Valgdesperasjon hos Høyre – vil slå politisk mynt på 22. juli-massakren

Høyre er i ferd med å tape valgkampen, og ser det nå selv. I desperasjon kaster nå flere av partitoppene seg inn i valgkampen med et forsøk på å slå politisk mynt på massakren 22. juli 2011. Krf-leder Knut Arild Hareide reagerer, og vil ikke være med på Høyres kjør. Jens Stoltenberg avviser Høyres nye utspill, og Jonas Gahr Støre mener det er svært drøyt det som nå skjer.

Høyre er i ferd med å tape valgkampen, og ser det selv. I desperasjon kaster nå flere av partitoppene seg inn i valgkampen med et forsøk på å slå politisk mynt på massakren 22. juli 2011. Krf-leder Knut Arild Hareide reagerer, og vil ikke være med på Høyres kjør. Jens Stoltenberg avviser Høyres nye utspill, og Jonas Gahr Støre mener det er svært drøyt det som nå skjer.

Det er Civita-leder Kristin Clemet (tidligere utdanningsminister for Høyre) som har tatt på seg å kaste den første sten. I flere medier – bl.a. Ukeavisen Ledelse – viser hun ingen skam over å bruke massakren på Utøye og bomben i regjeringskvartalet som valgkampagn for å vinne tilbake regjeringsmakt.

Civita er en borgerlig «tankesmie», men utspillet kan tyde på at det hamres mer enn det tenkes der i gården…

Erna Solberg og Fabian Stang er enige
Høyres leder og potensiell fremtidig statsminister, Erna Solberg, kunne valgt å mumle i denne saken akkurat som i det meste annet hittil i valgkampen. Men hun velger i stedet å være den neste ut i rekka som slår politisk mynt på massakren og drapene.

– Jeg merker meg at 22. juli-rapporten var en knusende rapport på hvordan det norske samfunnet blir styrt, og politistudien viser det samme, sier Solberg til Dagens Næringsliv.

Også Oslos ordfører Fabian Stang (H) støtter Clemet.

– Jeg er veldig enig med Clemet, sier Stang til Dagsavisen.

Krf-Hareide reagerer
En som derimot ikke er like ivrig etter å bruke drap på barn som valgkamp-agn, er Krfs leder Knut Arild Hareide. Han er en av favorittene til å bekle en tyngre statsrådpost i en eventuell borgerlig samlingsregjering, og reagerer negativt på Høyres desperate sprell.

– Jeg er ikke enig, jeg syns både Erna og Jens er meget dyktige ledere. Det er de ulike politiske løsningene som vil avgjøre valget, sa Hareide til NRK under partilederutspørringen fredag morgen.

Han har ikke til hensikt å la valgkampen dreie seg om massakren på Utøya og bomben i Oslo, i et forsøk på å sverte Jens Stoltenberg og regjeringa.

– Veldig drøyt
Også Jonas Gahr Støre kaster seg inn i debatten. Til avisa Klassekampen er han krystallklar på hva han mener om utspillet fra trekløveret Clemet, Solberg og Stang, der Høyre ønsker å gjøre tragedien 22. juli til et sentralt poeng i valgkampen.

– Jeg synes det er et veldig drøyt utspill. Vi hadde en meget grundig rapport om Gjørv-kommisjonens rapport, og et samlet storting stilte seg bak rapportens konklusjoner, sier Støre til Klassekampen.

Også Jens Stoltenberg avviser kontant kritikken fra Høyre.

– Jeg mener at jeg har vist gjennom åtte år som statsminister at jeg evner å styre landet. Det har vært år med gode resultater i skolen, lav ledighet og der vi har styrt gjennom en alvorlig økonomisk krise. Så landet har vært i framgang, sier statsministeren.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.