Høyretopper advarer mot Høyre-politikk

Når det gjenstår en drøy måned til det mest spennende stortingsvalget på flere tiår, rykker tre svært sentrale Høyretopper ut - og advarer mot Høyres politikk!

ADVARER: De to Høyretoppene Lars Roar Langslet og Georg Apenes rykker nå ut og advarer mot Høyres politikk.

ADVARER: De to Høyretoppene Lars Roar Langsletn (t.h.) og Georg Apenes rykker nå ut og advarer mot Høyres politikk. De får følge av Francis Sejersted, tidligere formann for Nobelkomiteen og Fritt Ord.

Når det gjenstår en drøy måned til det mest spennende stortingsvalget på flere tiår, rykker tre svært sentrale Høyretopper ut – og advarer mot Høyres politikk! 

Tidligere kultur- og vitenskapsminister Lars Roar Langslet ber rett og slett Erna Solberg om å finne fram kalkulatoren på nytt! Han er redd Høyres politikk vil rasere mediemangfoldet i Norge, og at det vil skje uten at man sparer særlig mye på det. Mer eller mindre rett ut anklager han Høyre for å være det nye Fremskrittspartiet, og at de har dratt for de ideologiske skylappene i kulturpolitikken:

– Jeg mener ikke at alle støtteordninger på dette feltet skal fryses. Det kan være behov for endringer, men da må man passe på at det ikke går ut over nisjeavisene som er et så viktig innslag i vår presseverden, sier Lars Roar Langslet til Dagsavisen i dag. Høyre går som kjent til valg på å kutte pressestøtten hvis de vinner valget i september.

– Bare en bagatell
Langslet understreker at det er små penger det er snakk om, men at det kan få store kulturpolitiske og demokratiske konsekvenser hvis Høyres politikk vinner fram. – Det er jo bare en bagatell i den store budsjettsammenhengen. Derfor bør de regne på det en gang til og sørge for at det ikke innføres en ny ordning for pressestøtte som ødelegger for mangfoldet, sier Langslet.

Sammen med en lang rekke andre fremtredende samfunnspersonligheter har han signert et opprop som publiseres i Dagsavisen i dag.

En annen underskriver er

Francis Sejersted, tidligere formann for Nobelkomiteen og Fritt Ord. Sejersted tilhører den verdikonservative fløyen i Høyre. Som formann av den regjeringsoppnevnte ytringsfrihetskommisjonen slo Sejersted til orde for å grunnlovsfeste retten til en åpen og opplyst offentlig samtale, noe som senere også er blitt gjennomført.

– Det er en statlig oppgave å legge premissene til rette for den offentlige samtalen. I denne sammenheng er pressestøtten et helt sentralt virkemiddel. At den nå kan bli kuttet er bekymringsfullt, sier han.

Vil kutte kraftig
Oppropet er koordinert av de fem avisene Dagsavisen, Klassekampen, Vårt Land, Nationen og Bergensavisen. Dette er såkalte riksdekkende, meningsbærende aviser, som til sammen mottar 110 millioner kroner i årlig produksjonsstøtte. Men skulle Høyre og Frp komme til makten etter stortingsvalget, kan konsekvensene bli dramatiske, og i verste fall føre til avisdød. I sitt forslag til alternativt statsbudsjett har Høyre foreslått å kutte inntil 100 millioner kroner i den statlige produksjonsstøtten til norske aviser, som til sammen utgjør nærmere 300 millioner kroner.

Frp vil gå enda lenger, og vil kutte med 180 millioner kroner og på sikt fjerne all pressestøtte. Trolig vil det gå hardest ut over de meningsbærende avisene, fordi lokalavisene kan bli skjermet, melder Dagsavisen.

– Snu!
Tidligere stortingsrepresentant Georg Apenes ber sine partifeller i Høyre om å snu. Han satt på Stortinget i 12 år for Høyre, og er svært kritisk til partiets politikk – som han mener er eksperimentering.

– Det jeg kritiserer er først og fremst disse forslagene om å eksperimentere med virkemidler man ikke vet utfallet av. 100 millioner kroner er uansett ikke så mye. Man får knapt en balkong i et praktbygg i Bjørvika for den summen, sier Georg Apenes.

Han har ingen betenkeligheter med å gå ut mot eget parti i full offentlighet.

– Vi har sett ved flere anledninger at det gamle liberale Høyre støter mot nyliberalistiske strømninger. Da blir det litt friksjon, og man får orientere seg dit man synes konservatismen blir best ivaretatt, mener han.

Dagsavisen har en større artikkel på nett om saken, du kan lese den her.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.