Ingen grunn til å gå ut av Schengen

Senterpartiets Jenny Klinge tar til orde for at Norge skal gå ut av Schengen-samarbeidet. Dette er tradisjonell Sp-utenrikspolitikk, og som ellers når det gjelder tradisjonell Sp-utenrikspolitikk er det ingen spesiell grunn til å gjennomføre den.

For å krysse grensene mellom land i Europa før Schengen-traktaten behøvde man et pass. I mange land var det også påkrevet med egne visum. Et enormt nettverk av grenseposter i Europa forårsaket forsinkelser og økte utgifter for handel og turisme.

Etter traktatens iverksettelse, ble grenseposter mellom deltagerland stengt, og ofte revet. Biltrafikken blir ikke lenger forsinket; passasjerer som reiser med bil, båt, jernbane og fly trenger ikke å identifisere seg med pass eller visum når de krysser grensene. Og mange av dem som jobbet med formålsløs kontroll av pass og visum ved grensepasseringer kunne frigjøres til mer nyttig og/eller produktivt arbeid.

Jeg er uenig med Senterpartiet i at det var bedre før.

Etter innføringen av Schengen-traktaten har Norge rett og plikt til å anvende HELE Schengen-regelverket. Det innebærer at avtalens regler om politisamarbeid, rettslig samarbeid i straffesaker, regler om visumarbeid og regler om personkontroll ved de ytre grensene skal gjelde for oss. Disse reglene skal samlet sett kompensere for de utfordringer som følger av at kontrollen er opphevet ved de indre grensene. Politiet, påtalemyndighetene og utlendingsmyndighetene er de sentrale aktørene i dette arbeidet.

Når Sp vil erstatte Schengen-deltagelse med en nordisk union, blir det hele egentlig komisk. Mellom de nordiske land har det siden 1954 eksistert en passunion som gjør Norden til ett felles reisefrihetsområde. Da de nordiske EU-medlemmene Danmark, Sverige og Finland søkte om å tiltre Schengen-samarbeidet, ble det nødvendig for Norge og Island å inngå en avtale med Schengen-landene for å bevare den nordiske passunionen. Denne samarbeidsavtalen ble undertegnet 19. desember 1996.

Med andre ord: Går vi ut av Schengen, ryker den nordiske unionen som Sp er så voldsomt tilhengere av…!

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.