Støre og Ap sier ja til dyr kreftmedsin

Sosialdemokraten.no kjenner til at ledende Ap-politikere i lengre tid har ergret seg over at helsebyråkrater gjør beslutninger som er vanskelig å fatte for resten av oss. Nå griper helseminister Jonas Gahr Støre direkte inn i en av de mest medieprofilerte sakene i denne kategorien den senere tid. Støre og Arbeiderpartiet sier ja til at kreftsyke skal få de dyre kreftmedisinene som helsebyråkrafene vil nekte dem.

OVERPRØVER HELSEDIREKTORATET: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet overprøver nå Helsedirektoratets beslutning i spørsmålet om dyr kreftmedisin til alvorlig syke kreftpasienter. Faksimile: NRK.no

OVERPRØVER HELSEDIREKTORATET: Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet overprøver nå Helsedirektoratets beslutning i spørsmålet om dyr kreftmedisin til alvorlig syke kreftpasienter. Faksimile: NRK.no

Sosialdemokraten.no kjenner til at ledende Ap-politikere i lengre tid har ergret seg over at helsebyråkrater gjør beslutninger som er vanskelig å fatte for resten av oss. Nå griper helseminister Jonas Gahr Støre direkte inn i en av de mest medieprofilerte sakene i denne kategorien den senere tid. Støre og Arbeiderpartiet sier ja til at kreftsyke skal få de dyre kreftmedisinene som helsebyråkrafene vil nekte dem.

Det har vakt forargelse og sinne blant mange at Helsedirektoratet har vendt tommelen ned for livsforlengende kreftmedisin. Så sent som for få dager siden gikk Helsedirektoratet ut offentlig med sin beslutning om å nekte behandling av kreftpasienter med de livsforlengende medisinene Ipilimumab og Abirateron. Dermed har pasienter med alvorlig føflekkkreft og prostatakreft trodd at de ville bli avskåret fra tilgang til disse medisinene som andre europeiske land tilbyr som livsforlengende behandling, eller at det i beste fall har vært pasientene selv som har måttet ta regningen.

Behandling med Ipilimumab er stipulert til å ha en årlig prislapp på 800.000 kroner. Det betyr at forskjellen på å ha penger og å ikke ha penger bokstavelig talt ville være forskjellen på liv og død for mange pasienter.

Griper inn
I dag kom nyheten om at helseminister Jonas Gahr Støre rett og slett overkjører helsebyråkratene, og beslutter at behandlingen SKAL tilbys norske pasienter. I første omgang er det Ipilimumab som skal tilbys føflekkpasienter.

Helseministeren starter nå et forskningsprosjekt som skal gå over fire-fem år.

– Det spesielle med denne medisinen er at den er løfterik, men vi vet ikke hvem som har nytte av den. Vi trenger å vite hvem, da vil kostnadene trolig stå slik at vi kan vite hvordan vi skal bruke pengene, sier Støre til NRK.

Støre sier at de nå følger flere nye medisiner som kommer og at flere av dem er dyre. Nå skal det nedsettes et utvalg som skal se på medisinbruken.

– Vi skal bruke de riktige ressursene på de riktige medisinene, sier helseministeren som fastslår at pasienter som trenger dette legemiddelet, skal få det nå.

 

Postet av
Bjørn Jarle Røberg-Larsen – www.twitter.com/BjornJarle
Få varsling om nyheter fra Sosialdemokraten.no

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.