Ap nær mandatgevinst i veldig mange fylker

En liten vekst i oppslutningen om Arbeiderpartiet kan gi stor mandatgevinst ved valget. I mange fylker er Ap under 2 prosentpoeng unna å vinne ekstra mandater. Aller nærmest er Øystein Hansen (bildet) i Rogaland, og ungdomskandidat Lasse Juliussen i Hedmark.

NY STORTINGSREPRESENTANT? Tallene i den nyeste gallupen fra Norstat/Vårt Land viser at Øystein Hansen (til venstre) fra Rogaland kan ta plass i Stortinget fra høsten av dersom Ap vinner 340 nye stemmer i fylket i løpet av valgkampen.

NY STORTINGSREPRESENTANT? Tallene i den nyeste gallupen fra Norstat/Vårt Land viser at Øystein Hansen (til venstre) fra Rogaland kan ta plass i Stortinget fra høsten av dersom Ap vinner 340 nye stemmer i fylket i løpet av valgkampen. I Hedmark mangler Ap 624 stemmer for å sikre plass til sin ungdomskandidat Lasse Juliussen.

En liten vekst i oppslutningen om Arbeiderpartiet kan gi stor mandatgevinst ved valget. I mange fylker er Ap under 2 prosentpoeng unna å vinne ekstra mandater. Aller nærmest er Øystein Hansen (bildet) i Rogaland, og ungdomskandidat Lasse Juliussen i Hedmark.

En gjennomgang Sosialdemokraten.no har foretatt i dag, basert på den nyeste meningsmålingen fra Norstat (se egen sak), viser at Arbeiderpartiet ligger snublende nær mandatgevinst i en rekke fylker.

Øystein Hansen og Lasse Juliussen klar for Stortinget?
Best ligger partiet an i Rogaland og Hedmark, der en økning på bare noen få hundre velgere gir mandatgevinst i forhold til dagens gallupnivå.

I såfall er det Øystein Hansen fra Rogaland og Lasse Juliussen fra Hedmark som kan gjøre seg klare for fire år på Stortinget. Ingen av dem har vært stortingsrepresentanter i inneværende periode, men Juliussen har møtt tre dager i inneværende periode som vararepresentant. Øystein Hansen er distriktssekretær for LO i Rogaland, mens Lasse Juliussen er fylkesråd for kultur og næring i Hedmark. Aldersmessig representerer de to ulike generasjoner; Hansen er født i 1957 og Juliussen er født i 1986.

Tett på mandatgevinst i fem fylker
Gjennomgangen Sosialdemokraten.no har foretatt viser at det er hele fem fylker der det er under 2 prosentpoeng som skiller Ap fra mandatgevinst. I tillegg er det flere fylker der partiet kan vinne mandat ved en noe høyere økning (f.eks. trengs det 2,3 prosentpoeng vekst i Hordaland for å sikre fem Ap-mandater fra fylket i neste periode).

Her er tallene for de fem fylkene der Ap ligger nærmest mandatgevinst i følge tallene fra Norstat for Vårt Land:

– 340 ekstra stemmer i Rogaland (tilsvarer 0,15 %) gir Ap fire distriktsmandater
– 624 ekstra stemmer Hedmark (tilsvarer 0,58 %) gir Ap fire av Hedmarks seks distriktsmandater
– 5.103 ekstra stemmer i Oslo (tilsvarer 1,58 %) gir Ap seks distriktsmandater
– 2.922 ekstra stemmer i Østfold (tilsvarer 1,96 %) gir Ap fire distriksmandater
– 1.938 ekstra stemmer i Telemark (tilsvarer 2,00 %) gir Ap tre av Telemarks seks distriktsmandater.

I tillegg er det altså flere fylker der Arbeiderpartiet vil vinne mandat med noe mer enn to prosentpoeng vekst gjennom valgkampen. Hordaland, Akershus, Oppland, Vestfold og Sør-Trøndelag er blant disse.

Skrevet av: Bjørn Jarle Røberg-Larsen
Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nyheter på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.