampen er i sin absolutte sluttfase.

KAN STYRE ALENE: Jens Stoltenberg slår fast at Arbeiderpartiet kan styre alene dersom det rødgrønne flertallet glipper og de fire borgerlige partiene ikke klarer å skape en styringsdyktig regjering. Foto: Arbeiderpartiet.

KAN STYRE ALENE: Jens Stoltenberg slår fast at Arbeiderpartiet kan styre alene dersom det rødgrønne flertallet glipper og de fire borgerlige partiene ikke klarer å skape en styringsdyktig regjering. Foto: Arbeiderpartiet.

Dersom flertallet glipper for de rødgrønne partiene og de borgerlige ikke klarer å samle noen flertallsallianse, er Arbeiderpartiet klare til å danne regjering alene. – Hvis borgerlig samarbeid fører til borgerlig sammenbrudd, er et stort Arbeiderparti alltid beredt til å ta ansvar, sier Jens Stoltenberg til pressen nå som valgkampen er i sin absolutte sluttfase.

Statsministeren legger dermed fram den såkalte «Plan B» for offentligheten; Arbeiderpartiet er klare til å styre landet alene hvis valgresultatet tilsier det.

Må bli store
For at Arbeiderpartiet skal styre landet alene, er det en forutsetning at partiet får høy oppslutning ved valget 9. september. – Det vi har sett tidligere i 1986, 1990 og i 2000 var at borgerlig samarbeid ble til borgerlig sammenbrudd. Da tok Arbeiderpartiet ansvar og vi er beredt til å ta et slikt ansvar igjen. Det forutsetter at vi er store og at vi har en parlamentarisk situasjon som tilsier det, sier statsministeren.

Han er dermed klar på at Arbeiderpartiet kan lede landet i en mindretallsregjering, uten at SV og Senterpartiet deltar.

Men for å ha styringsdyktighet i en ren Ap-mindretallsregjering, er Arbeiderpartiet avhengig av høy tilslutning ved valget. – Dess større Arbeiderparti, desto bedre, fastslår Jens Stoltenberg.

Forventer kaos
Både statsministeren og partisekretær Raymond Johansen forventer at borgerlige forhandlinger om regjering vil være kaos-preget. – Aldri før har fire partier som skal sette seg ned og forhandle stått så langt fra hverandre. Carl I. Hagens kravliste viser hvor langt fra hverandre de står. Det er fortsatt viktig for Ap å bli største parti, derfor skal vi sette alt inn de siste dagene, sier Johansen til VG.

Arbeiderpartiet mener at dagens gallup-nivåer innebærer skifte til en regjering der Frp inngår. – Hvis disse tallene går inn betyr det Frp i regjering i Norge for første gang i historien. Det skal vi gjøre alt vi kan for å hindre i timene og dagene fram til valget ved at vi massemobiliserer, sier Arbeiderpartiets partisekretær Raymond Johansen.

Partiets førstevalg er fortsatt å være det dominerende partiet i en flertallsregjering. Men skulle flertallet glippe for de rødgrønne, er altså Arbeiderpartiets plan B å forsøke å styre landet alene i en mindretallsregjering som må søke støtte i Stortinget fra sak til sak.

– Det er en selvfølge at Arbeiderpartiet alltid vil ta ansvar dersom det påkreves, sier Jens Stoltenberg.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.