Privat omsorgsoperatør lot partert lik råtne i leilighet i en måned

Et makabert syn møtte politiet da de tok seg inn i en leilighet i Oslo. Der fant de et partert lik som den private omsorgsoperatøren hadde latt ligge og råtne i en måned. - Mine medarbeidere handlet etter beste skjønn, sier Oddrun Remvik (bildet) hos omsorgsoperatøren.

INGEN SELVKRITIKK: Oddrun Remvik (bildet) og Kirkens Bymisjon tar ingen selvkritikk etter at et partert lik lå i en bolig de drifter i en måned. Dette til tross for at de fikk tips om liket fra en beboer. Foto: Kirkensbymisjon.no

INGEN SELVKRITIKK: Oddrun Remvik (bildet) og Kirkens Bymisjon tar ingen selvkritikk etter at et partert lik lå i en bolig de drifter i en måned. Dette til tross for at de fikk tips om liket fra en beboer. Foto: Kirkensbymisjon.no

Vi får stadig vekk høre fra høyresida i norsk politikk om private velferdsbedrifters fortreffelighet. I Oslo har Høyre og Frp i årevis hatt en politikk der offentlige omsorgstjenester skal erstattes av private omsorgstjenester – etter amerikansk mønster. Kommunen skal være ansvarlig for tjenesteomfanget og tjenestekvaliteten, mens det er private som skal utføre arbeidsoppgavene. – Vi gjør ikke dette for å spare penger, men for å bedre kvaliteten, er mantraet fra de blå.

Husk at det du leser videre i denne artikkelen dermed er et utslag av bedret kvalitet i omsorgen i Oslo, ikke av et ønske om å spare penger…

Fikk tips om lik i leilighet
Den private omsorgsoperatøren Kirkens Bymisjon driver botilbud for mennesker med rus- og psykiske problemer i Schandorffs gate 4 i Oslo. 22. oktober 2010 henvendte en beboer seg til vakten og sa at det lå en død mann på rommet til en mann som nå er drapsdømt i Oslo Tingrett.

Omsorgsoperatøren valgte imidlertid å ikke undersøke henvendelsen. Dermed ble liket etter den døde mannen liggende på rommet helt fram til 23. november 2010, da politiet tok seg inn i leiligheten. Dette melder Aftenposten.

I boligen fant de det parterte liket etter en mann som hadde blitt drept en måneds tid tidligere.

Den nå dømte 38-åringen parterte liket og dumpet ifølge ham selv likdeler fra Nesoddbåten, skriver avisen.

Tar ikke selvkritikk
Kirkens Bymisjon tar ikke selvkritikk for hendelsen.

– Ut fra det vi visste der og da, handlet mine medarbeidere etter beste skjønn. Når vi vet det vi vet i dag, med den tragiske episoden, er det en annen situasjon. Dette er et sted der det bor mange med rusavhengighet og psykiske lidelser, og det er et sted man fra tid til annen får spesielle og dramatiske meldinger. Denne meldingen ble oppfattet som for usannsynlig til å være sann. Dette er erfarne mennesker som har vurdert det ut fra beste skjønn, sier avdelingsdirektør Oddrun Remvik i Kirkens Bymisjon til Aftenposten.

På spørsmål fra avisen om det er vanlig å få mange slike henvendelser om lik som ligger på rom i botilbud Kirkens Bymisjon opererer, svarer Remvik:

– Nei, men det var rett og slett for usannsynlig til å være sant.

Framtrende SV’er
Oddrun Remvik er en framtredende politiker i SV. I følge SVs hjemmesider har Remvik vært kvinnepolitisk leder i SV og sittet i SVs landsstyre. Hun er tidligere leder gjennom ti år av det LO-tilsluttede forbundet Fellesorganisasjonen (FO) som organiserer barnevernspedagoger, sosionomer og vernepleiere.

Hun har jobbet for Kirkens Bymisjon siden 2007.

Hadde ikke mistanke
– Vi går ikke inn i en leilighet med mindre den som bor der tillater det, eller hvis det er mistanke om at det er noe galt i leiligheten. Denne beboeren så vi jevnlig at gikk ut og inn, så det var ikke mistanke om at det var noe galt i leiligheten, sier Remvik til Aftenposten.

Da vet vi det. En konkret henvendelse fra en beboer er ikke nok til å fatte mistanke hos denne private velferdsoperatøren. Fordi vedkommende visstnok «jevnlig gikk ut og inn».

Selv om beboeren av boligen muligens var mye ut og inn av boligen sin, er det vel heller tvilsomt at den andre personen gikk jevnlig ut og inn etter 22. oktober. For da var personen død, og liket hans lå partert inne i boenheten. I akkurat dette boligkomplekset er det kun 11 boliger, og i følge de opplysninger Aftenposten bringer er det alltid minst én person fra Bymisjonen på vakt. Likevel går det altså en hel måned uten at velferdsoperatøren syns det er interessant å sjekke tipset om et lik i boligen til beboeren som «jevnlig går ut og inn». De merker faktisk ikke at noe er galt før politiet tar seg inn i leiligheten og finner det parterte liket.

Det er bra at politikerne i Oslo ikke bruker private omsorgsoperatører for å spare penger.

Kun for å få bedre kvalitet.

Følg meg på Twitter: www.twitter.com/BjornJarle
Bli varslet på mail når det kommer nye blogginnlegg på Sosialdemokraten.no: Klikk her

Copyright © Alle rettigheter tilhører Sosialdemokraten.no. | Newsphere by AF themes.